Korupcija uvijek vodi u propast

S obzirom na to da želimo ući u EU, prirodno je da nam članice postavljaju kriterije koji su često iznad kriterija tih samih članica. Možemo tvrditi da je to licemjerje na državnoj razini, ali nama ništa drugo ne preostaje nego riješiti naše probleme. Smatram da to možemo, te svakako treba dati podršku Vladi u pokušaju suzbijanja korupcije. Glasine i osude, ako nisu potkrijepljene jasnim dokazima iza kojih stoje osobe imenom i prezimenom, mogu nanijeti više štete nego koristi i nepravde nevinima. Umjerenost u opravdanim kritikama je dobrodošla, ali uvijek treba znati granicu do koje se može ići, jer prijeđe li se granica, kritike prestaju biti produktivne. Uspjeh Vlade je i naš uspjeh, a neuspjeh će biti bolan, kako za Vladu, tako i za nas, što nitko od nas ne bi želio. No da bi nekoga osudili, morate imati čvrste dokaze. Sama riječ nije dovoljno pouzdan dokaz. Ono što je pouzdano je materijalno dobro. Svaka osoba pod sumnjom mora dokazati na koji je način stekla imovinu (novac). Na temelju dokaza o imovini moguće je dalje raspravljati ili, pak, odbaciti bilo kakve sumnje ...

Korupcija uvijek vodi u propast

Piše: Ivica Tijardović
Doktor znanosti, pomorski kapetan i publicist
Izvor: Vjesnik

Puno smo se naslušali o korupciji i smatramo kako je kod nas sve crno na tu temu, te da ne postoji zemlja u svijetu korumpiranija od nas, ma što statistički podaci pokazivali. A kad je riječ o zemljama Europske unije, onda su nam one uzor, kako po pitanju sprječavanja korupcije, tako i po svim ostalim pitanjima.

Korupcija

No, je li to tako, pogledajmo na jednom primjeru. Ne bih ovdje spominjao nove članice primljene u EU-a koje su u punopravno članstvo ušle u zadnjih nekoliko godina, nego bih se na brzinu osvrnuo na uglednu članicu, zemlju bogate kulture, na Italiju.


'Primjer' Italije

Svake godine kroz luku Napulj prođe 150.000 kontejnera s robom uglavnom iz Kine. Većina te robe završi bez tragova. Talijanski carinici pretpostavljaju kako tri petine svih uvezenih roba u zemlju ne prođe kroz potreban pregled, a petina teretnica ostane izvan kontrole. Mnogi kontejneri dobivaju isti broj kao i oni koji su pregledani.

Tu je riječ o njihovoj stvari, pa ću taj problem sa zadovoljstvom ostaviti njima, jer im u toj količini korupcije mi ipak nismo dostojni. Onaj tko prati Canale 5 mogao je tijekom svih ovih godina u emisiji >Striscia la notizia< saznati više o korupciji u Italiji. Zaista, po tom pitanju mi smo još daleko iza njih.

E, sad kad smo vidjeli kako to funkcionira u Italiji, jednoj od istaknutijih članica EU-a, onda možemo samo naslućivati događa li se slično i kod nas. Drugim riječima, na primjeru Italije da se zaključiti da nekontrolirani uvoz oštećuje državu u svakom pogledu, a Hrvatska je izraziti uvoznik.

Zanimljivo je spomenuti kako je Velika Britanija u prošloj godini izgubila osam milijardi dolara zbog krijumčarenja alkohola i cigareta. A Hrvatska?

Korupcija u visokim pomorskim krugovima nije nepoznata stvar. Primjera radi, osam vodećih menadžera iz Velike Britanije, Francuske, Italije i Japana optuženo je u SAD-u za namještanje cijena i varanje u poslovanju kod prijevoza nafte morem. Jedan od tih je godišnje primao 300.000 dolara.


Kriteriji

S obzirom na to da želimo ući u EU, prirodno je da nam članice postavljaju kriterije koji su često iznad kriterija tih samih članica. Možemo tvrditi da je to licemjerje na državnoj razini, ali nama ništa drugo ne preostaje nego riješiti naše probleme. Smatram da to možemo, te Korupcijasvakako treba dati podršku Vladi u pokušaju suzbijanja korupcije.

Glasine i osude, ako nisu potkrijepljene jasnim dokazima iza kojih stoje osobe imenom i prezimenom, mogu nanijeti više štete nego koristi i nepravde nevinima. Umjerenost u opravdanim kritikama je dobrodošla, ali uvijek treba znati granicu do koje se može ići, jer prijeđe li se granica, kritike prestaju biti produktivne.


Suzbijanje korupcije

Uspjeh Vlade je i naš uspjeh, a neuspjeh će biti bolan, kako za Vladu, tako i za nas, što nitko od nas ne bi želio. Stoga Vladi svakako treba dati podršku u pokušaju suzbijanja korupcije.

Da bi nekoga osudili, morate imati čvrste dokaze. Sama riječ nije dovoljno pouzdan dokaz. Ono što je pouzdano je materijalno dobro.

Svaka osoba pod sumnjom mora dokazati na koji je način stekla imovinu (novac). Na temelju dokaza o imovini moguće je dalje raspravljati ili, pak, odbaciti bilo kakve sumnje.

Mora se ustrajati na tom projektu. Zbog toga bih volio da se provodi ozbiljna politika u vezi s tim pitanjem, a ne politika da tko Hrvatsku okrade, dostojan je slave, a tko na sitno krade, ostane bez glave.


Koliko treba oštetiti Hrvatsku da bi se završilo u zatvoru

Uvijek sam se pitao koliko je do sada osoba zbog gospodarskoga kriminala završilo u zatvoru i na koliko godina, i koliko su oni štete nanijeli Hrvatskoj. Bilo bi dobro znati za koliko treba oštetiti Hrvatsku da bi se završilo godinu dana u zatvoru. Naime, ljudi moraju znati isplati li se krasti ili ne.

Primanje mita za polaganje ispita ili za upis na fakultete vrlo je ozbiljna problematika s dalekosežnim posljedicama za cjelokupno društvo. Ako ste nekome platili za položiti ispit, onda recite kad je to bilo i na koji način, a profesor ima pravo braniti se, a ne zaslužuje da ga se lažno kleveta.


Čvrstim dokazima protiv progona vještica

Prema tomu, za svaku optužbu trebaju postojati čvrsti dokazi, jer inače sve se može pretvoriti u klasičan progon vještica, posebno s pisanjem peticija studenata.

Profesorima će u tom slučaju biti znatno otežano kvalitetno obavljanje posla, a da bi izbjegli neugodnosti i moguće (lažne) optužbe, radije će pokloniti ocjenu, nego doći u poziciju da se pravdaju za nešto što nisu učinili ili što su nekog srušili na ispitu zbog neznanja.

Drugim riječima, ako se kvalitetno ne riješi slučaj korupcije na fakultetima, doći će do ozbiljne degradacije visokoga školstva, a mnogi visokoškolovani imat će diplomu, a ne znanje. Takve osobe s diplomom a bez znanja, kada dođu u poziciju odlučivanja, mogu odlučivati samo u svoju korist, a to je tragedija za društvo.

Iz svog praktičnog nastavničkog iskustva znam da velika većina profesora na fakultetima pošteno obavlja svoj posao, odnosno u skladu sa svojim mogućnostima, no smatram da bi kriteriji trebali biti viši, a to traži veću angažiranost nastavnika, no za tako nešto u sadašnjim prilikama spremni su samo entuzijasti.


Po(r)uka studentima

A studentima bih poručio: neke stvari koje niste naučili tijekom studiranja, nikad više u životu nećete naučiti. Fakultet vam ne daje odgovore na sva pitanja, ali ako ste vašim trudom i zalaganjem temeljenim na znanju stekli diplomu, onda vas je fakultet osposobio da jednog dana, ako imate volje i želje, dođete do odgovora koje vam fakultet nije dao.

Ako, pak, niste savladali fakultetsko gradivo kako treba, u životu vam se može posrećiti da vas poštuju, ali to nikad neće biti zbog znanja, jer sve ono što znadete vi, znaju ili mogu naučiti u doba globalizacije u samo nekoliko mjeseci tisuće i tisuće njih iz najnerazvijenijih država svijeta.

Svakome čovjeku može se dogoditi da u jednom trenutku pogriješi. No, ako griješite godinama i tako dolazite do ciljeva, onda ćete nastaviti koristiti u životu i dalje principe koji će vas odvesti tamo gdje možda ne biste htjeli.

Kad se jednom naviknete dolaziti do cilja bez truda, teško se toga odreći, pravo poštovanje nikada nećete steći, a što je najgore, ni mirnog sna neće biti. Samo velik trud u postizanju cilja stvara čestit karakter. Što je cilj viši, veći je i trud.

Svatko je kovač svoje sreće, pa će tako i svoj put izabrati.

Povezani članci

Who's Online

We have 184 guests and no members online