Novinari kontra zabrane pušenja

pušenjeEto, nije trebalo proći dugo vremena. Tek par dana. I, hop, ljubitelji unutarnjeg uvlačenja duhana krenuli su u žestoki protunapad. A na čelu novostoljetnih kontrarevolucionara, nekako sasvim i očekivano, našla se ekipa novinara. Mala žustra reporterska petorka Nove TV i emisije Istraga prišuljala se u prošli četvrtak ulaznim vratima Ustavnog suda i pod reflektorskim svjetlima televizijskih kamera na porti podnijela prvu hrvatsku tužbu protiv nedavno usvojenog zakona o zabrani pušenja ...

DIMNA POSLA

Novinari kontra zabrane pušenja

Zadranin Val Kurtin i njegova "istraživačka" ekipa medijskih pregalaca na porti pravosudnog tijela predala oštar protestni podnesak

Piše: Pero Livajić / Zadarski regional
Izvor: Zadarski regional

pušenjeMala žustra reporterska petorka prišuljala se u prošli četvrtak ulaznim vratima Ustavnog suda i pod reflektorskim svjetlima televizijskih kamera podnijela prvu hrvatsku tužbu protiv nedavno usvojenog zakona...


Upitan opstanak malih kafića

- Ovim zakonom krše se Ustavom zajamčena prava na slobodu i jednakost građana - povikao je prvi među jednakima, Val Kurtin, mladi zagrebački kolega i prijatelj iz Zadra.

Zahtjev su, uz njega, potpisali Slaven Skenžić, Ivana Mandić, Dragan Grozdanić i  Krešimir Ryznar. Ruku su im dali markantni voditelj Robert Valdec i urednik Andrej Rora.

Pravni tim u kojem su, među ostalim, Nenad Škare i Silvije Degen, za njih je sastavio pismeni zahtjev kojim se nadaju srušiti zakonski akt po čijem će stupanju na snagu, u ožujku iduće godine, pušenje biti zabranjeno u svim kafe barovima i restoranima.

Ako postoje kafići samo za nepušače i oni ni na koji način ne ugrožavaju pušače, logično je da postoje kafići i jedino za potonje pripadnike društva, odlučna je protestna istraživačka čeljad piskarala.

Odabrani odvjetnički tim na podnesku je radio puna tri tjedna i sada očekuje da sud njihov zahtjev prihvati, jer ne bore se, vele, samo za svoje pravo na paljenje cigareta, nego i za vlasnike malih ugostiteljskih objekata koji bi lako mogli uskoro ostati bez posla.


Njemački primjer i nama

curaU velikim restoranima i kavanama vlasnici će moći odvojiti prostor za pušače, dok mali za to često nemaju raspoloživog kapaciteta, što bi im moglo dovesti u pitanje egzistencijalni opstanak.

K tome izgleda bi imalo i pozivanje na visoke kazne, od trideset, pa do čak 150 tisuća kuna. One sigurno, drži prosvjedni kvintet medijskih djelatnika, nisu razmjerne težini prekršaja. Jedno takvo lupanje po džepu mnoge sitne obrtnike može uništiti, za svagda.

Kako bilo, bit će zanimljivo vidjeti reakciju pravosuđa.

Sličan zakon pao je lani u Europskoj uniji, odlukom njemačkog Ustavnog suda...


Lijep smiješak i pozdrav

U Hrvatskoj sanitarci prvog tjedna nakon donošenja nove odredbe, nisu naplatili niti jednu kaznu kod neposlušnih građana koji puše gdje i kako stignu, bilo kad.

Inspektori u čiji zadatak ulazi vrebanje na uvlačitelje duhanskih proizvoda, ako ih i uhvate na nedjelu u oblaku dima,  zakonski ne mogu naplatiti prekršaj.

Iako na to imaju pravo, problem je u tome što za najobičnije popunjavanje kaznenog listića inspektor mora legitimirati osobu kojoj želi naplatiti kaznu, za što ipak nema ovlasti, za sada.

U praksi bi morao pozvati policiju da uzme osobnu kod pušača, pa tek onda prekršitelju popuniti kaznenu prijavnicu i uzeti tisućicu iz novčanika.

Dok policajac ne dođe, čovjek kojemu prijeti novčana kazna može se jednostavno odšetati u nepoznatom smjeru, uz smiješak i pozdrav.


Limitator i maloljetna cigara

Kako je krenulo, Ustavni sud bi mogao biti zatrpan zahtjevima za ocjenu neustavnosti nepopularnog antipušačkog zakona.

Nakon novinara televizijske emisije Istraga, svoju tužbu najavila je i Hrvatska udruga poslodavaca. Ona se, istina, neće izravno osvrtati na samu zabranu pušenja, nego više uz problematiku vezanu za distribuciju duhanskih proizvoda.

Poslodavci su u doba donošenja zakona pokušali uvrstiti odredbu da se duhanski proizvodi mogu prodavati na uređajima preinačenima tako da se pri kupnji određuje punoljetnost kupca. Identifikacija bi se obavila kreditnom karticom ili osobnom iskaznicom, kao i ugradnjom posebnih limitatora za spriječavanje prodaje cigareta maloljetnicima.

Zahtjev za ocijenu sukladnosti zakona sa ustavom, koji je sastavio pravni tim poslodavaca, sudu će biti predan idućih dana.


I Lepa protiv novog zakona

Lepa SmojeProtestnoj akciji Nove TV pridružile su se brojne javne osobe koje se ne žele odreći pušenja u kafićima i restoranima. Posebno se ponose angažmanom Lepe Smoje, udovice novinara Miljenka.

Nakon najave pušenja na javnim mjestima među pušačima je, izgleda, zavladala prava panika i paranoja. Tolika da su, svi redom, pali na foru koju im je, prije par dana, u centru Zagreba, prodao undercover reporter emisije Istraga, Igor Kolovrat.

On je, preodjeven u policajca, puna dva sata naplaćivao kazne za pušenje cigareta na ulicama i trgovima.

Na njegov iznenadni upad zatečeni nesretnici su gasili cigare, davali osobne, ispričavali se što ne znaju da je novi zakon stupio na snagu, molili da im se ne naplati kazna. Neki su nudili i mito, novac.

Čini se kako danas nije niti malo lako biti pušač.
 

Povezani članci

Who's Online

We have 64 guests and no members online