Počinju prijave za Mosor Grebbening

GolubVeć šestu godinu za redom na planini Mosor održava se Mosor treking ili Mosor Grebbening, utrka u kojoj natjecatelji u što kraćem vremenu moraju svladati zadanu stazu utrke, trčeći ili hodajući. Ove godine Mosor Grebbening se održava 28. travnja, prijave počinju već 28. ožujka. Lani je u ovoj utrci koja kreće iz Omiša sudjelovalo 230 natjecatelja iz Hrvatske, ali i iz susjednih nam država. Ove godine organizatori očekuju još veći broj natjecatelja. Utrka se uglavnom odvija na području planine Mosor, te njene bliže okolice. Natjecatelji mogu izabrati između tri staze: ultra, light ili jogging. Ultra je duža i znatno zahtjevnija staza (oko 50 kilometra), light je upola kraća staza prilagođena rekreativcima i planinarima, dok je jogging preporučljiva svima koji se prvi put žele okušati u ovom sportu. Staza utrke mijenja se svake godine, zbog čega je potrebno da natjecatelji poznaju osnovno čitanje karte, kao i korištenje kompasa ...

vice na mosoruPOČINJE MOSOR GREBBENING

DRAGOMIR ČOVIĆ BILI:

Cilj je da utrka postane jedan od najvećih događaja u Omišu

Piše: Božo Pavković / DalmacijaNews
Izvor: DalmacijaNews

Zbog svoje posebnosti, planinski masiv Mosor je ubrzo postao prepoznatljivo mjesto na treking karti Hrvatske, što je i glavni razlog što ova utrka iz godine u godine sve više dobiva na popularnosti.

mosor grebbening

- Prije pet godina odradili smo prvu utrku, te je iz godine u godinu primjetan porast natjecatelja. Tako je 2007. sudjelovalo njih 93, da bi lani došli do rekordnih 229 natjecatelja iz Hrvatske i inozemstva. Ove godine Grebbening se vratio pod okrilju Treking lige pa očekujemo preko 300 sudionika. Kako s natjecateljima u pratnji dolazi dosta osoba, tih nekoliko dana u Omišu boravilo je preko 400 natjecatelja i osoba u njihovoj pratnji.

mosor grebbening

Nakon utrke još se tjednima pričalo o Mosor Grebbeningu i o Omišu kao o jedinstvenom doživljaju i svi sudionici imali su samo najljepše riječi za taj događaj. To nam je dalo poticaj da se ove godine pokušamo predstaviti u još boljem svjetlu i da našim natjecateljima osiguramo još bolje uvjete na natjecanju. Međutim to pred nas postavlja i nove zadatke ali entuzijazma i volje imamo napretek pa nam ništa nije teško - rekao nam je Dragomir Čović Bili, jedan od organizatora ovog natjecanja.

mosor grebbening

Organizatori su shvatili da ovaj događaj ima veliki turistički potencijal za Omiš i okolicu, što im daje dodatni motiv za njegov daljnji razvoj i poboljšavanje.

- Mosor Grebbening jedina je treking utrka i jedan od najmasovnijih i najspektakularnijih sportskih događaja u Splitsko-dalmatinskoj županiji. Natjecatelji se uvijek rado vraćaju Mosoru zbog njegove jedinstvene ljepote i posebnosti dalmatinskog krša koja se ne može doživjeti nigdje drugo u Hrvatskoj. Svake godine natjecateljima nudimo novu i drugačiju stazu utrke kako bi upoznali nove znamenitosti omiškog područja.

mosor grebbening

Želimo ovaj događaj učiniti jednim od najvećih i najvažnijih sportskih događanja u Omišu i okolici. Zbog naglog razvoja pustolovnih sportova i sportova u prirodi kao i zbog naglog razvoja svijesti o važnosti boravka i kretanja u prirodi sigurni smo da smo na dobrom putu i da nas čeka samo napredak. Utrka je svaku godinu iznimno medijski praćena i od strane TV kuća kao i od strane tiska - kaže nam Bili.

mosor grebbening

Službeni naziv ovogodišnje utrke je "Adriatic sport 6. Mosor Grebbening", a prijave za utrku počinju 28. ožujka na službenoj stranici PEU "Gata" - trposnjik.com, gdje će natjecatelji imati sve informacije vezane za prijavu i utrku.
 

mosor grebbening
  Bili i dva Goluba

Povezani članci

Who's Online

We have 183 guests and no members online