54. sjednica Općinskog vijeća općine Dugi Rat održana je u srijedu, 12.4.2017. u vijećnici općine. Od 10. točaka Dnevnog reda, koje nikako da stignu i do mog mejla (fala lipa predsjedniče!), izdvajamo Prijedlog odluke o usvajanju Plana gospodarenja otpadom u općini Dugi Rat za razdoblje od 2017.-2022. Prijedlog plana gospodarenja otpadom u općini Dugi Rat predstavio je Leonardo Ljubičić, direktor našeg komunalnog poduzeća Peovica. Ljubičićevo izlaganje s obrazloženjima i kao i snimku cijele sjednice možete (i trebali bi ste) pogledati u nastavku članka..
DOKUMENTI:
  Plan gospodarenja otpadom Općine Dugi Rat 2017.-2022.  (PDF, 1 MB).
  Peovica - Pregled aktivnosti na unaprijeđenju gospodarenja otpadom   (PDF, 4 MB)
 
Tematska sjednica Općinskog vijeća općine Dugi Rat na temu "Rasprava oko problema s otpadom u luci Krilo" održana je u utorak. 04.04.2017. sa početkom u 19:30 sati u općinskoj vijećnici. Osim naših vijećnika, općinskog načelnika Jerka Roglića i predstavnika općinskih službi, tematskoj sjednici prisustvovali su i predstavnici udruge brodara Krilo, predstavnici mještana Krila te Leonardo Ljubičić, direktor Peovice. Nažalost iz Lučke uprave Splitsko-dalmatinske županije, u čijoj je nadležnosti luka Krilo, nitko nije došao na sastanak, što najbolje govori o njihovom odnosu prema luci Krilo. No načelnik je u kontaktu s njima i načelno je s njima sve dogovoreno oko njihove uloge u rješenju ove naše male "vatrene" ekološke krize. U nastavku pogledajte video snimku rasprave u vijećnici..
 

Vatreni: Rasprava oko problema s otpadom u luci Krilo

Tematska sjednica Općinskog vijeća općine Dugi Rat na temu "Rasprava oko problema s otpadom u luci Krilo" održati će se u utorak. 04. travnja 2017. god. sa početkom u 19:30 sati u prostorijama općine Dugi Rat (vijećnica). Tematskoj sjednici će osim naših vijećnika, općinskog načelnika Jerka Roglića i predstavnika općinskih službi prisustvovati i predstavnik udruge brodara Krilo, te Leonardo Ljubičić, direktor Peovice i Domagoj Marojević, ravnatelj Lučke uprave Splitsko-dalmatinske županije.
 
53. sjednica Općinskog vijeća općine Dugi Rat održana je u utorak, 14.3. 2017 u općinskoj vijećnici. Od dnevnog reda izdvajamo sljedeće točke:
- Prijedlog odluke o davanju suglasnosti za potpisivanje nagodbe načelniku općine
- Prijedlog odluke o dodjeli javnih priznanja općine Dugi Rat za 2016.
- Prijedlog odluke o davanju u zakup neizgrađenog zemljišta na području općine Dugi Rat
- Aktualnosti.
Općina Dugi Rat je izgubila dva sudska spora s stečajnim upraviteljem bivše tvornice "Dalmacija", g. Vedranom Šeparovićem. Riječ je o dva sudska spora o stečajnoj masi bivše tvornice Dalmacija d.d. u stečaju i to spor o neregularnoj naplati komunalne naknade u iznosu od 1,39 milijuna kuna, te spor zbog korištenja vatrogasnice (postojećeg Vatrogasnog doma) u iznosu od 0,732 milijuna kuna. Dakle, nakon dugogodišnjeg sudovanja i presuda općini Dugi Rat naposljetku prijeti ovrha u iznosu od 5,4 mil kuna glavnica i kamate te troškova sudskih postupaka. Na sjednici je prisutvovao i g. Zalazić iz odvjetničke kuće Samardžić, zastupnika naše općine u navedenim sporovima. Vijećnici su na sjednici odlučili dati suglasnosti načelniku općine za potpisivanje nagodbe s tužiteljem.
Na sjednici je donesena odluka, odnosno potvrđeni su prijedlozi peteročlane općinske komisije o dodjeli javnih priznanja općine Dugi Rat za 2016. godinu.
Snimku sjednice možete pogledati u cijelosti u nastavku članka..
 
Blagdan svetog Josipa je i Dan općine Dugi Rat. Tim povodom u dvorani nekadašnjeg (a nadamo se i budućeg) kina "Dalmacija" u nedjelju ujutro, nakon što su delegacije općine i udruga položile vijence pred spomenikom svim palima za domovinu u Dugom Ratu, okupili su se dugoraćani sa svojim gostima iz okolnih mjesta, općina i gradova, županije, te općina prijatelja iz Bosne i Hercegovine i Makedonije, iz koje je na dugoratsku proslavu došla delegacija pobratimske općine Novaci. Skupu u kinu se obratio Drago Klarić, predsjednik općinskog vijeća, te Jerko Roglić, načelnik općine Dugi Rat. Dan općine Dugi Rat prigoda je kada se javno pohvaljuju udruge i pojedinci s područja naše općine koji su se istakli u svom društvenom radu ili uspjesima u svojim područjima rada. Ove godine dodijele su se samo dvije nagrade i to dvije skupne nagrade općine Dugi Rat. Nagrađen je ronilački klub "Jadran" Dugi Rat za 40 godina djelovanja u sportu i rekreaciji te u nizu ekoloških aktivnosti (akcija čišćenja podmorja). Nagrađena je i Poljička likovna udruga "Krug" Dugi Rat za 20 godina rada na promicanju likovne kulture i srodnih umjetnosti na ovom našem području. Načelnik općine se u svom tradicionalnom govoru osvrnuo na rezultate rada općinskih službi te općinske programe i projekte i njihov trenutni status, predstavio (stare)nove razvojne planove u kojima općini treba (i velika) podrška županije i države, te je naposljetku čestitao svima Dan općine, a Josipama i Josipima njihov imendan. I dožupan Šošić se tradicionalno opet dotakao niza projekata, od famozne brze ceste koja samo što nije, novog UPU i nove luke u Krilu, dovršetka kanalizacije na cijelom području općine, financiranju izgradnje vatrogasnog doma u Dugom Ratu, pa i nove ambulante... Hmm... valjda će nešto konkretno biti od svega toga i ostvariti za našeg ovozemaljskog života... ili barem prije nego što ministar Kovačić odlučno ukine županije i premosti, pardon, reformira, lokalnu upravu.. Šalu na stranu, šteta je što općinari nisu našli za potrebno uručiti još jedno grupno priznanje općine i tako javno pohvaliti i rad KUD "Dalmacija" Dugi Rat povodom 50 godina uspješnog rada društva, našeg društva koje je ime našeg malog mjesta i općine pronijelo diljem domovine i svijeta, a okupljalo je i okuplja brojne generacije dugoraćana i omišana. Jest da je jedan od stupova tog društva, g. Ante Raljević lani dobio nagradu općine, no 50 godina društva se ne slavi gospodo svaki dan, a tko zna, jer krhko je znanje, možda će KUD biti javno pohvaljen općinskom nagradom dogodine.. (Hmm.. valjda općinari dogodine neće zaboraviti na NK Orkan i na proslavu 100. godina igranja nogometa u Dugom Ratu). U nastavku članka možete pogledati snimku polaganja vijenaca i snimku svečane sjednice..
 
Općina Dugi Rat dugi niz godina njeguje prijateljske i partnerske odnose s makedonskom općinom Novaci. Delegacija općine Novaci povodom Dana općine Dugi Rat došla je u posjet svojim dugoratskim prijateljima zajedno s našim veleposlanikom u Makedoniji Brankom Maretićem. Uzvratni je ovo posjet dragih makedonskih prijatelja Dugom Ratu. Dugoraćani su sa KUD-om Dalmacija Dugi Rat prošle jeseni posjetili Novake s kojima će se kulturna i sportska suradnja sada već i bratskih općina Dugi Rat i Novaci, prenijeti uskoro i na ekonomske teme, jer idući korak u suradnji općina mogao bi biti i zajedničko kandidiranje na neki od projekata europskih fondova prekogranične suradnje. Dragi makedonci, nadamo se da ste se lijepo zabavili i družili u Dugom Ratu povodom Dana općine. Video prilog s sastanka u vijećnici možete pogledati u nastavku članka..
 

Afera Laptop: A čujte, uvijek je netko nekome brat..

Hrvatska se javnost iz dana u dan šokira nevjerojatnim obratima u aferi "Dnevnice" otkrivene u uredima hrvatske Vlade, rašomoni su to koji bi posramili i najmaštovitije scenariste turskih krimi sapunica, a kamoli neće prosječnog hrvata naviklog na predvidive zaplete "Zlatnih dvora", "Doline sunca", "Zore dubrovačke" ili pak uzbudljivih peripetija u "Kud puklo da puklo". Dalmatinska se javnost pak i dalje "zabavlja" novim epizodama novinske sapunice o aferi "Laptop". U Slobodnoj Dalmaciji izašla je friška, nova epizoda ovog serijala, nadamo se i posljednja. Jer laptopi su, fala bogu, opet svi na broju i naši ih vijećnici koriste čak i na sjednicama vijeća. Nadamo se da su im i svi radni i službeni mejlovi uredno posloženi te da radni materijali za sjednice i sastanke koalicija glatko pronalaze put do njihovih "inbox-a" (bez iznimaka). Eto ja bih volio da i do mog lokal-novinarskog sandučića ti javni radni materijali pristižu, ali eto i dalje mi ne stižu... A kad se već poklanjalo za informatizaciju, da se barem onda i uštedi nešto, barem na papiru i PTT troškovima, odnosno tabanićima vrijednih općinskih radnika. A uštedilo se i pri kupovini laptopa. Načelnik Roglić kaže da su tražili tri ponude s istim tehničkim karakteristikama laptopa i da su odabrali najpovoljniju. A najpovoljnija je bila ponuda "Tina Shopa", dućana u Omišu čiji je vlasnik, saznali su i to radoznali novinari, brat zaposlenice općine Dugi Rat. Riječ je o službenici, a ne pročelnici, objasnio je upornim novinarima naš načelnik koji je rekao da ta slučajna rodbinska poveznica ni na koji način nije utjecala na odluku o odabiru najpovoljnije ponude za 17 laptopa u ukupnom iznosu od 54.249,98 kuna. - "A čujte. Uvijek je netko nekome brat. Koliko ja znam, nitko nije utjecao na to.", osvrnuo se na aferu "Laptop" jutros i ministar Oleg Butković. I ministar Goran Marić se kratko oglasio, na marginama važnog sastanka s dugoraćanima (o kojem će nas iz naše općine opširnije izvjestiti uskoro), rekavši da on s bratom općinske službenice nema nikakve veze..
 

VIDEO: Epilog afere 'Laptop'

Medijskim napisima o laptopima kupljenima vijećnicima posvećen je cijeli aktualni sat Općinskog vijeća općine Dugi Rat održan u utorak navečer u Dugom Ratu, piše Slobodna Dalmacija. Mediji se, istina, nisu odazvali u velikom broju (a lokalni mediji, izgleda, nisu ni bili pozvani), ali su vijećnici postupili u skladu s naputkom te su "za ovu prigodu", kako je stajalo u pozivu, donijeli dobivene laptope, kako bi, pokazalo se, potvrdili da ih nisu - rasprodali. Vijećnik Srećko Zelić oboružao se sa čak dva laptopa i tabletom, dok je nekolicina, poput Gorana Mladina, prijenosno računalo donijela u originalnoj kartonskoj ambalaži. Vjećnicima je zasmetalo, kako je u uvodu rekao načelnik Jerko Roglić, što prije objave novinskog teksta u Slobodnoj Dalmaciji i reportaže na RTL-u nisu kontaktirani svi vijećnici i načelnik, a novinarima su bili dostupni. Vijećnik Srećko Zelić je svoju ljutnu obrazložio ocjenom da su u članku izrečene četiri "prijesne laži", a Jadranu Čizmiću je krivo i žao što je izišao članak u Slobodnoj Dalmaciji koji je zakotrljao aferu "Laptop". - "Puno bi ljepše bilo da su se novinari ovako okupili kad je prva općina u Hrvatskoj u prošlom mandatu najbolje učenike i studente nagradila laptopima, a to je bila Općina Dugi Rat" - kazao je Čizmić. Snimka 52. sjednice Općinskog vijeća općine Dugi Rat je u nastavku..
 
Dugoraćani su opet na naslovnici Slobodne Dalmacije. Ne nije riječ o velikom prosvjedu mještana protiv "brda" šljake u centru mista koji će skrenuti pažnju Vlade i ministra Gorana Marića i ostalih vrijednih mravi našeg prvog ešalona državne administracije na gorući problem općine Dugi Rat kojim se očito nitko ozbiljno u ovoj državi ne želi pozabaviti, niti nekoj aktivističkoj akciji za izgradnju brze ceste Split-Dugi Rat-Omiš, a bome niti o uspjehu nekog našeg privrednog ili pak sportskog kolektiva ili nekog altruistički usmjerenog pojedinca, očito zalutalog u (ne)vremenu, a o čemu bi se i naslovnice i čitavi specijalni prilozi mogli ispisati..
U novoj "AFERI LAPTOP"  koja se danas zakotrljala medijskim prostorom riječ je o našim dragim općinskim vijećnicima i o njihovim navikama. O čemu je riječ? Prijenosna računala, njih 17 koja su kupljena našim, općinskim sredstvima i za Božić 2015. poklonjena našim vijećnicima, općinskom načelniku i (bivšem) zamjeniku općinskog načelnika, uopće se ne koriste na sjednicama općinskog vijeća (osim uz svijetli izuzetak vijećnika Domagoja Vukovića), a Slobodna Dalmacija saznaje da su neki naši vijećnici poklonjene im laptope odmah - prodali?! Više od pola laptopa, saznaje a tko drugi doli Vinko Vuković, novinar i urednik Slobodne Dalmacije, promijenilo je vlasnika. A i što će im kad im radni materijali za sjednice vijeća i dalje ne dolaze kući elektronskom poštom već im ih od vijećničkih vrata do vrata raznosi jedan od općinskih komunalaca, piše očito odlično upućeni splitski dnevnik. Ajde dobro, uštedilo se barem na PTT uslugama, kad je već "komplicirano" poslati e-mail s PDF privitcima vijećnicima (a lokalne novinare da i ne spominjemo, slanje radnih materijala njima je izgleda zabranjeno, premda nije tako bilo za mandata prošlog predsjednika općinskog vijeća) , pomislili bi zafrkantski, kad ne bi razmišljali o nepotrebnom tiskanju svežnjeva papira u 15-ak kopija i to pred svaku sjednicu. A samo ovaj saziv vijeća odradio ih je već 51, što je pak za pohvalu. A za prodaju laptopa i laku "dodatnu" vijećničku zaradu Domagoj Vuković kaže da još ne može vjerovati da su neke njegove kolege to napravile. - To je neodgovorno ponašanje koje dovoljno govori o tome kakvi su i koliko im je stalo do naše općine - rekao je Vuković.
 

I ove godine Božićnica za umirovljenike

Umirovljenicima s područja Općine Dugi Rat koji primaju mirovinu do 1500 kuna isplatiti će se božićnica u iznosu od 200 kuna. Lijepu blagdansku gestu za naše najpotrebnije seniore donijelo je Općinsko vijeće Općine Dugi Rat na 51. sjednici u ovom sazivu održanoj 14.12.2016. Prilikom isplate božićnice umirovljenici moraju predočiti zadnji odrezak mirovine, važeću osobnu iskaznicu i OIB. Isplata će se obavljati u zgradi Općine Dugi Rat, Poljička cesta 133 (ulaz sa Trga) na blagajni u sljedeće dane: 22. i 23. prosinca 2016. godine te 27., 28., 29. i 30. prosinca 2016.
 
51. sjednica općinskog Vijeća općine Dugi Rat na kojoj se usvojio proračun općine Dugi Rat za 2017. održana je u srijedu, 14.12.2016. u općinskoj vijećnici. Pred vijećnicima je bio sljedeći Dnevni red:
1. Usvajanje proračuna općine Dugi Rat za 2107. i projekcije proračuna za 2018. i 2019.
    1.1. Program gradnje objekata i uređenja komunalne infrastrukture
    1.2. Program održavanja objekata i infrastrukture
    1.3. Program javnih potreba u sportu
    1.4. Program javnih potreba u kulturi
    1.5. Program javnih potreba u području socijalne skrbi
    1.6. Proračun općine Dugi Rat za 2017.
    1.7. Odluka o izvršenju Proračun općine Dugi Rat za 2017.
2. Plan nabave za 2017.
3. Prijedlog odluke izrade urbanističkog plana obalnog pojasa naselja Dugi Rat
4. Prijedlog odluke o imenovanju ravnateljice Dječjeg vrtića Dugi Rat
5. Odluka o isplati božićnice umirovljenicima
6. Prijedlog odluke o usvajanju Strategije razvoja općine Dugi Rat

Usvojeni prihodi proračuna općine za 2017. planirani su u iznosu od 19,5 mil.kn, a rashodi proračuna u iznosu od 27,5 mil.kn. Razlika je 8 mil.kn akumuliranog proračunskog viška nerealiziranih općinskih projekata od ove i prethodnih godina. U nastavku, kao i obično, možete pogledati snimku sjednice, 2 sata i 41 minut čistog video užitka!..