Nagrada Projekt Uvali za eksploataciju troske u Dugom Ratu

Do kada će općina Dugi Rat biti taoc institucija RH za problem koji se događa već 11 godina? Kopajući po arhivama i stalnim slanjem dopisa prema mjerodavnim ministarstvima želimo potaknuti određene osobe na rješavanje problema sa šljakom, 257.000 tona ilegalno deponiranog otpada. Operator Projekt Uvala i RH su dužne prema Direktivi 2008/98 EU zbrinuti otpad koji je Projekt Uvala stvorila nelegalnim eksploatacijom 2011. godine. Nije nam jasno kome se pogoduje u ovom slučaju? Općini sigurno ne, a kako vidimo iz cijelog slučaja ni Republici Hrvatskoj. Tko vuče konce već niz godina na štetu svih nas željeli bi znati svi mještani Dugog Rata.
Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja je donijelo odluku da će sanaciju provesti oni, što su po zakonu i propisima RH dužni napraviti, ukoliko je operator Projekt Uvala ne uradi u zadanom roku. I nikom ništa!
U međuvremenu je općina Dugi Rat poslala pismo namjere prema Ministarstvu državne imovine da općina želi otkupiti preostalo zemljište od RH po istoj cijeni kojom je ponuđeno investitoru, ali smo odbijeni pod izlikom da je u tijeku sudski proces RH i Projekt Uvale. To naravno nema nikakvo zakonsko uporište. Ja se pitam tko je kome ovdje saveznik. Zar općina nije jedinica lokalne samouprave, zar mi nemamo pravo otkupa? Kakva nagodba kada je zastoj po zakonu istekao 19.07.?

ZAŠTO DORH NE PODNOSI KAZNENU PRIJAVU PROTIV PROJEKTA UVALA OD 2011.?

Piše: Tonči Bauk
Načelnik općine Dugi Rat
Izvor: Općina Dugi Rat - DugiRat.hr

Slijedom navedenog općina Dugi Rat je Općinskom državnom odvjetništvu i MUP-u policijskoj postaji Omiš podnijela kaznenu prijavu protiv trgovačkog društva Projekt Uvala i vlasnika Henrya Aleksandra Jonesa za ugrozu zdravlja stanovnika općine kao i za onečišćenje okoliša.

Čak i ako kupe vještačenja onečišćenje okoliša u vidu dva brda ne mogu tek tako sakriti.

Općina Dugi Rat podnosi kaznenu prijavu za jedan segment koji je vezan za ugrozu života, a s druge strane država ostaje indiferentna i ne podiže kaznenu prijavu protiv Projekt Uvale koja je preko sanacije izvršila eksploataciju za koju nije imala dozvolu, prodala krom i ostavila otpad.

Ne možemo vjerovati da za takvu radinost Projekt Uvala do danas nije platila ni kune državi i neće. Ako ikad uplati i kune, zapravo će vratiti već uplaćene subvencije. Projekt Uvala odnosno tvrtka Coligo je u tadašnje vrijeme dobila subvenciju države za sanaciju pod krinkom zapošljavanja mještana, nekih 20 milijuna kuna. Osim što su pokrali krom, zagadili okoliš i ostavili brda otpada, država im je još i platila.

U međuvremenu smo poslali pismo namjere prema Ministarstvu državne imovine da općina želi otkupiti preostalo zemljište od RH, ali smo odbijeni pod izlikom da je u tijeku sudski proces RH i Projekt Uvale. To naravno nema nikakvo zakonsko uporište. Ja se pitam tko je kome ovdje saveznik. Zar općina nije jedinica lokalne samouprave, zar mi nemamo pravo otkupa?

Kakva nagodba kada je zastoj po zakonu istekao 19.07.? Šanse za nagodbu po zakonu više nebi trebalo biti i sutkinja je danas trebala donijeti presudu. Ali nije! Trenutačno je na djelu samo novo pogodovanje.

Ne možemo zamisliti da se preostalo zemljište “prodaje” Projekt Uvali za 115 eura, a prethodno su napravili kazneno djelo. Stav državnih tijela je da općina želi samo ostvariti svoje ekonomske interese. Da, ali u interesu svih mještana Dugog Rata. Zamislite samo koliko su općina i RH izgubile u 15 godina, neaktiviranjem zemljišta od 180 000 kvadratnih metara.

Želim zaključiti ovu priču samo s jednom napomenom. Poručujem institucijama RH ovaj slučaj je slučaj svih nas i ako želite državu bez kriminala zasučite rukave i stanite na kraj besramnom pljačkanju Hrvatske države od Projekta Uvala.


Povezani članci

Who's Online

We have 79 guests and no members online