Nek' se ženski glas čuje

Gordana SobolForum žena SDP-a Omiš je ugostio Gordanu Sobol, predsjednicu Odbora za ravnopravnost spolova Hrvatskog sabora 5. prosinca 2008. na večeri Nek' se ženski glas čuje". Povod njenog dolaska je međunarodna kampanja "16 dana aktivizma" u kojoj žene cijelog svijeta sudjeluju i privlače pažnju na globalnom nivou na svjetski problem nasilja nad ženama. Nasilje u obitelji je najrašireniji oblik nasilja, procjenjuje se da svaka četvrta žena tijekom svoga života doživljava nasilje u životnoj zajednici ...

 

NEK' SE ŽENSKI GLAS ČUJE
 
Piše: Sandra M. Nikšić / SDF žena SDP Omiš
Izvor: SOCIJALDEMOKRATSKI FORUM ŽENA SDP OMIŠ

 
Nasilje u obitelji – duboko povređujuće, događa se tamo gdje ljudi žele osjećati Nasilje u obiteljisigurnost - kod kuće, u obiteljskom domu. Informiranjem javnosti o slučajevima nasilja u obitelji, ali i o načinima zaštite, odnosno sprečavanja nasilja otkriva se jedan dio "tamne brojke" obiteljskog nasilja, ali i djelom i prevenira njegovo daljnje širenje.
 
Gordana Sobol je u svom obraćanju iznijela podatke za Splitsku-dalmatinsku županiju. Tijekom deset mjeseci 2008. godine na području Policijske uprave splitsko-dalmatinske evidentirano je ukupno 201 kazneno djelo iz čl.215a /Nasilničko ponašanje u obitelji/ KZ-a.
 
Od 01.01.2008. do 31.10.2008.g. bilježi se ukupno 899 prekršaja nasilničkog ponašanja u obitelji, dok su u istom razdoblju prošle godine evidentirana 943 prekršaja. Također i kod prekršaja oštećene su žene u cca 75% slučajeva.
 
Nasilje je u gotovo svim slučajevima počinjeno u obiteljskom domu, odnosno kući ili stanu, tek oko 2% na ulici ili na radnom mjestu oštećene osobe.
 
Prijavljena duljina trajanja nasilja je oko 2 i više godina, vrlo rijetko se prijavljuje nasilje koje se događa prvi put, jednokratno ili pak sporadično, što pokazuje visoki udio PU splitsko-dalmatinske županije u ukupnosti u 2006.g. – PU SD - 19% ; PU ZGB – 16%.
 
Ljudska prava ne mogu biti univerzalna bez ljudskih prava za žene.

Povezani članci

Who's Online

We have 301 guests and no members online