Tjera li Ljubljana Hrvatsku iz EU-a?

Po nekim diplomatima, jačanje utjecaja Slovenije u ovom dijelu Europe i njezini ekonomski interesi - a ne pitanje granica - ključni su razlog za nametanje blokade pregovora EU-a i Hrvatske. Izbacivanje Hrvatske iz pregovaračkog procesa navodno predstavlja slovenski nacionalni interes, koji će Pahorova vlada lijevog centra zastupati jednako kao i prethodna, desna Janšina vlada... - piše Dubravko Grakalić u Glasu Istre ...

 EKONOMSKI INTERESI, A NE PITANJE GRANICA

Piše: Dubravko Grakalić / Glas Istre
Izvor: Glas Istre

Slovenska diplomacija, kako je poznato, blokirala je pregovarački proces s Hrvatskom zbog neriješenih graničnih sporova. Glavni je problem pritom morska granica u Savudrijskoj vali. Slovenija traži da se hrvatski dokumenti, koji se koriste u pregovaračkom procesu, ne mogu naknadno koristiti u procesima koji će se voditi za utvrđivanje međudržavne granice.

Konkretno, vladi u Ljubljani smetaju zemljopisne karte s ucrtanom slovensko-hrvatskom granicom, odnosno ZERP-om. To se odnosi i na katastarske knjige, koje se ne bi smjele koristiti u arbitražnom postupku pred međunarodnim sudom, ako do njega dođe.

Prijedlog Ljubljane hrvatska Vlada je odbacila, jer bi to, po riječima ministra vanjskih poslova Gordana Jandrokovića, >oslabilo pregovaračku poziciju u budućem rješavanju graničnih pitanja<.

Istodobno, Vlada je prihvatila prijedlog Francuske, zemlje predsjedateljice EU-om, da se obaveže da u pregovorima neće prejudicirati granicu sa Slovenijom.

Slovenski premijer Pahor potvrdio je ovih dana medijima da je >na Sanaderu da popusti< te potpiše pristanak na slovenski zahtjev.

Riječ je o otvorenoj ucjeni, kojom Slovenija želi utjecati na konačni rasplet spora oko međudržavne granice.

Borut PahorPo nekim diplomatima, jačanje utjecaja Slovenije u ovom dijelu Europe i njezini ekonomski interesi - a ne pitanje granica - ključni su razlog za nametanje blokade pregovora EU-a i Hrvatske.

Izbacivanje Hrvatske iz pregovaračkog procesa navodno predstavlja slovenski nacionalni interes, koji će Pahorova vlada lijevog centra zastupati jednako kao i prethodna, desna Janšina vlada.

Kako će se Hrvatska suprotstaviti toj negativnoj slovenskoj politici, teško je pretpostaviti. Bez podrške glavnih europskih centara moći, nikako.

Povezani članci

Who's Online

We have 673 guests and no members online