Peticija za povećanje dječjeg doplatka

Građanska inicijativa "Za djecu" pokrenula je peticiju za povećanje iznosa dječjeg doplatka i promjenu cenzusa za njegovo ostvarivanje, a dosad je prikupljeno više od 73.000 potpisa. Trenutno doplatak iznosi između 25,87 i 38,90 eura.
- "Borimo se za uvođenje više dohodovnih razreda po uzoru na pojedine članice EU i realne cenzuse te povećanje za svako dijete za minimum 50 eura, kompletno ukidanje cenzusa i fiksni dječji doplatak za svako dijete bez obzira na primanja u obitelji" - navodi se na stranicama peticije potaknute općim rastom cijena.

PETICIJA

Izvor: Hina, Za djecu

Hrvatska kao članica Europske unije daleko zaostaje po pitanju dječjeg doplatka i iznosa istog. Trenutni zakon o doplatku za djecu je sramotan. Ako idemo u korak s vremenom i ako smo toliko napredovali, vrijeme je i da se mijenjaju stvari koje se nisu mijenjale desetljećima.

Dječji doplatak u Hrvatskoj iznosi mizernih 199 - 299 kn, ili po novome 25,87 - 38,90 eura. Cenzus je takav da mnoge obitelji ostaju bez dječjeg doplatka unatoč tome što su na pragu socijalnih slučajeva zbog malih primanja, iako su zaposleni.

Ovom peticijom dajemo mogućnost vladajućima da neke stvari promjene, imaju više mogućnosti... borimo se za uvođenje više dohodovnih razreda po uzoru na pojedine članice EU i realne cenzuse, te povećanje za svako dijete za minimum 50 eura, kompletno ukidanje cenzusa i fiksni dječji doplatak za svako dijete bez obzira na primanja u obitelji.

Smatramo da rastom cijena, uvođenjem eura, gledajući i na iznos prosječnih plaća, dječji doplatak od 25-38 eura nikako nije dovoljan da bi dijete imalo ikakve koristi od njega. Također su u pitanju uvećani dječji doplatci koji ovise o cenzusu za 1 i 2 stupanj koji su svega 6 eura veći od običnog dječjeg, te se taj dio također treba regulirati i uvećati ga za također minimum 50 eura, tu dolazimo i na uvećani doplatak koji ne ovisi o cenzusu koji bi također trebao biti povećan jer djeca sa invaliditetom daleko više potreba imaju.

Uz toliko opcija i po uzoru na ostatak država EU u kojoj smo i sami, realno je očekivanje da se i ovaj dio, koji se desetljećima nije mijenjao promjeni!

Povezani članci

Who's Online

We have 108 guests and no members online