Strožanac: cesta opasno ‘visi’ nad provalijom

Mještani nad provalijomIznad hotela “Le Meridien Lav”, između Magistrale i trafostanice, nakon obilnih kiša odronio se velik dio ceste i doslovno ostao visjeti nad provalijom. Odron je u rupu duboku 15 metara povukao cijeli nogostup, s njim i rasvjetne stupove, prijeteći novim urušavanjem. U strahu od moguće tragedije koju bi daljnje padanje ceste moglo donijeti, pred opasnom cestom okupili su se mještani kako bi upozorili mjerodavne na potrebu hitne sanacije tog prostora. Prema njihovoj priči, cijeli problem postoji već desetak godina, kada je na mjestu nekadašnje šume tik iznad hotela počelo iskopavanje zemlje za potrebe izgradnje stambene zgrade. Zbog nedovršenih urbanističkih planova zgrada nikada nije izgrađena, ali što je mnogo gore, ni iskopani i desvastirani teren saniran  ...

MJEŠTANI IZNAD HOTELA ‘LE MERIDIEN LAV’ ŽIVE U STRAHU

Cesta opasno ‘visi’ nad provalijom


Pod velikom količinom vode od obilnih kiša sipko tlo nije izdržalo, nego je povuklo velik dio ceste u provaliju, prijeteći sigurnosti oko 800 tamošnjih obitelji

Piše: Marina Rajčić / EPEHA
Foto: Mario Todorić / Cropix
Izvor: Slobodna Dalmacija


Posljednje kiše odradile su svoje, pod velikom količinom vode sipko tlo nije izdržalo, nego je jednostavno povuklo velik dio ceste u provaliju.Odron ceste iznad hotela "Le Meridien Lav"

Riječ je ne samo o cesti kojom se služi 800 obitelji nastanjenih na tom području i čija djeca svakodnevno prolaze tuda na putu do škole bez svjetla i nogostupa, nego o frekventnoj prometnici na koju se u slučaju gužvi ili, pak, nesreća na Magistrali preusmjerava kompletan promet prema jugu Dalmacije.

Iako su u strahu od daljnjih urušavanja mještani nebrojeno puta upozoravali mjerodavne u općini Podstrana, pa čak i dostavljali fotografije s terena ne bi li odgovorne ponukali na potrebu djelovanja, nitko nije ni trepnuo - tvrde mještani.

Jedino su službe “Cestara” izišle na teren i postavile znakove upozorenja. No, znakovi upozorenja, napominju ogorčeni mještani, nažalost, ne mogu spriječiti daljnje urušavanje ceste.

Pukotine su na cesti sve veće, nagib se mijenja iz dana u dan. Bez potpornog zida ili pak nasipanja terena cesta će prije ili poslije propasti.

Nemoćni pred prizorima koji im svakodnevno ulijevaju strah da će novim kišama netko automibilom zajedno s odronjenom cestom završiti u provaliju, pozivaju još jednom na ozbiljnost situacije.

– Ne upućujemo odgovornima ni prijetnje ni poruke, samo se nadamo da im poruka neće doći kasno, u obliku tragedije - poručuju ogorčeni mještani.

Povezani članci

Who's Online

We have 314 guests and no members online