NATO! NATO! NATO!

NATO"Ušli smo u NATO!" - viknuo je ponosno voljeni premijer svome narodu. "Zaboravite na krizu, zaboravite na probleme, zaboravite na glad i lošu turističku sezonu, zaboravite na sve loše poteze. Ovo je povijesni trenutak! Hrvatska je ponosni član NATO pakta!" - nastavio je u jednakom ritmu pred razdraganom publikom voljeni kolekcionar satova. "Gdar to gremo Štefek?" - upitala je svog supruga zbunjena Barica u nekom zagorskom selu gledajući govor voljenog premijera na televiziji. ½Barice, pa kak to ne znaš? Gremo u NATO-ja. To ti je velika stvar.¨ - pomalo iznenađeno odgovori joj Štefek. I ako nas bilo tko samo krivo pogleda, mi imamo zaštitu! ...

NATO

Ušli smo u NATO

Piše : Alen Bećirović
This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.


HR u NATO½I ako nas bilo tko samo krivo pogleda, mi imamo zaštitu! Mi imamo protekciju, dame i gospodo! Mi smo u NATO paktu!½ - ozarena lica nastavlja svoj govor voljeni kolekcionar satova.

Za to vrijeme u jednom malom selu na otoku Cresu...

½Ma kede je rekel da gremo? O! Zbudi se!½ - zbunjena i pomalo ljutita Antonija pokušava probuditi svog muža Gaudencia.

½A će ja znan kan gremo? Su govorili da gremo va NATO. Sada smo valjda tan.½ - sviježe probuđeni Gaudencio ima svoju teoriju.

½A će nan znači toh NATO?½ - uporna je Antonija.

½A ne znan ti. Forši kada nan ki neš ukrade ih moremo zvat. Ja ti ne znan. Su govorili nekakovi referendum da će udelat, ma ja nisen niš videl.½


½Ovo je veliki korak ka našem glavnom cilju, dame i gospodo. Ovo je povijesni trenutak koji nas samo par centimetara dijeli od sreće i blagostanja – od Europske Unije. Da, dobro ste čuli dame i gospodo. Europska Unija je iza ugla. Samo trebamo proviriti.½ - uvjerljiv je voljeni kolekcionar satova.

A u malom selu u Dalmaciji odvijala se drugačija priča...

½Ma kakve budalaštine priča ovaj? A, lipi moj Ante?¨ - ratoborna Justina ljuta je na voljenog premijera.

½A ne znan ti ja Justina. Govoria je da ćemo sada bolje živit. Reka je da će i našoj dici NATO lipih stvari donit. Šta da ti rečem

½Ma ja ti mislin da on nas svih malo zajebava

½A nemoj tako Justina. Pusti pa ćemo vidit šta će bit. Ne napadaj čovika bez veze. Razumiš


½Odite sada svojim domovima voljeni moj narode. Znajte da ste sigurni. Čuva nas NATO. Od danas vam više nisu potrebni blindirani automobili dragi moji. Od danas nas štite iz zraka. Krenite kući, osmijehnite se životu.½ - završio je svoj govor voljeni kolekcionar satova.

Par dana nakon povijesnog ulaska u NATO, u kući Štefa i Barice događa se tragedija.

½Policija, policija! Štefek mi je vupal v Bunar? Kaj ću? Kaj da delam? ½ - uznemirena Barica pokušavala je objasniti policiji u čemu je problem.

½Gospođo, ne brinite ništa. Ovo je posao za NATO

½Štefek, Štefek! Evo su mi rekli da buju NATO-ja zvali. Buš bil vanka za pet minut.½ - uzbuđena Barica odmah je prenijela poruku svom Štefeku.

Kroz par minuta nad kućom dvoje supružnika stvorilo se pet aviona, koji su u tren oka izbacili par bombi. Kuća je bila potpuno uništena, ali od siline eksplozije Štefek je izletio iz bunara. Spašen je.

Na konferenciji za novinare Štef se obratio ljudima ovim riječima :
½Bil sam blizu smrti. Ali moja žena Barica je zvala policiju. Kaj ne, Barice? I onda su oni zvali NATO-ja koji mi je zrušil kuću i uništil imanje, ali ja sem sreten kaj sam živ. Hvala ti NATO

½NATO! NATO! NATO! NATO!½ - vikala je razdragana rulja.

NATO

½Ovo je još jedan dokaz koliko nam NATO znači. To što gospodin Štef i njegova supruga više nemaju kuću je ništa u usporedbi sa jednim ljudskim životom koji je spašen zahvaljujući našem članstvu u NATO-u.½ - na slučaj se osvrnuo i voljeni kolekcionar satova.

½Antooniiiiiiiijaaaaaaaaaaaaaaaa!! Antooniiiiiiiijaaaaaaaaaaaaaaaa!!½ - očito bijesan, svoju suprugu dozivao je Gaudencio.

½Ma će je? Će zijaš  toliko

½Marija, neki nan je ukral dve ovci! Siguro je ovoh sused pokvareni

½Majko Božja. Gren zvat policiju šubito.½ - Antonija je otišla u kuću obaviti razgovor.

½Će su rekli?½ - upitao ju je na povratku Gaudencio.

½Rekli su da ni problema, aš će to NATO riješit

Par minuta kasnije nad 'imanjem' supružnika proletjelo je par aviona koji su izazvali veliki strah među Gaudenciovim ovcama koje su se pomiješale sa susjedovim. Pala je jedna mala raketica. Veliki broj ovaca je poginuo, a avioni su se udaljili.

Na konferenciji za novinare Gaudencio je sa javnošću podijelio svoje doživljaje :
½Ja sen šubito rekel kako mi je ovce ukral moj sused Klemento. Sada tih ovci više neman, ma sen videl kod suseda su dve zgorene ovce imale čevjeni štambilj. Znal sen da je kriv. Ni me briga će mi je raketa zela pedeset ovac. Moj sused je vaf zatvoru i to je jedino bitno. Živeli smo od tih ovac. Sada ćemo živet od zraka. Hvala ti NATO!½ - završio je svoj govor Gaudencio.

½ NATO! NATO! NATO! NATO!½ - vikala je razdragana rulja.

NATO

½Pravda je zadovoljena. Još jednom se potez moje vlade pokazao kao odličan potez. Gospodin Gaudencio me osobno nazvao i zahvalio za sve što sam učinio za njega i njegove ovce. To je sve što ću reći za sada.½ - poručio je voljeni kolekcionar satova svome narodu.

½Justina vidiš onog mangupa tamo?½ - pita Ante svoju dragu.

½A vidin. Što?½

½E draga moja, on mi je ukra ribu sa pijata dok san iša na WC.½

½Ma daj, molin te. Kada je to bilo?½

½Prošle godine, negdi u ovo vrime. Dobro se sićan face. Zovi policiju. Neće meni niko ribu krast. Mislin i da je purger.½

½Ajde iden zvat. Nemoj ga izgubit di god.½

½Su rekli šta? Će doć?½ - nestrpljiv je Ante.

½Rekli su mi da će to NATO rišit

Sumnjivac se u par minuta do dolaska aviona uspio domoći svoje barčice. Taman je krenuo veslati od obale kada su avioni počeli dolaziti. Lopov je bio kod Antine koče. Bum!! Veliki prasak izbrisao je lopova, njegovu barčicu i Antinu koču.

NATO

Na konferenciji za novinare gdje je predstavljen kao treći uspješno riješeni slučaj snaga NATO-a, Ante je rekao :

½Ja san zna da je on kriv. Moja žena tu je zvala policiju i oni su nam odmah rekli da će to NATO rišit. Nisan ni sekund sumnja da će sve bit gotovo za par minuta. Lopov je kažnjen. Sad mu Sveti Petar sudi. A moja koča? A Bože moj. Lovit ću ribu s mula na udicu. Meni je bitno da je pravda zadovoljena. Hvala ti NATO

½ NATO! NATO! NATO! NATO!½ - vikala je razdragana rulja.

½Ja sam osobno čestitao gospodinu Anti na hrabrosti i odvažnosti. Pohvalio sam mu koču. Bila je stvarno lijepa. Složili smo se da je lovljenje udicom ekonomičniji i ekološki kud i kamo prihvatljivije riješenje prehranjivanja obitelji. Još jednom mogu reći kako sam ponosan na uspjeh koji NATO ostvaruje u našoj lijepoj zemlji.½ - nakon Antinog slučaja poručio je svom narodu voljeni kolekcionar satova.

Par mjeseci nakon Antinog slučaja, u Zagrebu su se okupili svi 'spašeni' posredstvom NATO-a. Vlada je organizirala poseban domjenak. Za istim stolom sreli su se Štef, Gaudencio i Ante.

½Ljudi moj, kaj da vam velim? Nemam kuće, nemam stana, žena mi našla nekog bogatuna. Ne znam, nije mi taj NATO baš nekaj. Još i nemam kaj za jest. Nekakva kriza je pa ne moren nikakav biznis pokrenut.½ - jada se Štef.

½A ne znan ni ja. Nisan baš neš jako sretan zis otin NATO-om. Zustal san bez svih ovac, nemam ća jest, a će je najgore i žena mi je još tu.½ - tužan je Gaudencio.
 
½Ma mene nije birga. Ja san jučer dva kila brancina ulovia, proda ih i lipo zaradia. Iako, moran reć da misec dana prije toga nisan ulovia ni ovoliko koliko sad iman pod noktom. Kćer mi ne more na fakultet, a žena mi skaće po glavi stalno. Eno je opet se oće penjat negdi.½ - objašnjavao je Ante novim prijateljima promatrajući kako se Justina penje na nekakav klimavi stol da bi plesala.

NATO

½Ma ne penji se Na To!!!½ - proderala su se sva trojica.

½ NATO! NATO! NATO! NATO!½ - iza njih počela je vikati razdragana rulja.

½Dame i gospodo. To što vam se čini da smo u krizi i da je bankrot iza ugla zanemarite. Ante, Gaudencio i Štef su primjer kako treba živjeti. Nema problema, vi niste gladni, čini vam se da ste nezaposleni. Pa mi smo u NATO-u!½ - poslanica voljenog kolekcionara satova svom narodu.

 

Povezani članci

Who's Online

We have 515 guests and no members online