Žene u Hrvatskoj ne poznaju dovoljno svoja prava

ŽeneKoordinacija žena Hrvatske udruge sindikata (HUS) s današnje je konferencije za novinare, u povodu Međunarodnog dana žena, poručila kako žene u Hrvatskoj ne poznaju dovoljno svoja prava. U posebno su lošem položaju žene u trgovini, jer ih se maksimalno iskorištava, a minimalno plaća, ustvrdila je predsjednica Sindikata radnika Name Dragica Petrinjak dodajući kako većina njih, ne poznajući svoja prava, trpi 'torturu' poslodavca kako bi sačuvala radno mjesto. Po njezinim tvrdnjama, u većini trgovina žene su zaposlene na maksimalno šest mjeseci, pa su u stalnom strahu za radno mjesto ...

Žene u Hrvatskoj ne poznaju dovoljno svoja prava
 
Izvor: Business.hr, Hina
 
Žalosno je da je čak i u onim tvrtkama gdje su radnice imale ugovor na neodređeno vrijeme, poslodavcima dopušteno da ga raskinu i preinače na određeno vrijeme, rekla je Petrinjak navodeći za primjer tvrtku "Pitarello".


 
Među nezaposlenima više od 30 posto su mladi, a među njima je čak 60 posto žena, istaknula je koordinatorica mladih HUS-a Gordana Ilakovac.
 
Prilikom zapošljavanja mlade su žene izložene pritiscima i pitanjima o planiranju trudnoće i obitelji, a u praksi smo imali čak i slučajeva da je žena prekidala trudnoću samo kako bi sačuvala radno mjesto, rekla je Ilakovac.
 
Kao poseban problem istaknute su žene koje rade u kladionicama. One, kako je rečeno, jednom tjedno same nose novce u banke i trezore, bez ikakve zaštite.
 
U povodu 8. ožujka Međunarodnog dana žena, ženske sindikalne udruge HUS-a, Nezavisnih hrvatskih sindikata (NHS) i Saveza samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) potpisale su danas prosvjedno pismo protiv Prijedloga zakona o plaćama državnih službenika i namještenika. Osudile su taj zakonski prijedlog, jer se njime ukida institut dodatka na minuli rad, a uvodi se novi model promicanja u plaći temeljem ocjene rada i učinkovitosti.
 
Također su uputile i pismo potpredsjednici Vlade i ministrici obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranki Kosor tražeći ratifikaciju 183. Konvencije Međunarodne organizacije rada o zaštiti majčinstva na radnom mjestu. Time bi se i formalno u Hrvatskoj prihvatili međunarodni standardi koji su najvećim dijelom već uključeni u hrvatsko zakonodavstvo i praksu.
 
Sindikalistice se ove godine neće pridružiti povorci Ženske mreže u povodu 8. ožujka jer, kako su kazale, ovogodišnja tema "Žene i religija" nije sindikalna, a njezini zahtjevi vrijeđaju osobna uvjerenja drugih žena.