Započela rekonstrukcija zgrade Kina 'Dalmacija' (ka slučajno baš pred izbore)

Kino Dalmacija Dugi RatEh da su "izbori" svaki mjesec... Evo čitam na stranicama lokalnog HDZ-a (hdz-dugirat.com) da su počeli radovi radovi na rekonstrukcije zgrade i krovišta dugoratskog kina. Doista lijepa vijest za sve one koji su takoreći proveli mladost u kinu "Dalmacija". O uspomenama iz kina, o tome kako se znalo di ko (i s kim :-) sidi, kako se za litnjih vrućina izbjegavalo Milicu i "upadalo" u kino, jerbo bi se karta za ulaznicu još za popodneva potrošila na slaju, kako se beštimalo svaki put kad je Bepo pojia par minuta kino Dalmacijafilma stavljajući novu rolu, tko je koga faćka, a tko se samo dera ka torba, kako smo nas devet filmofila bezuspješno kumili Bepa da pusti "L.A. Confidential" pa po ure čekali dok nam se nije smilova i doša deseti filmoljubac, koji je dotad večerava i gleda završnicu neke eurolige... o tome ćemo možda u jednom drugom članku. Jutros kad sam odlazio na posao sinjao sam da se radilo na krovištu zgrade kina, sinjao sam i da su Jerko i Arsen pod okriljem noći nestali sa zida.. Sinjao sam.. i zaboravio na to u uredu. Ali drago mo je da neki lokalni političari nisu zaboravili na obećanja da će se srediti zgrada kina i ista dovesti u javnu kulturnu funkciju. Od nastavka projekcija filmova u našem kinu zbog nerentabilnosti te djelatnosti u današnjem dobu torenata, Divixa, DVD-a, Jubita, a pogotovo u malim sredinama poput ove naše, najvjerojatnije neće biti ništa, no ako se ova terminski zasad samo očita predizborna akcija nastavi, ako se nakon izbora pronađu nova sredstva i za druge faze i obave i završe svi potrebni radovi, te ovaj prostor doista zaživi kao javni kulturni prostor, dvorana gdje se mogu održavati kulturne priredbe, javni skupovi i sl. onda je to prava stvar za sve nas! Eh da su "izbori" svaki mjesec... Sve bi procvitalo! Barem dok izborna komisija ne reče svoj pravorijek...

REKONSTRUKCIJA KINA

Piše: Mladen Banović

kino Dalmacija

Kao najpovoljniji ponuđač, piše na stranicama lokalnog HDZ-a (hdz-dugirat.com), na raspisanom natječaju (ne sjećam se da je isti bio objavljen u Slobodnoj Dalmaciji) posao je dobila splitska tvrtka "Delmont".

kino Dalmacija

U ovoj fazi obnove zamišljena je rekonstrukcija krovišta, zatvora i fasade, a vrijednost radova procjenjuje se na oko 170.000 kn

Roglić i ErcegovićDalnji planovi su sljedeći: Nakon što se zgrada osigura izvana, krenuti će se u drugu fazu rekonstrukcije dvorane, odnosno u fazu njenog konačnog privođenja svrsi. Završetkom radova (ako se uspiju osigurati potrebna financijska sredstva) Dugi Rat će dobiti suvremenu multimedijalnu kongresnu dvoranu, kakvu u konačnici i zaslužuje.

Bravo na ideji, bravo na početku radova, sumnjičav sam samo na ovaj predizborni termin, no to je samo dodatna obveza inicijatorima ovog projekta i Općini Dugi Rat da nastavi i dovrši ovaj započeti posao.

Ekipi koja možda misli da nije ni trebalo započinjati sa radom na rekonstrukciji zgrade kina "kad će se ista uskoro ionako prodavat ili trampit s Englezima" treba ukazati na činjenicu da će se rekonstrukcijom objektu povećati vrijednost, a da Dugom Ratu neophodno treba jedan solidan muti-funkcijski javni kulturni prostor.
 

Povezani članci

Who's Online

We have 118 guests and no members online