U Čikešima misa i komemoracija za 54 žrtve

ČikešiPod pokroviteljstvom predsjednika Hrvatskog sabora Luke Bebića obilježena je 65. obljetnica od pokolja 54 nevinih mještana žeževačkog zaseoka Čikeši i susjednih Radića u općini Šestanovac. Veliki vjernički skup, okupljen iz svih okolnih župa, uveličao je nadbiskup Marin Barišić, koji je i predvodio svetu misu zajedno sa župnikom Žeževice don Matkom Džajom, domaćim svećenikom don Špirom Čikešom i ostalim svećenicima. Nakon Mise i komemoracije uslijedilo je i polaganje vijenaca, a potom je program nastavljen u selu zajedničkim domjenkom. Ovom prigodom pušten je u funkciju i mjesni cjevovod, što i na simboličnoj razini znači nastavak života u Čikešima ...

9. LIPNJA 1944.

U Čikešima misa i komemoracija za 54 žrtve


Piše: Mladen Nejašmić / Slobodna Dalmacija
Izvor: Slobodna Dalmacija


U jutro 9. lipnja 1944. zločinačka okupatorska vojska opkolila je selo, a zatečeno stanovništvo okupila u središte mjesta pod izgovorom da će im održati govor. No, umjesto govora, ugurali su ih u obližnju kuću, zasuli strojničkom vatrom, a potom onako ranjene i polužive zapalili.

Ali tu zvjerstvima nije bio kraj. Istog dana poslijepodne ponovno su se vratili i nastavili svoj krvavi pir, ali sada u drugoj kući, po istome scenariju. Nakon toga su opljačkali i popalili sve stambene i gospodarske objekte. Preživjeli su samo oni koji su toga dana obavljali poljodjelske radove, čuvali stoku ili bili na radu po Europi.

Kada se užarena buktinja smirila, preživjeli su, unatoč strahu, smogli snage da pokupe karbonizirana tijela svojih najmilijih, te ih pokopaju na mjestu gdje i sada počivaju.

Povezani članci

Who's Online

We have 169 guests and no members online