U posjetu domovima za stare i nemoćne

Sestre MatošićU Splitu postoje dva Doma za stare i nemoćne u ingerenciji Splitsko-dalmatinske Županije. To su Domovi na Zenti i u Vukovarska ulici kao objekati na dvije lokacije ali pod istom upravom, i Dom na Lovretu. U ova dva Doma (ne računajući brojne privatne Domove za stare i nemoćne, kojih iz dana u dan na širem splitskom području ima sve više, i koji niču kao gljive poslije kiše, ali im je i cijena - paprena!), smješteno je oko 850 korisnika, da bi na listi čekanja za smještaj u tu ustanovu broj korisnika bio znatno veći. I danas oko 1.200 umirovljenika čeka na red za smještaj u "Dom" ...

Piše: Davor Grgat

„Dom za stare i nemoćne osobe u Splitu je ustanova socijalne skrbi kapaciteta 750 ležajeva. Usluge pruža u dva objekta: u objektu u Zajićevoj 2 i u objektu u Vukovarskoj 77, to je naš dislociran objekat" - kazala nam je Milda Pancirov, direktorica Doma za stare i nemoćne na splitskoj Zenti i dodala - „Zasad je smješteno 590 korisnika a u narednih par mjeseci očekujemo smještaj u stambenom dijelu objekta još 49 novih korisnika".

„Cijene smještaja se razlikuju, zavisi od standarda, kao i od zdravstvenog statusa korisnika. Kako su u Domu na Zenti u pravilu dvokrevetne, a u Vukovarskoj četverokrevetne sobe, to se i cijene razlikuju. Objekat Doma na Zenti je kategoriziran kao druge kategorije a objekat Doma u Vukovarskoj je treće kategorije.

Milda Pancirov

Cijena pokretnog korisnika u dvokrevetnoj sobi Doma na Zenti je 1948 kn, a u Vukovarskoj 1461 kn. Ukoliko je bolesnik teže pokretan ili nepokretan, onda su i cijene drugačije; u Vukovarskoj u četverokrevetnoj sobi 1763 kn, a za teže pokretnog ili nepokretnog korisnika na Zenti je 2249 kn."

„Korisnici se smještaju na vlastiti zahtjev i zaključuju Ugovor o smještaju kao i pojedinosti među kojim su i cijenu koštanja, ali ima i onih koji se smještaju temeljem rješenja Centra za soc. skrb. Ukoliko sami nemaju prihoda a ovise o tuđoj pomoći i njezi a potreban im je smještaj u ustanovi u tom slučaju rješenjem Centra država participira ili plaća sav trošak.

Što se tiče liste čekanja na Dom, to ovisi o više faktora, ali uglavnom se čeka na dvije do tri godine. Novoprimljeni korisnik se smješta na jedinicu koja u cjelosti odgovara njegovom zdravstvenom i psihofizičkom statusu.

Ako je osoba dementna, odma se smješta na stacionar gdje se smještaju dementni korisnici, Dakle ne može se dogodit, da korisnima dementnog smjestimo na odjel gdje se smještaju pokretni korisnici.

Što se tiče zdravstvene usluge mogu kazati da naši korisnici dobivaju potpunu uslugu, a sastoji se od kompletne prehrane (tri obroka dnevno), usluga socijalnog rada, rekreacije do zabavnog života itd.

Što se pak tiče zdravstvene brige i njege, mi u Domu imamo liječnika primarne zdravstvene zaštite koji je svakodnevno u objektu i pruža usluge našim korisnicima. Tako da možemo zaključiti da je standard naših korisnika zaista na jednoj zavidnoj razini"- kazala je naša sugovornica.


DOM ZA STARE I NEMOĆNE "LOVRET"

Lidija CindrićPosjetili smo i Dom za stare i nemoćne na Lovretu i od soc. radnice Lidije Cindrić, na brojna pitanja oko boravka u Domu, uvjetima upisa, cijenama i si. doznali slijedeće:

„Što se tiče zdravstvene zaštite u Lovretu, kad ih usporedimo sa zdravstvenon zaštitom populacije koja je u svojim Domovima umirovljenika ili u izravnim institucijama ovdje je jako dobro organizirane zdravstvena zaštita.

Kapacitet ovoga doma je 106 korisnika. Imamo svog liječnika opće prakse koji je dva puta tjedno prisutan za naše korisnike. Imamo jako dobru suradnju sa našim bolnicama  i mislim da je dosta dobro pokriveno.

Cijene za smještaj u domu Lovret u dvokrevetnim sobama su: za pokretnog korisnika dvokrevetna soba cijena je 1461 kn, teže pokretni korisnik plaća pak 1762 kn i za nepokretnog korisnika cijena je 1919 kn.

Obzirom da je po kategorizaciji, koja je napravljena prošle godine za ovu kuću, razvrstani u treću kategoriju, mislim da su naše cijene najniže. Nažalost, na smještaj u Domu čeka se jako dugo, prosjek je nekako i nemoguće izračunati ali ja bi rekla da se čeka 5, 6 pa i više godina.


OSOBE GODINE - MILKA I TONKA MATOŠIĆ

Zahvaljujući donaciji dvije sestre, Milke i Tonke Matošić, koje su u Katoličkoj udruzi Lovret koju je pokrenula moja ravnateljica časna sestra Ljiljana Todorić poklonile zemljište vrijedno 9 milijuna kn i uz to dale gotovinu od 2 milijuna kn, za izgradnju novog Doma za stare i nemoćne, na Mejašima, u čijoj gradnji dominira kuhinja blizu 500 obroka,čiji se dovršetak privodi kraju" - rekla nam je gđa Cindrić.

Sestre Matošić


Dom na Visu, Makarskoj, Runovićima

Što se tiče splitskih Domova za stare i nemoćne a u ingerenciji Županije splitsko-dalmatinske, moramo kazati da i na otoku Visu ima takva ustanova, koja kako nam je kazao ravnatelj Dalibor Damjanović, ima 80-tak smještajnih kapaciteta, od kojih su 60-ak teže pokretne osobe, a cijene se kreću od 1600 do 2200 kn mjesečno, a o kojima se skrbe dvije časne sestre iz Ðakova /tradicija časnih sestara iz tog slavonskog mjesta na Visu je više od 130 godina/.

I u Makarskoj djeluje slična ustanova, koja u objektu u Makarskoj ima 68 kreveta a u svom objektu u Runoviću 38 kreveta, opremljenih u svakoj sobi telefonom, televizorom, grijanjem... a u Runoviću i kapelicu za korisnike - rekla nam je ravnateljica Marija Lelas i dodala da se cijene kreću od 1800 do 3500 kn, a lista čekanja za prijem u Dom može biti duga i godinu dana.


------------------

Na slikama:

- Milda PANCIROV, direktorica Doma za stare i nemoćne Zenta i Vukovarska 
- LIDIJA CINDRIĆ, soc. radnica Doma „ Lovret".
- Sestre TONKA i MILKA MATOŠIĆ

Povezani članci

Who's Online

We have 162 guests and no members online