Cilj - nulta stopa nasilja u školama i obiteljima

Vlada usvaja opsežan program aktivnosti koji će se baviti  suzbijanjem nasilja među mladima čiji je cilj ostvariti nultu stopu nasilja među mladimaVlada ovaj tjedan usvaja opsežan program aktivnosti koji će se baviti suzbijanjem nasilja među mladima čiji je cilj ostvariti nultu stopu nasilja među mladima u školama, te prije svega obiteljima. U program je uključeno više ministarstva, a apelira se i na uključivanje gradova i općina. Vlada će preporučiti jedinicama lokalne i regionalne samouprave da se detektiraju mjesta koja generiraju nasilje poput noćnih klubova ili diskoklubova u cilju smanjenja nasilja. Tražit će se da se i na lokalnoj razini osnuju Savjeti za mlade, a o čemu postoji zakonska regulativa. Zato će se, a to je inicijativa Ravnateljstva policije, uputiti preporuka gradovima da osnuju Vijeća za prevenciju, koja će okupljati sve one koji imaju bilo što za reći o problemu nasilju među mladima u toj sredini radi zajedničkog rješavanja problema. Kazala je da u mjerama za suzbijanje nasilja među mladima policija neće ići s represivnim mjerama, već će se djelovati u edukativnom i preventivnom pravcu ...

Cilj - nulta stopa nasilja u školama i obiteljima

U mjerama za suzbijanje nasilja među mladima policija neće ići s represivnim mjerama, već će se djelovati u edukativnom i preventivnom pravcu, istaknula je Kosor

Piše: Silvana Oruč Ivoš / Vjesnik
Izvor: Vjesnik

U mjerama za suzbijanje nasilja među mladima policija neće ići s represivnim mjerama, već će se djelovati u edukativnom i preventivnom pravcuVlada idući tjedan usvaja opsežan program aktivnosti koji će se baviti suzbijanjem nasilja među mladima čiji je cilj ostvariti nultu stopu nasilja među mladima u školama, te prije svega obiteljima.

Također će se usvojiti zaključci koji će u program uključena ministarstva (MUP, Ministarstvo obitelji, Ministarstvo znanosti obrazovanja i športa i Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi) obvezati da ispune u rokovima.

U programu aktivnosti za prevenciju nasilja među mladima u ovoj godini predviđene su tako izmjene niza zakona i podzakonskih akata od izrade Nacrta prijedloga kaznenog zakona, Pravilnika o kaznenoj evidenciji, Nacrta prijedloga zakona o izvršavanju sankcija izrečenih maloljetnicima u kaznenom i prekršajnom postupku, do Nacrta prijedloga Zakona o zaštiti od nasilja u obitelji.

Riječ je, naglasila je potpredsjednica Kosor, o potpuno novom zakonu koji će na bolji način štititi žrtve obiteljskog nasilja.

Potpredsjednica je naglasila da će Ministarstvo obitelji provesti niz aktivnosti koje se tiči prevencije i to kroz Obiteljske centre u svim županijskim centrima. >Nasilje generira nasilje, a vrlo često djeca, odnosno mladi koji su mu bili izloženi i sami jednog dana postaju nasilnici<, kazala je potpredsjednica Kosor.

Vlada će preporučiti jedinicama lokalne i regionalne samouprave da se detektiraju mjesta koja generiraju nasilje poput noćnih klubova ili diskoklubova u cilju smanjenja nasilja. >Vlada ne može sama riješiti problem nasilja među mladima i nužno je da grad ili općina sami vide na kojim se mjestima i okupljalištima često događa nasilje<, rekla je.

Tražit će se da se i na lokalnoj razini osnuju Savjeti za mlade, a o čemu postoji zakonska regulativa. Zato će se, a to je inicijativa Ravnateljstva policije, uputiti preporuka gradovima da osnuju Vijeća za prevenciju, koja će okupljati sve one koji imaju bilo što za reći o problemu nasilju među mladima u toj sredini radi zajedničkog rješavanja problema. Kazala je da u mjerama za suzbijanje nasilja među mladima policija neće ići s represivnim mjerama, već će se djelovati u edukativnom i preventivnom pravcu.

Prema riječima glavnog ravnatelja policije Vladimira Fabera mladi su najskloniji fizičkom i psihičkom zlostavljanju svojih vršnjaka, te krađama. Poticaj nasilnom ponašanju uvelike ima i nelegalna prodaja duhanskih proizvoda i alkoholnih pića maloljetnicima te je ravnatelj policije najavio koordinirane akcije policije i drugih državnih institucija.

Odmah se, kazao je, kreće u osnivanje Odjela za prevenciju kriminaliteta u ravnateljstvu i svih 20 policijskih uprava. Ujedno, to će biti po prvi put u povijesti da će policija dobiti odjel koji će se baviti prevencijom nasilja ali i svih oblika ovisnosti u mladih.

Prema podacima MUP-a, u prvom tromjesečju ove godine nastavljen je pozitivan trend smanjenja ukupnog broja slučajeva kaznenih djela čiji su počinitelji maloljetnici. Tako je u odnosu na isto razdoblje u 2008. broj takvih kaznenih djela smanjen za skoro 20 posto.

Glavni ravnatelj policije kazao je kako je Hrvatska prema stopi maloljetničke delikvencije još uvijek ispod prosjeka zemalja EU-a, ali da je isto tako činjenica da se veliki broj slučajeva nasilja među mladima posebice ona lakše prirode - ne prijavljuju, a što sasvim sigurno utječe na ukupnu stopu.


Posebna briga o djeci s invaliditetom

Jadranka Kosor, potpredsjednica VladePotpredsjednica Vlade Kosor naglasila je da će se posebna briga voditi o djeci s invaliditetom koja su često dvostruke, trostruke žrtve nasilja. Programom će se poticati i kampanja protiv tjelesnoga kažnjavanja djece.

Tako će već u subotu, kada će igrati nogometne reprezentacije Hrvatske i Ukrajine, na stadionu u Maksimiru emitirati spot kampanje >Trebam ljubav<. Još se pregovara da igrači, a ako ne oni, onda djeca koja ih uvode na stadion, dođu s majicom kampanje, kazala je Kosor i dodala da su se za njih odlučili jer je riječ o popularnim osobama i idolima mladih.


Faber: U rješavanje problema Ribnjaka mora se uključiti i Grad Zagreb

Za uspješno djelovanje policije i sprječavanje maloljetničke delinkvencije važna je jača sinergija s ostalim državnim institucijama te s tijelima lokalne uprave.

Faber je naveo primjer zagrebačkog parka Ribnjaka u kojem su se u posljednje dvije godine dogodila tri ubojstva, ali je i poznato da se u njemu stalno konzumira droga i alkohol. To, međutim, poručio je, policija ne može riješiti sama.

U konkretnom slučaju, smatra, mora se uključiti Grad, na primjer tako da uvede bolju rasvjetu i inspekcije koje će pratiti prodaju alkohola maloljetnicima, a policija treba dati ophodnje koje će pratiti što se događa u tom parku.


Odredbe KZ-a o zloporabi opojnih droga neće se mijenjati

Odgovarajući na zahtjev novinara da komentira presudu Vrhovnog suda prema kojoj je branitelju oboljelom od PTSP-a kod kojeg je pronađena manja količina marihuane usvojio žalbu na odluku Županijskog suda o određivanju zatvorske kazne od godinu dana i sve skupa proglasio beznačajnim djelom, a što isključuje kazneni progon, potpredsjednica Vlade Jadranka Kosor kazala je da neće komentirati sudske odluke.

Dodala je samo kako odredbe Kaznenog zakona koje se tiču tog dijela i dalje ostaju iste, odnosno da se neće mijenjati. >Vlada je protiv dekriminalizacije droga bilo koje vrste i postojeće odredbe KZ-a ostaju na snazi. Smatramo da je svaka droga štetna, a to su pokazala sva istraživanja<, rekla je Kosor.

Povezani članci

Who's Online

We have 96 guests and no members online