Tko nas to 'blokira' na putu u EU

Na današnji dan, 9. svibnja, se obilježava Dan Europe jer je prije 56 godina tadašnji ministar vanjskih poslova Francuske Schumann prvi puta iznio svoju viziju ujedinjene Europe koja bi trebala funkcionirati na dobrobit svih svojih građana u punom miru i stabilnosti ... 56 godina poslije Hrvatska je pred ulaskom u zajednicu Europskih zemalja, točnije, Hrvatska je u pristupnom, pregovaračkom procesu s EU. Kada se "otkloni" i slovenska blokada, a izgleda da bi se to moglo ubrzo i dogoditi, baš me zanima tko će nas onda "blokirati" u približavanju EU? Hrvatska je na svom putu ka EU do sada zatvorila samo sedam od 33 pregovaračka poglavlja i još mora otvoriti 11. Vincent Degert, prvi čovjek Europske komisije u RH, rekao je da Hrvatska još uvijek može završiti pregovore ove godine kao što je planirano. Hmm.. tko li to blokira reformu gospodarstva, reformu pravosuđa, poljoprivrede, tko blokira reorganizaciju i smanjivanje državne uprave?.. Hrvatska MORA provesti veći broj reformi, što jest težak, složen i bolan proces koji zahtjeva vremena i ne može se napraviti dobro preko noći. Ali promjene Hrvatska mora sprovesti. Mora. I to ne zbog komisija i Europe, nego zbog dugoročnog boljitka velike većine svojih građana. No to je sve već poznato i ponovljeno mali milijun puta. I još ništa... Konkretno. Mene, eto, baš kopka koju će sad babarogu (koja nam ne da u Europu :-) Dr.Ivo izmislit ...

HOĆEMO, NEĆEMO

Piše: Mladen BanovićTko nam to blokira reforme?

 

Građani od EU očekuju rast standarda

Na referendum o ulasku Hrvatske u EU vrlo vjerojatno bi se odazvalo gotovo 70 posto građana. Njih 57 posto izjasnilo bi se za ulazak Hrvatske u EU, 38 posto bilo bi protiv, a pet posto građana je neopredijeljeno.

Oni koji podupiru članstvo u EU očekuju da će profit biti otvaranje granica i sloboda kretanja, dostupnost većeg broja radnih mjesta, te stabiliziranje ekonomije.

Oni koji su protiv članstva smatraju da će ulazak Hrvatske u društvo razmijenih zemalja i na golemo europsko tržište srušiti standard i plaće, te da će Hrvatska članstvo u EU platiti gubitkom političkog suvereniteta.

Pokazuju to rezultati najnovijeg terenskog istraživanja agencije Puls provedenog na uzorku od 1.000 ispitanika, prenosi Večernji list.
 

Povezani članci

Who's Online

We have 148 guests and no members online