Novosti Novosti iz Dugog Rata, Omiša, Poljica i okolice. Lokalne vijesti, sport, kultura, turizam, zanimljivosti. http://dugirat.com/novosti Sun, 23 Sep 2018 12:53:57 +0000 Joomla! - Open Source Content Management hr-hr Projekt izgradnje novog vatrogasnog doma u Dugom Ratu http://dugirat.com/novosti/123-vatrogasci/26299-projekt-izgradnje-novog-vatrogasnog-doma-u-dugom-ratu http://dugirat.com/novosti/123-vatrogasci/26299-projekt-izgradnje-novog-vatrogasnog-doma-u-dugom-ratu

Projekt izgradnje novog vatrogasnog doma u Dugom Ratu konačno je prijavljen za financiranje iz EU fondova. Projektom se dosadašnji derutni prostor stare tvorničke zgrade, danas u vlasništvu engleskog investitora, u kojem je smješten i u kojem djeluje naš vitalni 80-godišnjak,  DVD "Dalmacija" Dugi Rat, planira zamijeniti novom multifunkcionalnom zgradom čiji će jedan od korisnika, uz mještane općine i udruge, biti i DVD Dalmacija. Investicija je to s PDV-om vrijedna 9,12 milijuna kuna, a dugoraćani se nadaju financiranju u iznosu od 80 posto iz Europskog fonda za ruralni razvoj dok bi ostatak vrijednosti trebao biti financiran iz proračuna općine Dugi Rat. Na pripremi projekta su radili LAG Adrion u suradnji sa stručnim službama općine Dugi Rat, a početkom kolovoza prijavili su ga za financiranje iz EU fondova, točnije iz Podmjere 7.4. 'Ulaganja u pokretanje, poboljšanje ili proširenje lokalnih temeljnih usluga za ruralno stanovništvo, uključujući slobodno vrijeme i kulturne aktivnosti te povezanu infrastrukturu'.

]]>
mladen@dugirat.com (MB) Vatrogasci Sun, 23 Sep 2018 06:14:43 +0000
Nakon Lige prvaka u Dugom Ratu počinje i KMNL http://dugirat.com/novosti/104-religija/26293-u-barceloni-pocinje-liga-prvaka-a-u-dugom-ratu-pocinje-kmnl http://dugirat.com/novosti/104-religija/26293-u-barceloni-pocinje-liga-prvaka-a-u-dugom-ratu-pocinje-kmnl

Dobro, jest, istina je, u utorak (idući) vižitat će nas i šjor nadbiskup mons Marin Barišić, koji će u našoj dugoratskoj župi predvoditi Svetu misu nakon koje slijedi i druženje s balunjerima Svetog Josipa i prigodni domjenak.

]]>
mladen@dugirat.com (MB) Religija Sun, 23 Sep 2018 03:00:43 +0000
Najava: Sabatina 2018. u Malom Lošinju http://dugirat.com/novosti/76-gospodarstvo/26242-najava-sabatina-2018-u-malom-losinju http://dugirat.com/novosti/76-gospodarstvo/26242-najava-sabatina-2018-u-malom-losinju

Ovogodišnja Sabatina, 28. susret vinogradara i vinara, održat će se od 15. do 18. studenog 2018. u Primorsko-goranskoj županiji u Hotelu Aurora u Malom Lošinju, a uzorci proizvoda, vina i jakih alkoholnih pića, za ocjenjivanje mogu se dostaviti u Splitu, Zadru i Mostaru. Uzorci u Splitu se mogu dostaviti od 3. rujna do 1. listopada, svakim radnim danom, od 7 do 15 sati na adresu Zadružnog saveza Dalmacije u Tončićevoj ulici. Uzorci mladih vina mogu se predati samo u Splitu do 15. listopada. Sabatina je prilika za razmjenu iskustava, povezivanje, informiranje te nove poslovne kontakte i razgovore, a prepoznata je po dinamičnom programu koji, osim stručne edukacije i rasprava u okviru znanstveno-stručnih skupova, uključuje i vođene degustacije vina, praktične radionice, prezentacije u vinogradu, predstavljanje projekata, inovacija i slično, poručuju marljivi organizatori iz Zadružnog saveza Dalmacije.

]]>
mladen@dugirat.com (ZSD, Dalmatinski portal) Gospodarstvo Sat, 22 Sep 2018 21:08:51 +0000
Saznajte svoj IQ http://dugirat.com/novosti/3-najave/26287-saznajte-svoj-iq http://dugirat.com/novosti/3-najave/26287-saznajte-svoj-iq

Hrvatska Mensa u subotu, 22. rujna 2018. godine organizira testiranje inteligencije povodom Dana inteligencije u Splitu. Mensa je neprofitna udruga visoko inteligentnih osoba koja u u Hrvatskoj djeluje od 1997. s ciljem prepoznavanja i promicanja ljudske inteligencije radi dobrobiti čovječanstva, poticanja istraživanja o prirodi, značajkama i korištenju inteligencije te pružanju poticajne intelektualne i društvene okoline svojim članovima. Diljem svijeta u udrugu je uključeno preko sto tisuća članova.
Testiranje je otvoreno za sve zainteresirane građane. Prijave za testiranja primaju se na web-stranicama hrvatske Mense (mensa.hr) gdje možete pronaći i više informacija o pravilima testiranja te funckioniranju udruge. Na testiranje je potrebno donijeti identifikacijski dokument, npr. osobnu iskaznicu ili putovnicu te studentsku iskaznicu (X-icu). Cijena testiranja za online prijave iznosi 70 kn, a za prijavu i plaćanje na licu mjesta 80 kn. Dođite na testiranje, zabavljajte se rješavajući zadatke i na taj način saznajte nešto više o sebi.

]]>
mladen@dugirat.com (Mensa.hr) Najave Sat, 22 Sep 2018 01:16:07 +0000
Sedamdeset kuna mjesečne uštede nisu reforme http://dugirat.com/novosti/105-stranke/26221-sedamdeset-kuna-mjesecne-ustede-nisu-reforme http://dugirat.com/novosti/105-stranke/26221-sedamdeset-kuna-mjesecne-ustede-nisu-reforme

Smanjenje PDV-a i ukidanje dva doprinosa na bruto plaću (1,5% i 0,7%) uz istodobno povećanje doprinosa za zdravstvo za 1,5%, možda će prosječnoj hrvatskoj obitelji uštedjeti 872 kn godišnje. Možda, jer se ministar Marić nada da će tržište reagirati i "odraditi svoje". Ne zna, samo se nada i na tome gradi tzv. reforme. Promjena uz ovakav argument zgodan je zadatak za vježbu sa studentima u učionici, a ne za državu, smatraju u stranci Pametno.
- "Najavljeno rasterećenje je malo i beznačajno, sve su ovo zakrpe postojećeg stanja. Bez reforme lokalne samouprave i smanjenja državne potrošnje nema prostora za ozbiljno olakšanje, posebno bez reforme zdravstvenog i mirovinskog sustava" - kaže Maja Vehovec, potpredsjednica Pametno i ekonomska stručnjakinja i dodaje - "Cilj je navodno povećanje raspoloživog dohotka za ljude s najnižim prihodima, a pitamo se zna li Vlada da najsiromašnije obitelji meso i ribu jedu rjeđe od onih s višim dohocima. Uostalom veći dio potrošnje ribe, voća i povrća odvija se na tzv. zelenim tržnicama na kojima cijene definiraju ponuda i potražnja, a ne PDV-a. Na takvim se mjestima fiskalni računi najčešće i ne izdaju".
Osim PDV-a ni najavljeno rasterećenje rada ni smanjenje poreza na promet nekretninama neće potaknuti promjene na bolje, kažu u Pametno.

]]>
mladen@dugirat.com (Pametno.org, N1.info) Stranke Sat, 22 Sep 2018 00:34:58 +0000
LHC dani u Splitu i izložba ORIGIN http://dugirat.com/novosti/101-znanost/26285-postanak-i-evolucija-svemira-kroz-umjetnost-i-znanost http://dugirat.com/novosti/101-znanost/26285-postanak-i-evolucija-svemira-kroz-umjetnost-i-znanost

Ovog tjedna, od 17. rujna do 22. rujna 2018. godine, Sveučilište u Splitu (FESB i PMF) organiziraju 11. konferenciju ”LHC Days in Split”, koja u Split dovodi međunarodno priznate znanstvenike iz cijelog svijeta. Na konferenciji će se predstaviti najnoviji rezultati iz područja fizike koja se izučava na LHC akceleratoru na CERN-u i iz područja astročestične fizike i kozmologije. Program splitskih LHC dana potražite ovdje.
U sklopu  konferencije organizira se i izložba ORIGIN (”Postanak i evolucija svemira”) inspirirana razumijevanjem evolucije svemira. Spoznaje o elementarnim česticama  prikupljene na akceleratoru LHC na CERN-u i nedavno otkrivenim gravitacijskim valovima interpretirane su kroz umjetnički i edukativni diskurs. Tijekom izložbe održat će se i radionice za učenike na kojim će se audio-vizualno dočarati apstraktni fizikalni koncepti. Svečano otvaranje izložbe je u ponedjeljak 17. rujna 2018. u 19:00 sati.
Sastavni dio ove izložbe je i okrugli stol ”Understanding the World Through Art and Science” na kojem će panelisti znanstvenici: James Beacham, Nikola Godinović, Michael Hoch, Chiara Mariotti i umjetnici: Branko Franceschi i Braco Dimitrijević, diskutirati o ne baš očitoj ali neraskidivoj vezi između umjetnosti i znanosti. Okrugli stol održati će se u četvrtak 20. rujna, 2018. godine u 20:00 u  Zavodu za znanstveni i umjetnički rad HAZU, Trg braće Radića 7 (Palača Milesi), Split.

]]>
mladen@dugirat.com (FESB.hr) Znanost Fri, 21 Sep 2018 23:21:00 +0000
Humanitarna udruga TALAJA: Natječaj za dodjelu novčanih potpora učenicima i studentima http://dugirat.com/novosti/87-aktualnosti/26274-humanitarna-udruga-talaja-natjecaj-za-dodjelu-novcanih-potpora-ucenicima-i-studentima2 http://dugirat.com/novosti/87-aktualnosti/26274-humanitarna-udruga-talaja-natjecaj-za-dodjelu-novcanih-potpora-ucenicima-i-studentima2

Humanitarna udruga Talaja Dugi Rat objavljuje natječaj za dodjelu novčanih potpora učenicima i studentima slabijeg imovnog stanja ili s posebnim potrebama za 2018./2019.g. Udruga u školskoj/akademskoj 2018./2019.g. dodjeljuje potporu redovnim osnovnoškolskim, srednjoškolskim učenicima i potporu redovnim studentima dodiplomskih studija te potreban broj potpora osobama s posebnim potrebama. Visina mjesečne potpore za učenike je 500,00 kn, a za studente 700,00 kn. Pravila i detalje natječaja potražite u nastavku članka. Rok za prijavu na natječaj je 15.10.2018.

]]>
mladen@dugirat.com (HU Talaja) Aktualnosti Fri, 21 Sep 2018 16:12:46 +0000
Jerko Roglić: Prostorni plan je usvojen prije više od devet godina http://dugirat.com/novosti/87-aktualnosti/26288-jerko-roglic-prostorni-plan-je-usvojen-prije-vise-od-devet-godina http://dugirat.com/novosti/87-aktualnosti/26288-jerko-roglic-prostorni-plan-je-usvojen-prije-vise-od-devet-godina

Načelnik općine Dugi Rat Jerko Roglić u razgovoru za portal DalmacijaDanas začuđen je nezadovoljstvom nekih mještana Krila. Kaže da je sve već davno uplanjeno, a mještani Krila su promašili temu.
– Danas se održao javni uvid u Studiju utjecaja na okoliš projekta ceste D8, ovo što su se građani bunili nije bio predmet današnje rasprave. Bunili su se zbog spojne ceste od Jadranske magistrale do Krila Jesenice. Trebalo je raspravljati o Studiji utjecaja na okoliš, a ne o trasi ceste, jer je to već davno raspravljeno i Prostorni plan je usvojen još 2009. godine – kaže načelnik Roglić.
Doista je čudno kako su neki mještani Krila tek nedavno došli do saznanja da će Krilo Jesenice dobiti pristup na brzu cestu i da je dio multimodalnog programa prometnica koji uz brzu cestu uključuje i luku Krilo.
– U ranim raspravama, prije više od devet godina, rečeno je da će u ljetnom periodu u luci Krilo biti i trajektna luka, a to je u svrhu multimodalnog programa prometnica, ne samo cestovnih nego i brodskih, jer samo za cestovno povezivanje nema šanse da se dobiju sredstva iz Europske unije, pa se zbog toga išlo na ovaj način. Prema našem prostornom planu koji sada vrijedi to je već davno usvojeno. A to što se mještani bune, oni se mogu biniti, nitko im to ne može osporiti, ali današnja rasprava nije bila vezana uz tu temu – kaže Roglić.
Pročitajte više na portalu DalmacijaDanas.

]]>
mladen@dugirat.com (Dalmacija Danas) Aktualnosti Fri, 21 Sep 2018 16:01:27 +0000
Bernard Jurišić: Dalmacija http://dugirat.com/novosti/122-stil/26174-bernard-jurisic-dalmacija http://dugirat.com/novosti/122-stil/26174-bernard-jurisic-dalmacija

"Dalmacija je komplicirana. Surova. Tvrda. Glasna. Zatvorena.
Kako tuđem čoviku objasniti zašto i kopno i otoci i more i nebo plaču zbog jednog pjevača? Kako mu objasniti zašto cijeli grad slavi Wimbledon kao da je njegov? Kako mu objasniti sve te sportaše, pjevače, književnike, glumce, umjetnike? Kako mu objasniti morske orgulje, klape, dubrovačke zidine, Dražena, Jugoplastiku? Kako mu objasniti Hajduka?
Kako mu objasniti tu ludu glavu koja će izazvati na dvoboj svaki zid koji vidi ispred sebe? Nevažno koliko visok. Taj mentalni sklop kojemu nikad ne smiješ reći da je nešto nemoguće? Jer će ti dokazati da nije. Kako mu objasniti da tu nema sredine? Da ili daješ sve što imaš ili ne daješ uopće. Kako mu objasniti da je srce tu uvijek jače od razuma? Čak i na vlastitu štetu.
Kako tuđem čoviku objasniti fjaku, dišpet ili južinu? Kako mu objasniti zašto se tu emocije ne skrivaju, niti ih se srame? Kako mu, kojim riječima i kojim jezikom, objasniti što to veže dalmatinske ljude?
Kako mu objasniti Olivera? Mišu? Arsena? Cocu? Smoju? Tomislava Ivčića? Tomislava Ivića? Tonija Kukoča? Ivana Balića? Stipu Božića? TBF? Daleku obalu? Borisa i Dina? Gendu i Višnjića? Blanku i Gorana? I tisuće i tisuće drugih. Velikih. Veličanstvenih.
Dalmacija je jednostavna. Nježna. Mekana. Tiha. Otvorena.
I kad god mu ne budete znali objasniti, pokažite mu ovu sliku. Ili neku drugu.
Šaka suza vrića smija.
Iskrena i čista emocija.
To je Dalmacija."

FB Bernard Jurišić

]]>
mladen@dugirat.com (FB Bernard Jurišić) Stil Života Thu, 20 Sep 2018 07:00:11 +0000
Gulp! http://dugirat.com/novosti/122-stil/26252-gulp http://dugirat.com/novosti/122-stil/26252-gulp

Cvjećarnica Dugi Rat, sinoć, negdje na "Sinaju"..   U očekivanju Godota / Waiting for Mr.Godot

]]>
mladen@dugirat.com (Max Bunker) Stil Života Wed, 19 Sep 2018 16:51:59 +0000
Dalmatinska vatrogasna društva kreću u nabavu 14 novih vatrogasnih vozila http://dugirat.com/novosti/123-vatrogasci/26295-dalmatinska-vatrogasna-drustva-krecu-u-nabavu-14-novih-vatrogasnih-vozila http://dugirat.com/novosti/123-vatrogasci/26295-dalmatinska-vatrogasna-drustva-krecu-u-nabavu-14-novih-vatrogasnih-vozila

Županijska skupština na današnjoj sjednici je, između ostalog, dala suglasnost na Sporazum o provedbi zajedničke javne nabave vatrogasnih vozila za dalmatinske DVD-ove, među kojima su i DVD Dalmacija Dugi Rat i DVD Omiš. Kupuju se vatrogasna vozila po izboru vatrogasnih društava. Županija će za svako od 14 vozila platiti 20 posto inicijalnog uloga, a ostalih 80% iznosa platiti će gradovi i općine iz svojih proračuna. Time će se značajno unaprijediti trenutni vatrogasni vozni park, a time i vatrogasnu zaštitu u Dalmaciji. Vozila bi trebala doći u dalmatinske DVD-ove uoči nove požarne sezone.
Župan Blaženko Boban je na pitanje Jadrana Čizmića, vrlo aktivnog županijskog vijećnika iz Dugog Rata, o statusu vatrogasnih vozila koja su ustupljena DVD-u Omiš nakon što su njihova izgorjela ljetos u požaru obećao da će vatrogasna vozila ostati u Omišu sve do realizacije Ugovora Vlade RH, MUP-a, HVZ-a i MZOE-a o nabavi preko 100 vatrogasnih vozila, a da će 1/10 vozila iz navedenog ugovora biti raspoređeno na području naše županije i na taj način dodatno pridonijeti zaštiti od požara naše županije.

]]>
mladen@dugirat.com (Dalmacija Danas) Vatrogasci Wed, 19 Sep 2018 12:32:09 +0000
Ponedjeljkom i četvrtkom učite francuski u omiškoj Kući jezika i kulture http://dugirat.com/novosti/100-obrazovanje/26298-ponedjeljkom-i-cetvrtkom-ucite-francuski-u-omiskoj-kuci-jezika-i-kulture http://dugirat.com/novosti/100-obrazovanje/26298-ponedjeljkom-i-cetvrtkom-ucite-francuski-u-omiskoj-kuci-jezika-i-kulture

Croissant, baguette, vin, renaissance, ballon, chocolat, avion, bombon, parfum, plage, joie de vivre, decadence, avant-garde, pommes frites, deja vu.. koliko ste riječi od ovih prepoznali i koliko ih svakodnevno koristite? Vrijeme je da naučite francuski, jezik diplomacije, umjetnosti, ljubavi, kulinarstva, koji se govori na svim kontinentima i uči u svim državama. Jezik s čijim se govornicima slabo razumijemo kad nas dođu posjetiti, a broj frankofonih turista iz godine u godinu raste. Ponedjeljkom i četvrtkom, početnici u 19.30 sati, a malo napredniji (B1) u 16.30 sati. Javite se u omišku Kuću jezika i kulture. Ili na email prokultura.omis @ gmail.com

]]>
mladen@dugirat.com (Kuća jezika i kulture) Obrazovanje Wed, 19 Sep 2018 09:52:22 +0000
Pokazne karte za prometovanje idu.. http://dugirat.com/novosti/87-aktualnosti/26257-prometovati-se-mora http://dugirat.com/novosti/87-aktualnosti/26257-prometovati-se-mora

I ove godine općina Dugi Rat subvencionira prometne troškove redovnih učenika i studenata, nezaposlenih osoba i umirovljenika koji imaju prebivalište na području općine, a koji zadovoljavaju uvjete navedene u nastavku članaka.
Sritno Prometovanje!

]]>
mladen@dugirat.com (MB) Aktualnosti Wed, 19 Sep 2018 09:37:58 +0000
Zašto Lučka uprava naše županije već 20 godina ne uvodi red u luci Krilo? http://dugirat.com/novosti/76-gospodarstvo/26296-zasto-lucka-uprava-nase-zupanije-vec-20-godina-ne-uvodi-red-u-luci-krilo http://dugirat.com/novosti/76-gospodarstvo/26296-zasto-lucka-uprava-nase-zupanije-vec-20-godina-ne-uvodi-red-u-luci-krilo

Ante Renić, vijećnik stranke Pametno, pitao je danas na sjednici županijske skupštine zašto Lučka uprava naše županije već 20 godina ne uvodi red u luci Krilo? U luci Krilo vlada kaos jer se tu (u luci!) nelegalno grade i uređuju brodovi za turistička sezonska putovanja, na komunalnim vezovima (u luci, ne u škveru). Kaže Lučka uprava da oni "rade na tome", da su za tu luku nadležni tek od 2014. godine. I nakon četiri godine "nadležnosti", red se u luci ne nazire ni u tragovima. Trenutno se na nedozvoljenoj lokaciji gradi i oprema šest brodova duljine 40 do 50 metara, a u luci je sada deponirano i više velikih betonskih blokova "nepoznatog" porijekla i namjene..
I nikom ništa!

]]>
mladen@dugirat.com (MB) Gospodarstvo Wed, 19 Sep 2018 06:52:19 +0000
Krajem godine konačno bi mogla krenuti izgradnja nove luke Omiš http://dugirat.com/novosti/76-gospodarstvo/26294-krajem-godine-konacno-bi-mogla-krenuti-izgradnja-nove-luke-omis http://dugirat.com/novosti/76-gospodarstvo/26294-krajem-godine-konacno-bi-mogla-krenuti-izgradnja-nove-luke-omis

Grad Omiš bi u ljeto 2021. godine trebao dobiti novu gradsku luku. Projekt je to vrijedan 75 milijuna kuna koji bi trebao započeti (ako ne bude žalbi) već krajem ove godine. Najveći dio sredstava osigurano je preko fondova, piše portal DalmacijaDanas. Radi se o sredstvima Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, i sredstvima Županije za lučku infrastrukturu. Omiš će ovim vrijednim projektom dobiti i 440 metara dugu šetnicu s oko 80 sezonskih vezova, hortikulturnim uređenjem, novom javnom rasvjetom i ormarima za struju i vodu, a proširit će se i postojeća infrastruktura obzirom da domaći brodari trenutno rade u vrlo skučenim uvjetima. Uredit će se ukupno 12 tisuća kvadrata obale.
Omišani vjeruju da će se realizacijom ovog projekta dogoditi preporod njihovog grada. Omiš će promijeniti svoj izgled i privlačnost za turiste, kako s mora, tako s kopna. Nautički turizam u Omišu vjerojatno će doživjeti značajan porast, a nova i moderna vizura grada trebala bi dodatno doprinijeti njegovoj atraktivnosti. Novost je i povezivanje s otokom Bračom, brodskom linijom Omiš – Postira. Tu će Grad Omiš raspisati natječaj za koncesiju. Što se tiče prometne infrastrukture, Hrvatske ceste će raditi ispravljanje čuvene omiške “S” krivine i prometno povezivanje luke. Kad već svoju brzu cestu iz pravca Splita neće uskoro dočekati, Omišani po pitanju svoje luke i nove šetnice mogu konačno biti optimistični.

]]>
mladen@dugirat.com (DalmacijaDanas) Gospodarstvo Tue, 18 Sep 2018 07:16:33 +0000