3. sjednica Općinskog vijeća općine Dugi Rat

Treća sjednica Općinskog vijeća općine Dugi Rat održati će se u utorak, 25. srpnja 2017. godine s početkom u 19 sati u prostorijama Vijećnice. Predložen je sljedeći

Dnevni red:

  1. Prijedlog  Odluke o II. Dopuni Odluke o osnivanju Dječjeg Dugi Rat
  2. Odluka o imenovanju Komisije za dodjelu javnih priznanja
  3. Odluka o imenovanju vijeća za dodjelu koncesijskih odobrenja na pomorskom dobru na području Općine Dugi Rat
  4. Odluka o imenovanju Povjerenstva za određivanje imena ulica i trgova na području općine Dugi Rat
  5. Vijećnička pitanja
 
Nakon osnivanja novog saziva Općinskog vijeća općine Dugi Rat,  naši vijećnici su ovaj tjedan održali i drugu sjednicu vijeća kojoj je nazočila i Biljana Brkan, ravnateljica Dječjeg vrtića Dugi Rat. Naime, središnja tema sjednice i tema o kojoj se najviše raspravljalo je situacija s proširenjem Dječjeg vrtića s kojim bi se primilo svu zainteresiranu djece. Naime, Dječjem vrtiću u Dugom Ratu proširen je prvobitni kapacitet 2013. godine. Vrtiću pohađa 200 djece u 9 odgojnih skupina (2 jaslične i 7 vrtićkih). Skupine su organizirane u dvije smjene i tri objekta (matični i dva područna). Kako je na predupisima ostalo 67 djece "viška", koja najesen neće moći biti upisana u postojeća vrtićka odjeljenja, ovo je bila prilika da se na sjednici Općinskog vijeća donese rješenje za izmjenu i dopunu Plana mreže dječjih vrtića na području općine za tri nove odgojne skupine (1 jaslice i dvije vrtićke). Ovisno o dužini boravka roditelji će sudjelovati u iznosu od 330,00 kn do 715,00 kn. U Dječjem vrtiću Dugi Rat zaposleno je 24-ero radnika na neodređeno vrijeme. S obzirom da je u posljednjih  desetak godina natalitet u općini, hvala Bogu, izrazito narastao, za vjerovati je da ni ove mjere neće biti dugotrajne, jer rješenja kakva god da se usvoje, više su privremeno nego trajno rješenjue. Pored toga, na drugoj sjednici donesena je Odluka o osnivanju i imenovanju članova Odbora za rješavanje problematike  Vrtića te prijedlog odluke o imenovanju Upravnog vijeća vrtića Dugi Rat, imenovanju Socijalnog vijeća te odluka o izboru Odbora za Statut i Poslovnik, a na kraju imenovanje člana Povjerenstva za pomorsko dobro. Snimku sjednice pogledajte u nastavku...
 
Uspješno je završena prva i konstituirajuća sjednica Općinskog vijeća općine Dugi Rat, javlja ekipa kojoj sam povjerio svoj glas na lokalnim izborima. Općinsko vijeće općine Dugi Rat je uspješno oformljeno i može početi s radom. Novi predsjednik novog saziva općinskog vijeća općine Dugi Rat je Bernardin Petrić, kandidat sa SDP-ove izborne liste. Prvi potpredsjednik Vijeća je Marin Ivanišević, kandidat pod rednim brojem 4 sa izborne liste HDZ-a. Drugi potpredsjednik Vijeća je Mirjana Škobalj, kandidatkinja pod rednim brojem 2 sa izborne liste HDZ-a. Glasovanju je pristupilo svih 15 članova općinskog Vijeća, a predsjednik i potpredsjednici su odabrani većinom glasova (9 od prisutnih 15 vijećnika). Za predloženog predsjednika i njegove potpredsjednike glasovalo je sljedećih 9 vijećnika: Drago Klarić, Mirjana Škobalj, Frane Marčić i Marin Ivanišević (HDZ), Bernardin Petrić i Marija Tomaš (SDP), Tomislav Vojnović (HSP) te nezavisni kandidati Romeo Tomaš i Karmen Licitar. Protiv predloženog predsjednika i njegovih potpredsjednika glasovala su sva 3 vijećnika s nezavisne kandidacijske liste Frane Pleića - Ružica Baraban, Ivan Voloder i Frane Pleić. Suzdržani su bili vijećnici sa liste HDS-a: Domagoj Vuković, Ante Banović-Krilnik te Matilda Vuković. Čestitke odabranom predsjedniku kao i njegovim zamjenicima! Čestitke i svim novim vjećnicima! Poželimo im uspješnu i konstruktivnu međusobnu suradnju za dobrobit mještana općine Dugi Rat, komunalnog uređenja i razvoja svih naših malih mjesta te za promociju (odnosno nesputavanje) poduzetničkih aktivnosti u općini Dugi Rat. Snimka sjednice je u nastavku. Pogledajte je..
 

Ajmo vijećnici, uskladite toplomjere

Konstituirajuća sjednica Gradskog vijeća Grada Omiša održala se u srijedu 14. lipnja 2017.  Nama je izgleda trebalo više vremena za "preslagivanje" pa će se tek u srijedu, 21.6., na prvi dan ljeta, u općinskoj vijećnici pokušati oformiti i novo Općinsko vijeće općine Dugi Rat.
Iako dugoratski kuloari već danima kao komarci u večernjim satima bruje tko će s kim koalirati, tko će zasjesti u fotelju predsjednika vijeća, tko je tražio, a koga će dopasti "plaćene članarine" u nadzornim odborima zajedničkih komunalnih poduzeća (Vodovod, Peovica, Županija, Lučka uprava..)... ostavimo sav taj politkantski jazz onima koje to iskonski veseli. A ima takvih..
Mene pak zanima kako će se i kad u "vrtić" smjestiti 67 naše neupisane djece, u kojoj je fazi mirovanja izrada dokumentacije za nastavak izgradnje kanalizacije u ostalom dijelu općine, kakav je trenutni status oko projekta izgradnje vatrogasnog doma, školske dvorane, ima li kakve "šanse za nas" da dobijemo još pinkicu urednija i skockanija mjesta,... svega par sitnica koje pravi domoljubni vijećnik s vertikalom do Markovog trga "riješi" i prije posljednje kitice "Lijepe naše" koja će se u srijedu, nadamo se, zborski pjevati nakon uspješnog konstituiranja novog saziva Općinskog vijeća.
Nego, malo me strah da za četiri godine, kada budemo radili rezime učinjenog od strane ove vijećničke ekipe, da ne dobijemo samo kitu.. cvijeća s porukom "Hvala što ste glasali za nas! Podržite nas i opet...".
 
54. sjednica Općinskog vijeća općine Dugi Rat održana je u srijedu, 12.4.2017. u vijećnici općine. Od 10. točaka Dnevnog reda, koje nikako da stignu i do mog mejla (fala lipa predsjedniče!), izdvajamo Prijedlog odluke o usvajanju Plana gospodarenja otpadom u općini Dugi Rat za razdoblje od 2017.-2022. Prijedlog plana gospodarenja otpadom u općini Dugi Rat predstavio je Leonardo Ljubičić, direktor našeg komunalnog poduzeća Peovica. Ljubičićevo izlaganje s obrazloženjima i kao i snimku cijele sjednice možete (i trebali bi ste) pogledati u nastavku članka..
DOKUMENTI:
  Plan gospodarenja otpadom Općine Dugi Rat 2017.-2022.  (PDF, 1 MB).
  Peovica - Pregled aktivnosti na unaprijeđenju gospodarenja otpadom   (PDF, 4 MB)
 
Tematska sjednica Općinskog vijeća općine Dugi Rat na temu "Rasprava oko problema s otpadom u luci Krilo" održana je u utorak. 04.04.2017. sa početkom u 19:30 sati u općinskoj vijećnici. Osim naših vijećnika, općinskog načelnika Jerka Roglića i predstavnika općinskih službi, tematskoj sjednici prisustvovali su i predstavnici udruge brodara Krilo, predstavnici mještana Krila te Leonardo Ljubičić, direktor Peovice. Nažalost iz Lučke uprave Splitsko-dalmatinske županije, u čijoj je nadležnosti luka Krilo, nitko nije došao na sastanak, što najbolje govori o njihovom odnosu prema luci Krilo. No načelnik je u kontaktu s njima i načelno je s njima sve dogovoreno oko njihove uloge u rješenju ove naše male "vatrene" ekološke krize. U nastavku pogledajte video snimku rasprave u vijećnici..
 

Vatreni: Rasprava oko problema s otpadom u luci Krilo

Tematska sjednica Općinskog vijeća općine Dugi Rat na temu "Rasprava oko problema s otpadom u luci Krilo" održati će se u utorak. 04. travnja 2017. god. sa početkom u 19:30 sati u prostorijama općine Dugi Rat (vijećnica). Tematskoj sjednici će osim naših vijećnika, općinskog načelnika Jerka Roglića i predstavnika općinskih službi prisustvovati i predstavnik udruge brodara Krilo, te Leonardo Ljubičić, direktor Peovice i Domagoj Marojević, ravnatelj Lučke uprave Splitsko-dalmatinske županije.
 
53. sjednica Općinskog vijeća općine Dugi Rat održana je u utorak, 14.3. 2017 u općinskoj vijećnici. Od dnevnog reda izdvajamo sljedeće točke:
- Prijedlog odluke o davanju suglasnosti za potpisivanje nagodbe načelniku općine
- Prijedlog odluke o dodjeli javnih priznanja općine Dugi Rat za 2016.
- Prijedlog odluke o davanju u zakup neizgrađenog zemljišta na području općine Dugi Rat
- Aktualnosti.
Općina Dugi Rat je izgubila dva sudska spora s stečajnim upraviteljem bivše tvornice "Dalmacija", g. Vedranom Šeparovićem. Riječ je o dva sudska spora o stečajnoj masi bivše tvornice Dalmacija d.d. u stečaju i to spor o neregularnoj naplati komunalne naknade u iznosu od 1,39 milijuna kuna, te spor zbog korištenja vatrogasnice (postojećeg Vatrogasnog doma) u iznosu od 0,732 milijuna kuna. Dakle, nakon dugogodišnjeg sudovanja i presuda općini Dugi Rat naposljetku prijeti ovrha u iznosu od 5,4 mil kuna glavnica i kamate te troškova sudskih postupaka. Na sjednici je prisutvovao i g. Zalazić iz odvjetničke kuće Samardžić, zastupnika naše općine u navedenim sporovima. Vijećnici su na sjednici odlučili dati suglasnosti načelniku općine za potpisivanje nagodbe s tužiteljem.
Na sjednici je donesena odluka, odnosno potvrđeni su prijedlozi peteročlane općinske komisije o dodjeli javnih priznanja općine Dugi Rat za 2016. godinu.
Snimku sjednice možete pogledati u cijelosti u nastavku članka..
 
Blagdan svetog Josipa je i Dan općine Dugi Rat. Tim povodom u dvorani nekadašnjeg (a nadamo se i budućeg) kina "Dalmacija" u nedjelju ujutro, nakon što su delegacije općine i udruga položile vijence pred spomenikom svim palima za domovinu u Dugom Ratu, okupili su se dugoraćani sa svojim gostima iz okolnih mjesta, općina i gradova, županije, te općina prijatelja iz Bosne i Hercegovine i Makedonije, iz koje je na dugoratsku proslavu došla delegacija pobratimske općine Novaci. Skupu u kinu se obratio Drago Klarić, predsjednik općinskog vijeća, te Jerko Roglić, načelnik općine Dugi Rat. Dan općine Dugi Rat prigoda je kada se javno pohvaljuju udruge i pojedinci s područja naše općine koji su se istakli u svom društvenom radu ili uspjesima u svojim područjima rada. Ove godine dodijele su se samo dvije nagrade i to dvije skupne nagrade općine Dugi Rat. Nagrađen je ronilački klub "Jadran" Dugi Rat za 40 godina djelovanja u sportu i rekreaciji te u nizu ekoloških aktivnosti (akcija čišćenja podmorja). Nagrađena je i Poljička likovna udruga "Krug" Dugi Rat za 20 godina rada na promicanju likovne kulture i srodnih umjetnosti na ovom našem području. Načelnik općine se u svom tradicionalnom govoru osvrnuo na rezultate rada općinskih službi te općinske programe i projekte i njihov trenutni status, predstavio (stare)nove razvojne planove u kojima općini treba (i velika) podrška županije i države, te je naposljetku čestitao svima Dan općine, a Josipama i Josipima njihov imendan. I dožupan Šošić se tradicionalno opet dotakao niza projekata, od famozne brze ceste koja samo što nije, novog UPU i nove luke u Krilu, dovršetka kanalizacije na cijelom području općine, financiranju izgradnje vatrogasnog doma u Dugom Ratu, pa i nove ambulante... Hmm... valjda će nešto konkretno biti od svega toga i ostvariti za našeg ovozemaljskog života... ili barem prije nego što ministar Kovačić odlučno ukine županije i premosti, pardon, reformira, lokalnu upravu.. Šalu na stranu, šteta je što općinari nisu našli za potrebno uručiti još jedno grupno priznanje općine i tako javno pohvaliti i rad KUD "Dalmacija" Dugi Rat povodom 50 godina uspješnog rada društva, našeg društva koje je ime našeg malog mjesta i općine pronijelo diljem domovine i svijeta, a okupljalo je i okuplja brojne generacije dugoraćana i omišana. Jest da je jedan od stupova tog društva, g. Ante Raljević lani dobio nagradu općine, no 50 godina društva se ne slavi gospodo svaki dan, a tko zna, jer krhko je znanje, možda će KUD biti javno pohvaljen općinskom nagradom dogodine.. (Hmm.. valjda općinari dogodine neće zaboraviti na NK Orkan i na proslavu 100. godina igranja nogometa u Dugom Ratu). U nastavku članka možete pogledati snimku polaganja vijenaca i snimku svečane sjednice..
 
Općina Dugi Rat dugi niz godina njeguje prijateljske i partnerske odnose s makedonskom općinom Novaci. Delegacija općine Novaci povodom Dana općine Dugi Rat došla je u posjet svojim dugoratskim prijateljima zajedno s našim veleposlanikom u Makedoniji Brankom Maretićem. Uzvratni je ovo posjet dragih makedonskih prijatelja Dugom Ratu. Dugoraćani su sa KUD-om Dalmacija Dugi Rat prošle jeseni posjetili Novake s kojima će se kulturna i sportska suradnja sada već i bratskih općina Dugi Rat i Novaci, prenijeti uskoro i na ekonomske teme, jer idući korak u suradnji općina mogao bi biti i zajedničko kandidiranje na neki od projekata europskih fondova prekogranične suradnje. Dragi makedonci, nadamo se da ste se lijepo zabavili i družili u Dugom Ratu povodom Dana općine. Video prilog s sastanka u vijećnici možete pogledati u nastavku članka..
 

Afera Laptop: A čujte, uvijek je netko nekome brat..

Hrvatska se javnost iz dana u dan šokira nevjerojatnim obratima u aferi "Dnevnice" otkrivene u uredima hrvatske Vlade, rašomoni su to koji bi posramili i najmaštovitije scenariste turskih krimi sapunica, a kamoli neće prosječnog hrvata naviklog na predvidive zaplete "Zlatnih dvora", "Doline sunca", "Zore dubrovačke" ili pak uzbudljivih peripetija u "Kud puklo da puklo". Dalmatinska se javnost pak i dalje "zabavlja" novim epizodama novinske sapunice o aferi "Laptop". U Slobodnoj Dalmaciji izašla je friška, nova epizoda ovog serijala, nadamo se i posljednja. Jer laptopi su, fala bogu, opet svi na broju i naši ih vijećnici koriste čak i na sjednicama vijeća. Nadamo se da su im i svi radni i službeni mejlovi uredno posloženi te da radni materijali za sjednice i sastanke koalicija glatko pronalaze put do njihovih "inbox-a" (bez iznimaka). Eto ja bih volio da i do mog lokal-novinarskog sandučića ti javni radni materijali pristižu, ali eto i dalje mi ne stižu... A kad se već poklanjalo za informatizaciju, da se barem onda i uštedi nešto, barem na papiru i PTT troškovima, odnosno tabanićima vrijednih općinskih radnika. A uštedilo se i pri kupovini laptopa. Načelnik Roglić kaže da su tražili tri ponude s istim tehničkim karakteristikama laptopa i da su odabrali najpovoljniju. A najpovoljnija je bila ponuda "Tina Shopa", dućana u Omišu čiji je vlasnik, saznali su i to radoznali novinari, brat zaposlenice općine Dugi Rat. Riječ je o službenici, a ne pročelnici, objasnio je upornim novinarima naš načelnik koji je rekao da ta slučajna rodbinska poveznica ni na koji način nije utjecala na odluku o odabiru najpovoljnije ponude za 17 laptopa u ukupnom iznosu od 54.249,98 kuna. - "A čujte. Uvijek je netko nekome brat. Koliko ja znam, nitko nije utjecao na to.", osvrnuo se na aferu "Laptop" jutros i ministar Oleg Butković. I ministar Goran Marić se kratko oglasio, na marginama važnog sastanka s dugoraćanima (o kojem će nas iz naše općine opširnije izvjestiti uskoro), rekavši da on s bratom općinske službenice nema nikakve veze..