Mještani Donjeg Doca uređuju staro groblje

Donji DolacMještani Donjeg Doca pokreću dobrotvornu akciju za uređenje i konzerviranje starog groblja, starog preko 350 godina, a u novijoj povijesti poznato kao groblje gdje su sahranjeni ostaci stravičnog događaja iz 1944. godine, kada je ovdje stravično pogubljeno 275 mještana, među kojima i 103 djece. Radovi su počeli, početkom rujna a nadzor će vršiti Zavod za zaštitu kulturnih dobara. Kako saznajemo, Zavod za zaštitu spomenika upravo je napravio idejni projekat za sanaciju 65 starih grobnica i 50 metara kamenog rimskog zida. Paralelno s ovim radovima, priprema se projektna dokumentacija za uređenje stare mlinice stara više od 300 godina (i radila je sve do 1949. godine) sa bazenom. Odbor za groblje, u sastavu Ante Simunić, Ante Medić i Marin Matovac pozivaju sve mještane Donjeg Doca da nazoče sastanku koji će se održati u subotu, 5. rujna u 17 sati, na mjesnom groblju, radi dogovora ...


DONJI DOLAC

Mještani Donjeg Doca uređuju staro groblje

Piše: Davor Grgat

Nakon uređenja starog groblja i zida oko groblja, radovi se nastavljaju uređenjem crkvice Sv. Martina, pločnika oko crkve sa prilaznim stazama, te uređenje mjesne čitaonice i muzeja u staroj napuštenoj školi.

Donji Dolac
Panorama Donjeg Doca   / snimio: Borko Gunjača


Paralelno s ovim radovima, priprema se projektna dokumentacija za uređenje stare mlinice stara više od 300 godina (i radila je sve do 1949. godine) sa bazenom.

Vjerojatno mnogi naši čitaoci i ne znaju da je na ovaj dolački izvor (vrilo), ili kako od milja Dočani kažu: „dolački ljetnikovac“, dolazio i car Dioklecijan sa svojom kćerkom Sofijom.


Odbor za groblje, u sastavu Ante Simunić, Ante Medić i Marin Matovac pozivaju sve mještane Donjeg Doca da nazoče sastanku koji će se održati u subotu, 5. rujna u 17 sati, na mjesnom groblju, radi dogovora.

 

Povezani članci

Who's Online

We have 351 guests and no members online