Gradit ću dvorane u Splitu i Hvaru

Vlado Stenzl s mladim rukometašima SplitaJedan od najpoznatijih svjetskih rukometnih stručnjaka Vlado Stenzel uskoro će u Dalmaciji graditi višenamjenske sportske dvorane. U Hrvatskoj je Vlado Stenzel s njemačkim partnerom Wolfgangom Wagnerom i rukometnim prijateljem Stanislavom Dominovićem, predsjednikom rukometnog kluba ORKAN iz Dugog Rata, otvorio tvrtku koja planira graditi višenamjenske školske dvorane za koje su već izrađeni svi potrebni projekti, pa su u startu, kažu, jeftiniji od drugih. Krenuli su s prezentacijama lokalnim upravama, sastali se s gradonačelnicima Hvara i Splita (i naravno, načelnikom Dugog Rata, op.ur.) kojima su predstavili svoje ideje. Reakcije su dobre, no ništa još nije konkretno dogovoreno ...

RUKOMETNI STRUČNJAK SVJETSKOG UGLEDA VLADO STENZEL PREDSTAVIO GRADONAČELNICIMA ZVONIMIRU PULJIĆU I PJERINU BEBIĆU PROJEKT IZGRADNJE VIŠENAMJENSKIH ŠKOLSKIH SPORTSKIH OBJEKATA

Gradit ću dvorane u Splitu i Hvaru

U Hrvatskoj je Vlado Stenzel s njemačkim partnerom Wolfgangom Wagnerom i splitskim rukometnim prijateljem Stanislavom Dominovićem otvorio tvrtku koja planira graditi višenamjenske školske dvorane za koje su već izrađeni svi potrebni projekti

Piše: Pero Smolčić /Slobodna Dalmacija

Vlado StenzlJedan od najpoznatijih svjetskih rukometnih stručnjaka Vlado Stenzel uskoro će u Dalmaciji graditi sportske dvorane! Čovjek čije savjete već godinama rado prihvaća i Lino Červar spreman je ući u veliki građevinarski pothvat. No, da odmah otklonimo sumnje, u portfelju dvorana koje Stenzel želi izgraditi nije famozna velikanka koja bi trebala niknuti u Lori za potrebe Svjetskog rukometnog prvenstva.

- Ne, ta dvorana nije u našim planovima - odriješito je potvrdio Vlado Stenzel.

Našim planovima?

- Moram se vratiti na početak. Moj dobar prijatelj iz vremena kada sam pomagao rukometnom klubu Split Stanislav Dominović jednom mi je otkrio kako u Hrvatskoj, a posebno u Dalmaciji, postoji veliki problem sa sportskim dvoranama. To je bio začetak ideje koja se danas već ozbiljno kotrlja - počeo je priču Stenzel.

Jeftiniji od drugih

Nakon što mu se ideja slegnula iskusni je rukometni stručnjak, s prebivalištem u Njemačkoj, krenuo u akciju.

- Odlučio sam ući u taj projekt. Krenuo sam tražiti partnera koji bi mogao graditi dvorane, a za koje mogu biti siguran da se s njima neću osramotiti. Ne želim riskirati s nekima za koje nisam siguran da znaju što rade. Stoga sam partnera potražio u Njemačkoj. Idealnim se pokazao gospodin Wolfgang Wagner, vlasnik tvrtke koja u Njemačkoj već dvadeset godina gradi specijalizirane sportske dvorane - ispričao je Stenzel.

Dvorane koje bi Stenzel želio graditi su - posebne.

- Gradili bismo školske dvorane, ali tako da budu višenamjenske. Naime, u manjim mjestima često je školska dvorana i jedina dvorana uopće. Stoga je za mještane korisno da se u njoj mogu igrati i određeni sportovi u pravim gabaritima. A tvrtka gospodina Wagnera odmah u startu nudi gotova rješenja sa svim propisanim europskim sportskim standardima. Za te dvorane već su izrađeni projekti koji ne stoje ništa, pa smo odmah u startu jeftiniji od drugih - rekao je Stenzel.

U Hrvatskoj je Vlado Stenzel s Wolfgangom Wagnerom i Stanislavom Dominovićem otvorio novu tvrtku. Već su odradili niz sastanaka s gradskim čelnicima.

- Otvaranjem tvrtke u Hrvatskoj možemo odmah početi graditi. Krenuli smo od Hvara gdje nam je gradonačelnik Pjerino Bebić iznio svoje planove, a mi odmah izradili projekt. Nije još ništa dogovoreno, ali se nadamo da će gospodin Bebić pristati, kada im bude pravo vrijeme, da im sagradimo dvoranu. Sastali smo se i sa splitskim gradonačelnikom Zvonimirom Puljićem, te drugim ljudima iz Grada Splita i predstavili im svoje ideje.

Reakcije su dobre - zadovoljno je otkrio Stenzel koji se za petnaestak dana vraća u Hrvatsku i kreće u konkretne akcije.

Mladi rukometaši upijaju svaki Stenzelov savjet, a da bi ga mogli primijeniti u praksi on će im graditi sportske dvorane

Dujin dan

Stenzel je 1978. godine kao izbornik Njemačke postao svjetski rukometni prvak. Ulaskom u građevinski posao Stenzel nije napustio svoju pravu ljubav - rukomet. Još uvijek dobro zna gdje se i što događa. Lino Červar ga još koji put zovne i pita za savjet.

- Važno je da sada naučimo nešto iz poluuspjeha kojega smo ostvarili u Njemačkoj. Ne možemo se vaditi na činjenicu da smo izgubili samo jednu utakmicu i ispali, i drugi su mogli tako. Treba iz tog poraza izvući zaključke i onda neće biti straha za reprezentaciju u pothvatima koji slijede - kaže Stenzel.

Stari je rukometni lisac Červaru dao i neke konkretne savjete.

- Lino traži lijevaka. Predložio sam mu Duju Miljka iz Splita. Izvrstan je u obrani, a kada ima "svoj dan" u napadu je odličan. S njime, međutim, treba raditi, kada je u formi može zabiti bilo kome - vjeruje Stenzel.

Rukometni klub Hajduk

U koprodukciji Stanislava Dominovića i Vlade Stenzela rodila se i zanimljiva rukometno-nogometna ideja.

- Dominović me često zvao u "devedesetima" kada se bojao da će mu Split ispasti iz lige. Stizao sam iz Njemačke kao savjetnik posebno za neke utakmice. Uspjeli smo pobijediti i Zagreba - prisjetio se Stenzel. Zanimljiva je ideja vezana za Hajduk...

- Stani je sinula ideja da se rukometni klub Split stavi pod kapu Hajduka. Jedini je to izlaz za rukometni Split. Grad koji daje toliko velikih reprezentativaca trebao bi biti jak i na klupskoj sceni. Rukomet je sport kojemu u odnosu s nogometom financijski treba tek koja kapljica. Kada bi se rukometni klub ojačao, više ne bi ni trebao pomoć nogometnog "brata". A nogometašima ne bi škodilo promoviranje imena Hajduk i u svijetu rukometa. Stvorio bi se puno jači sportski brend - kratko je iznio ideju Stenzel.

Povezani članci

Who's Online

We have 220 guests and no members online