Zlatna kopačka iz Dugog Rata: Eh, kad sam ja zabijao Arsenalu

Jure ŽilićPogodak po susretu nevjerojatan je prosjek najboljeg golgetera južne skupine Četvrte lige Jure Žilića. U 19 kola ubojiti napadač je 19 puta zabio! Uz dva Žilićeva pogotka u nedjeljnoj 4:2 pobjedi Orkana kod Uranije u Baškoj Vodi Dugoračani su se lideru Uskoku primakli na samo četiri boda. - Na pauzi su svi već vidjeli Klišane na prvome mjestu, ali i mi imamo odličnu momčad, vjerujem i bolju od Uskokove. Atmosfera je odlična, uhvatili smo ritam i uvjeren sam da ih možemo stići. Siguran sam da bi ovaj Orkan bio dobar i u Trećoj ligi - smatra 35-godišnji Jure Žilić čija je momčad i u županijskome kupu od drugoligaša Mosora ispala tek nakon izvođenja jedanaesteraca ...

JURE ŽILIĆ

Zlatna kopačka iz Orija:
Eh, kad sam ja zabijao Arsenalu

Pogodak po susretu nevjerojatan je prosjek najboljeg golgetera južne skupine Četvrte lige Jure Žilića. U 19 kola ubojiti napadač je 19 puta zabio!

Piše: Frane Vulas / Slobodna Dalmacija
Izvor: Slobodna Dalmacija

Jure Žilić / foto: Ante ČizmićČini se kao da je sve krenulo nabolje od kada je u veljači u Dugome Ratu gostovao Hajduk, prvi put nakon 20 godina. Orkan je i “bijelima” pružio dobar otpor (0:1).

- Sve je u pristupu treninzima i utakmicama. Nekima od momaka bila je to i jedina prilika u životu igrati protiv Hajduka - rekao je veteran koji priznaje kako ipak malo osjeća godine.

- Odlično se osjećam, ali zimi imam malo problema s leđima. Međutim, lako mi je igrati kada suigrači nekad trče i za mene (smijeh). Lakše je zabiti kad si odmoran - rekao je Žilić koji smatra kako u Orkanu ima talentiranih momaka poput Šarića i Ercegovića, ali im predstoji mnogo rada.

Golgeterski nasljednik mogao bi biti Ivan Šarić koji je ove sezone zabio 11 pogodaka.

- Ima dobar osjećaj za gol i prostor, ali ostalo može doći samo uz rad. Bitno je da se djeca ne umisle. U Hrvatskoj caruje bolesno okruženje u kojemu mladići čim iziđu iz juniora misle da su gotovi igrači.

O kraju karijere Jure Žilić još ne razmišlja...

NK Orkan- Kad igraš za matični klub igraš s emocijama, najveća želja mi je Orkan uvesti u Treću ligu. Ako budem to mogao pratiti igrat ću sigurno još dvije ili tri godine. Kao svojevrsni igrač/trener na meni je manji pritisak, a igrači me lakše trpe! (smijeh)

U karijeri je pored brojnih hrvatskih klubova (Orkan, Split, Omiš, Mosor...) igrao i u inozemstvu (Kina, Austrija), ali je zbog njegovih golgeterskih sposobnosti ostao dojam da je mogao napraviti više.

- Kada sam kao mladić igrao u Splitu tražili su me i prvoligaški klubovi, ali me nisu pustili. Nikada nisam imao nekog svog i tako je ispalo. Kasnije je došla obitelj, vratio sam se u Hrvatsku, ali ipak nisam nezadovoljan.

U Kini je nastupao za prvoligaša iz Wuhana (sadašnji klub bivšega hajdukovca, Urugvajca Pabla Munhoza).

- Na sve sam se bio naviknuo, osim na ljudski “mravinjak”. Wuhan je, kako kažu Kinezi, gradić od sedam milijuna stanovnika.

Dobar dio karijere proveo je u austrijskoj Trećoj ligi u klubu gradišćanskih Hrvata Neubergu. Pet minuta zaslužene slave doživio je 2002. godine kada je u prijateljskom susretu zabio dva gola slavnom londonskom Arsenalu (2:8).

Drugi gol zabio je s centra lobom preko legendarnog Davida Seamana!

- Kada sam prošao dvojicu protivničkih igrača primijetio sam Seamana na rubu šesnaesterca. Bilo je to čudo od gola, poslije se stalno vrtio na televiziji, ali nije bio slučajan. I prije toga gola u Austriji sam dvaput zabio s centra!

Jure je rođak bivšega Hajdukova igrača Tonća Žilića (član slovenske Drave Ptuj) koji u Oriju živi u kući do Jurine. Dvadesetak metara udaljena je i kuća braće Frane i Ante Vitaića. Ljeti svi zajedno nastupaju za malonogometnu momčad Dica Orija.

- Svi govore kako sam ja najbolji igrač, iako sam najmanje napravio. Tonći je imao više sreće, a i lakše mu je bilo uspjeti kao obrambenom igraču. Ja sam bolji od Tonća, to može potvrditi cijela regija!


Prvoligaš u 4. ligi

Žilić je igrač i po, profesionalac od glave do pete. Šteta samo što se možda rodio u krivo vrijeme i što sada nije u najboljim godinama kada je lakše biti zapažen i dobiti pravu prigodu u većem klubu, jer Žilić je definitivno prvoligaški igrač u Četvrtoj ligi - kaže trener Orkana Josip Pavić.


Trener A kategorije

Nakon igračke karijere Žilić želi postati trener. Već je godinu i pol vodio pionire Omiša.

- Volio bih raditi s mladima, ali tko zna, imao sam i nekoliko ponuda da budem trener-igrač. Pored B trenerske licenncije, koju već imam, mislim krenuti i po A licenciju.

 

Povezani članci

Who's Online

We have 352 guests and no members online