Dugoraćani proslavili 26. rođendan svoje općine

 
U utorak, 19. ožujka 2019. svečano je u Dugom Ratu proslavljen blagdan sv. Josipa zaštitnika dugoratske župe i Dan općine Dugi Rat. Nakon svečanog polaganja vijenaca i molitve pred spomenikom poginulima u Domovinskom ratu u dvorani nekadašnjeg kina "Dalmacija", koje pamti i bolje dane, održana je svečana sjednica Općinskog vijeća na kojoj je nakon kraćeg obraćanja predsjednika Općinskog vijeća Bernardina Petrića (SDP) riječ uzeo Jerko Roglić (HDZ), načelnik općine Dugi Rat, koji je izvjestio zainteresirane sumještane i drage gošće i goste o svim našim uspjesima i pokrenutim projektima u općini, te najavio i nove projekte od kojih uz dovršetak Vatrogasnog doma ističemo i konačan početak, možda već dogodine (a ako se posreći možda još i ovog Ljeta Gospodnjeg), izgradnje kanalizacijskog sustava naselja od Dugog Rata do Bajnica te još jednu, ne sjećam se više koju po redu, rekonstrukciju luke Krilo (valjda će ovu Kriljani i prihvatiti, no sudeći po dosadašnjem iskustvu..).
O našim dragim Englezima i Korenat Point Resortu, odnosno "Dugom Ratu v2.0" niti ove godine nije bilo niti riječi. Ili se načelnik "pravi Englez" ili na horizontu prema Sinaju i dalje nema ništa nova. Na žalost, nikad manje aktivnih gospodarstvenika nije bilo prisutno na svečanoj sjednici.. ili mi se i to između lijepih glazbenih intermezza klape Pokornik samo pričinilo. No sasvim sam siguran da su dodijeljena općinska priznanja zaslužnima, te da je dobitnik osobne nagrade Općine Dugi Rat za 2018. godinu Tomislav Zemunik iz Jesenica za dugogodišnji rad na promociji kulture, običaja te očuvanja starih sela Jesenica, a da su dobitnici skupne nagrade Općine Dugi Rat za 2018. godinu naši vatrogasci iz DVD "Dalmacija" Dugi Rat, povodom obilježavanja osamdesete obljetnice osnutka našeg vatrogasnog društva i da je za najboljeg vatrogasca u 2018. godini proglašen Jure Vidaković.
U posljepodnevnim satima, poslije okrjepe, održana je i tradicionalna procesija mjestom, a nakon nje svečana koncelebrirana sveta misa nakon koje se slavlje preselilo u domove dugoratskih obitelji, u kuće i stanove, u tinele, konobe i komine. Dugoračani i njihovi gosti su dostojno proslavili još jedan blagdan svog zaštitnika, Svetog Josipa te 26. rođendan svoje općine. Tog mladog i nestašnog "dečka koji obećava"..
U nastavku osvrta pogledajte i prilog TV Dugi Rat..
 
Dobar dan otočani!  7. sjednica Općinskog vijeća općine Dugi Rat održana je u četvrtak, 14.02.2019. s početkom u 18 sati na kopnu, u prostorijama općinske vijećnice. Sjednici su, uz naše vijećnike, prisustvovali i sljedeći pojednici posebno zainteresirani za neke od točaka dnevnog reda sjednice: Nevio Tomić, Matko Banović, Domagoj Tomasović, Jure Vojnović, Marija Ercegović i Dino Ercegović. Naši drage vijećnice i vijećnici raspravljali su o sljedećim točkama predloženog dnevnog reda:
  1. Odluka o suglasnosti za provedbu ulaganja na području općine Dugi Rat
  2. Odluka o donošenju urbanističkog plana uređenja zapadnog dijela obalnog pojasa naselja Duće
  3. Odluka o pothodniku na Dućama
  4.-9. Usvajanje zapisnika sa prošlih sjednica općinskog vijeća
 10. Odluka o visini naknade za razvoj
 11. Odluka o komunalnoj djelatnosti koja se može obavljati na temelju pisanog ugovora
 12. Odluka o dodjeli obavljanja javne usluge prikupljanja mješovitog i biorazgradivog komunalnog otpada na području općine Dugi Rat
 13. Odluka o mjerama za spriječavanje nepropisnog odbacivanja otpada i mjerama za uklanjanje odbačenog otpada

Snimka ove vrlo zanimljive sjednice osvanula je na Jubitu, možete je pogledati i u nastavku članka.
Eto lijepe prilike da zavaljeni u udoban naslonjač, s dobrom bocom vina i nezdravim španjuletom, ali uvijek u lijepom društvu (jer ne valja drukčije), u toplini vašeg doma opušteno pogledate i snimku 27. sjednice ovog saziva našeg Općinskog vijeća.... Pa kad neki kažu da se nema što pogledati, poslušati i saznati na TV Dugi Rat?
 
26. sjednica Općinskog vijeća općine Dugi Rat održana je u ponedjeljak, 14.01.2019. s početkom u 18 sati u prostorijama općinske vijećnice. Naši drage vijećnice i vijećnici raspravljali su o sljedećim točkama predloženog dnevnog reda, od kojih će pogotovo prva točka dnevnog reda izazvati veliku pozornost javnosti, ponajprije iznajmljivača privatnog turističkog smještaja:
  1. Odluka o visini paušalnog poreza na području Općine Dugi Rat
  2. Odluka o raspoređivanju sredstava za financiranje političkih stranaka i članova izabranih s liste grupe birača u Općinskom vijeću Općine Dugi Rat za 2019. godinu
  3. Vijećnička pitanja.

Visina paušalnog poreza po krevetu utvrđuje se ovisno o tome u kojem se naselju nalazi soba, apartman i kuća za odmor i po novom prijedlogu ostati će ista kao i do sada (255 kn po krevetu u naseljima Duće i Dugi Rat, a 210 kn u Jesenicama), a isti će ostati i iznos paušalnog poreza po smještajnoj jedinici u kampu u svim našim mjestima (297,5 kn u naseljima Duće i Dugi Rat, te 245,5 kn u Jesenicama). Dakle, nema promjena u iznosima paušalnog poreza, iznos koji ste plaćali lani (i ranije) plaćati će te i nadalje.

Snimka sjednice osvanula je na Jubitu, možete je pogledati i u nastavku članka. Eto lijepe prilike da zavaljeni u udoban naslonjač, s dobrom bocom vina i nezdravim španjuletom, ali uvijek u lijepom društvu, u toplini vašeg doma pogledate snimku 26. sjednice ovog saziva našeg Općinskog vijeća i saznate kako vijećaju naši vijećnici, koliki će općinski harač, pardon paušalni porez, plaćati naši turistički djelatnici u Novom berićetnom ljetu, te koliko će naših sredstava pripasti našim podružnicama političkih stranaka i nezavisnim listama, te poslušajte što su sve priupitali načelnika i općinske djelatnike?
Pa kad neki kažu da se nema što pogledati i poslušati na TV Dugi Rat?? 
 
25. sjednica Općinskog vijeća općine Dugi Rat najavljena je za srijedu, 19.12.2018. s početkom u 18 sati, a održati će se u prostorijama općinske vijećnice. Naši dragi vijećnici raspravljati će o komunalnoj naknadi, o vrijednosti boda komunalne naknade te o komunalnom doprinosu Općine Dugi Rat, a na Dnevnom redu sjednice su i vijećnička pitanja.
DNEVNI RED
1. Usvajanje zapisnika sa 20. sjednice Općinskog vijeća održane 03. listopada 2018. godine
2. Odluka o komunalnoj naknadi Općine Dugi Rat
3. Odluka o vrijednosti boda komunalne naknade u Općini Dugi Rat
4. Odluka o komunalnom doprinosu Općine Dugi Rat
5. Vijećnička pitanja
 
24. sjednica Općinskog vijeća općine Dugi Rat najavljena je za srijedu, 5.12.2018. s početkom u 18 sati, a održati će se u prostorijama općinske vijećnice. Naši dragi vijećnici raspravljati će i proračunu općine, općinskim programima održavanja objekata i komunalne infrastrukture, programima javnih potreba u kulturi, sportu,  socijalnoj skrbi, izvršenju proračuna, planu nabave.. i svom tom jazzu... Načelnik nije "na iglama", ima stabilnu većinu, no sigurno da će mu laknuti ako se odmah, "od prve" predloženi programi i proračun općine za 2019. usvoji.  Dakle, u srijedu navečer naši dragi vijećnici čuti će izlaganje općinskih stručnih službi i potom raspravljati o točkama bogatog predloženog Dnevnog reda:

1.  Proračun Općine Dugi Rat za 2019. godinu i projekcije za 2020. i 2021. godinu
1.1. Program gradnje objekata i uređaja komunalne infrastrukture na području Općine Dugi Rat u 2019. godini
1.2. Program održavanja objekata i uređaja komunalne infrastrukture na području Općine Dugi Rat u 2019. godini
1.3. Program javnih potreba u sportu Općine Dugi Rat za 2019. godinu
1.4. Program javnih potreba u kulturi Općine Dugi Rat za 2019. godinu
1.5. Program javnih potreba u području socijalne skrbi Općine Dugi Rat za 2019. godinu
1.6. Odluka o usvajanju Proračuna Općine Dugi Rat za 2019. godinu sa projekcijama za 2020. i 2021. godinu
1.7. Odluka o izvršenju Proračuna za 2019. godinu
2. Plan nabave za 2019. godinu (materijali će biti dostavljeni tek na sjednici vijeća)
3. Usvajanje zapisnika sa 11. sjednice Općinskog vijeća održane 08. ožujka 2018.
4. Usvajanje zapisnika sa 12. sjednice Općinskog vijeća održane 27. ožujka 2018.
5. Usvajanje zapisnika sa 18. sjednice Općinskog vijeća održane 31. srpnja 2018.
6. Usvajanje zapisnika sa 19. sjednice Općinskog vijeća održane 13. rujna 2018.

PRILOG:  Programi.. općine Dugi Rat za 2019. godinu (Excel dokument, hvala Silvija!!)

Snimka sjednice osvanula je na Jubitu, možete je pogledati u nastavku članka.
Eto lijepe prilike da zavaljeni u udoban naslonjač, s dobrom bocom vina i nezdravim španjuletom ili u lijepom društvu, u dugoj zimskoj večeri u adventskom miru vašeg doma pogledate snimku 24. sjednice, proračunske sjednice, ovog saziva našeg Općinskog vijeća i saznate imamo li proračun općine za 2019., koliki je i na što će(mo) ga potrošiti?
 
23. sjednica Općinskog vijeća općine Dugi Rat održala se u četvrtak, 22.11.2018. u prostorijama općinske vijećnice s početkom u 18:30 sati. Naši dragi vijećnici raspravljali su o sljedećim točkama predloženog dnevnog reda:
1. Odluka o donošenju Urbanističkog plana uređenja zapadnog dijela obalnog pojasa naselja Duće
2. III. Izmjene Proračuna Općine Dugi Rat za 2018. godinu
3. Zaključak o prijedlogu za imenovanje suca porotnika Županijskog suda u Splitu
4. Odluka o privremenoj zabrani izvođenja radova tijekom turističke sezone na području Općine Dugi Rat u 2019. godini
5. Dopune Pravilnika o potpori učenja i studiranja nadarenih učenika i studenata Općine Dugi Rat
6. Vijećnička pitanja (Jupiii!).

Snimka sjednice općinskog vijeća je zahvaljujući neumornom Jakovu Veliću u nastavku članka, pa se slobodno okrepljeni poslije dobrog obroka lijepo zavalite u udobnu fotelju u vašem domu, ispecite kokice ili kakav lipi kolač, zamračite prostoriju, upalite laganu romantičnu glazbu, otvorite bocu nekog finog dalmatinskog vina, zagrlite najdražu/najdražeg i bezbrižno se prepustitie jedinstvenom višesatnom sineastističkom užitku koje nam donose veliki protagonisti našeg malog javnog života..
 
22. sjednica Općinskog vijeća općine Dugi Rat održana je u ponedjeljak, 5.11.2018. u prostorijama općinske vijećnice. Naši dragi vijećnici su raspravljali o dvije točke predloženog dnevnog reda:
  1. Druge izmjene proračuna općine Dugi Rat za 2018. (olitga rebalans)
  2. Izmjene plana nabave za 2018.
Slobodno saznajte više, odnosno zavaljeni u udoban naslonjač s dobrom bocom vina i omiljenim španjuletom u nastavku ove tople jesenje večeri pogledajte u miru (ili u lijepom društvu) video snimku sjednice općinskog vijeća... Zapis neumornog Jakova Velića s TvDR čeka Vas u nastavku članka..
 
U ponedjeljak je u općinskoj vijećnici održana Tematska sjednica Općinskog vijeća općine Dugi Rat na kojoj se raspraviljalo o prijedlogu grupe građana glede čvora Krilo u sklopu projekta Državne ceste D8 te su javnosti opet prezentiraana četiri (4) varijantne rješenja Luke Krilo po prijedlogu općinskog načelnika za ponovljenu javnu raspravu koja je upravo u tijeku.
Naime. skupina mještana Krila okupljena oko inicijative "Krilo, probudi se" nedavno je uputila peticiju Općinskome vijeću Općine Dugi Rat sa zahtjevom za zabranu gradnje čvora Krilo za trajektno pristanište u sklopu projekta Državna cesta D8, dionica čvor TTTS - čvor Stara Podstrana - čvor Krilo Jesenice - čvor Dugi Rat - most Cetina s pristupnim cestama.
U nastavku članka zahvaljujući neumornom foto/video radiši Jakovu Veliću pogledajte snimku tematske sjednice..
 

Konačno kreće izgradnja Vatrogasnog doma u Dugom Ratu

Na 21. sjednici općinskog vijeća Općine Dugi Rat velikom većinom glasova vijećnika (10:2) odlučeno je da se kreće s izgradnjom prve faze novog Vatrogasnog doma u Dugom Ratu. Ova faza realizirati će se sredstvima iz općinskog proračuna, a u financiranje ostalih faza dugoratski općinari i vatrogasci planiraju uključiti i druge dionike (županiju, državu, EU fondove,.). Projekt izgradnje novog vatrogasnog doma u Dugom Ratu prijavljen je i za financiranje iz EU fondova, no prostor općine Dugi Rat ne spada u nerazvijena opodručja RH, a takva imaju prednost u financiranju iz Europskog fonda za ruralni razvoj. Projektom koji konačno kreće u realizaciju dosadašnji se derutni prostor stare tvorničke zgrade, danas u vlasništvu engleskog investitora, u kojem je smješten i u kojem djeluje naš vitalni 80-godišnjak, DVD "Dalmacija" Dugi Rat, planira zamijeniti novom multifunkcionalnom zgradom po projektu omiškog arhitekta Viktora Pirovića, a čiji će jedan od korisnika, uz mještane općine i udruge, biti i DVD Dalmacija. Investicija je to s PDV-om vrijedna 9,12 milijuna kuna, a prva faza izgradnje koštati će 4 mil.kuna.
 

VIDEO: 21 sjednica Općinskog vijeća

21. sjednica Općinskog vijeća općine Dugi Rat održana je u četvrtak, 18.10.2018. u prostorijama općinske vijećnice. Naši dragi vijećnici su raspravljali o točkama predloženog dnevnog reda. O kojim? Saznajte u video snimci neumornog Jakova Velića s TvDR koju možete pogledati u nastavku članka..
Za nestrpljive, na ovoj sjednici je većinom glasova vijećnika (10:2) odlučeno da se kreće s izgradnjom prve faze novog Vatrogasnog doma u Dugom Ratu. Prva faza realizirati će se sredstvima iz općinskog proračuna, a u financiranje ostalih faza dugoratski općinari i vatrogasci planiraju uključiti i druge dionike: SD županiju, državu, EU fondove,..