Navijači i 'navijači'

Navijači se u današnje vrijeme smatraju velikom opasnošću. Dakako da ni Hrvatska nije izuzetak - ponekad opravdano, a ponekad daleko od toga. Svaki navijački izgred, nebitno ako je veći ili manji, mediji poprate skandaloznim rečenicama koje 'strše' u našim tiskovinama i internetskim portalima, što najviše možemo pripisati tabloidizaciji medija. Iza nas su vremena kada su bakljade bile hvaljene, danas su one samo jedno – prilika za nove senzacije i natpise protiv navijača. Potraga za skandalima je ono što se traži i dobro 'prodaje', a mediji su koncentrirani samo na što bolju zaradu. Najveći gubitnici po tom pitanju su navijači. Njihova slika iskrivljena je i na njih se gleda kao na 'stoku sitnog zuba', a sve to zapravo je samo jedna strana medalje. Uostalom, što je nogomet bez fanatičnih navijača? Kazalište ...


Navijači i 'navijači'


Piše: Vedran Tolić / Monitor.hr
Izvor: Monitor.hr


Poljud
Lijepa slika na Poljudu. Ponovilo se već u srijedu..


Treba biti realan pa priznati da je huliganstvo globalni fenom, u stalnom porastu. Još uvijek nije poznato što je potrebno učiniti da se to iskorijeni ili barem umanji, jer Zakoni su uglavnom nedjelotvorni.


Huliganizam – globalni fenomen u porastu

No, zar je to moguće učiniti pored sljedećeg primjera. Naime, pokušajte ući u mentalni sklop navijača turskog Galatasaraya koji pristaše Ferenbahcea opisuje sljedećim riječima: Mnogi od njih su pederi i pedofili koji uživaju u silovanju muškaraca, djece i životinja. To je zapravo sve što trebate znati o njima...

Ovo je samo dio komentara, a nema potrebe stavljati nastavak. Ukratko, to je prava mržnja! Kažete da su u Hrvatskoj navijači 'najnemilosrdniji' i 'najopasniji' – upravo sam naveo primjer koji pokazuje da se varate.

Još od 14. stoljeća bilježe se problemi s navijačima, a tu se prvenstveno misli na područje Engleske. Ipak, u kontinentalnoj Europi se problem s navijačima pojavio tek nakon 1980. godine. Dakako da je bilo nereda i prije, ali bez značajnijih posljedica.

Kako su mediji imali sve veći utjecaj, tako je i popularnost navijača bila u porastu. Stoga su u vrijeme navijačkih nereda u Engleskoj 1960. godine mediji, prvenstveno televizija, odigrali značajnu ulogu.


navijači


Zbog sve veće bojazni odlazaka na utakmice, a sa spoznajom da će biti izravni prijenosi utakmica, miroljubivi nogometni navijači ostajali bi u kućama i gledali utakmice. Na taj način ispaštali su klubovi tako što nisu imali zaradu od prodanih ulaznica, ali najviše su ipak ispaštali nogometaši, koji su igrali pred praznim tribinama.

Kao rezultat drastično smanjene posjećenosti bilo je povećanje broja huligana, a samim time i nereda. Neredi na stadionima tako su se počeli prikazivati na televiziji, što je dalo dodatni publicitet navijačima. Njima je to bila odlična reklama, ali i poziv drugim navijačima da krenu s neredima na stadionima.

Zanimljivo je da su navijači znali prikupljati novinske članke u kojima su slike huligana (njih), a na ovaj način im je posao olakšan, pa su postali 'poznati' tako što su osvanuli na TV-u. Današnji osnovni cilj 'piskaranja' je da shvatite da su u Hrvatskoj navijači 'mali miševi' u odnosu na neke u razvijenijim europskim zemljama.


navijačiNavijačka nemilosrdnost

U knjizi 'Nogometno nasilje u Europi' autora Dougie Brimsona navodi se podatak da je u 2002. godini policija u Grčkoj i Nizozemskoj u više navrata pucala na navijače pravim streljivom. U Turskoj su, pak, pripadnici Galatasaraya oteli navijači Ferenbahcea i odrezali mu uši. Nadalje, u Francuskoj su na niželigaškoj utakmici navijači, njih oko 200, uletjeli na teren i krenuli u obračun s igračima, a rezime je bio takav da je 12 osoba završilo u bolnici. Sve ovo samo je nekolicina primjera iz inozemstva.

S druge, domaće, strane u hrvatskim navijačkim krugovima i dalje je aktualan primjer kada je skupina navijača Partizana, poznatija kao 'Grobari', otela jednog od vodećih ljudi Hajdukove navijačke skupine 'Torcida'. Nakon silnih mučenja uslijedilo je analno silovanje u više navrata. Ovime se pokazalo da navijači ponekad nemaju nikakve veze s nogometom. Takvi 'navijači' (obratite pozornost na navodne znake) su najveće zlo današnjeg nogometa.

Osobina je huliganskih skupina da uvijek žele dokazati svoju odvažnost najboljih, a za većinu su to, još uvijek, Englezi. Naime, engleski navijači imaju najveći ugled i poštovanje od strane drugih navijačkih skupina.

Iako su sve do prije desetak godina glasili kao zloglasni navijači, danas je situacija ipak drugačija, posebice na gostovanjima u inozemstvu. Policijski pritisak očito je urodio plodom.

navijačiNavijači ili poslovni ljudi?

Stil oblačenja je stvar do koje navijači jako drže. Za početak ovog odjeljka bih postavio pitanje: Kako zamišljate navijače? Prema medijskim napisima, za njih bi se moglo reći da je to jedna neotesana skupina, koja jedva spaja kraj s krajem. No, istina je daleko od ovoga.

Naime, navijači (bez navodnika), u pravom smislu te riječi, su osobe koje maksimalno drže do sebe. Casual stil, koji je nastao u Engleskoj, tako spaja navijače s najpoznatijim odjevnim markama. Na tribinama ili ulici stoga možete vidjeti ljude za koje smatrate da su vrlo uglađeni i da obavljaju važne poslove, a zapravo su navijači. Ujedno, markirani je stil oblačenja jednim dijelom smanjio sukobe iz razloga što on ne podrazumijeva nošenje navijačkih obilježja.

Kada smo već kod stila oblačenja, mnogi možda i ne znaju, ali u Hrvatskoj se vrlo lagano može na tribinama razaznati tko je zbilja navijač, a tko je tu došao zato jer misli da je to 'fora', barem tako kažu navijači.

Danas na tribinama hrvatskih stadiona možete lagano primijetiti 'šabane' ili 'jazavce' (to je navijačka terminologija), a najlakše ćete ih primijetiti na način da su obučeni od glave do pete u obilježjima kluba za koji navijaju.

Male stvari čine veliku razliku, a sve je vidljivo iz spomenutog primjera. Dakako da se neki neće, što je i normalno, složiti s konstatacijom navijača, koja je postala 'nepisano pravilo'.

navijačiMedijske provokacije

Bili smo svjedoci nedavnih nemilih događaja u Širokom Brijegu, gdje je stradao navijač Sarajeva Vedran Puljić. U cijeloj toj priči potezalo se za sasvim bespotrebnim stvarima i podizanju tenzija po nacionalnom ključu.

Nesretni mladić samo je jedan u nizu stradalih navijača. Vlasti u regiji još uvijek nisu u dovoljnoj mjeri svjesni opasnosti od huliganstvo.

Ujedno, kao drugi primjer naveo bih nogometnu utakmicu u Varaždinu između U-21 selekcije Hrvatske i Srbije. Tom prilikom dogodilo se – očekivano. Naime, pred oko 5.000 gledatelja publika je u više navrata skandirala 'Ubij Srbina', te izgovarala slične parole.

Sve to, dakako, uvrijedilo je mlade srpske nogometaše, ali i vodstvo saveza Srbije. No, zar iste takve poruke, samo s promjenom 'Srbina' u 'Hrvata' ne dobivaju i hrvatski klubovi koji znaju igrati na srpskom prostoru?

Čin varaždinske publike nikako ne treba opravdati i takve stvari treba iskorijeniti iz sporta, ali čudi srpsko čuđenje (kakva igra riječi) svemu tome, ako se samo prisjetimo gostovanja košarkaša Cibone, Zagreba, Zadra, Splita i ostalih u Srbiji kod Partizana i Crvene Zvezde.


navijači


Nadalje, dovoljno je baciti pogled na TV snimke i neka gostovanja hrvatskih klubova – igrači su sretni što pored 'kiše' upaljača, kovanica i tko zna čega mogu sretni doći do svlačionice. Zamislite samo što se dogodi zbog najobičnije pobjede?

Ukratko, treba biti realan i objektivno sagledati situaciju, a to se posebno nosi na hrvatsku i na srpsku stranu. Ne mogu Hrvati doći na nogometnu utakmicu u Srbiju i njihove navijače prozivati zbog ponašanja, ako će isto to učiniti i hrvatski navijači prvom prilikom.

Područje Balkana kritično je što se tiče navijačkih skupina, a nogometni navijači ipak prednjače. Postavlja se zanimljivo pitanje: Tko je tu 'kurva', a tko 'svetica'? Odgovor je vrlo jednostavan: ni jedni ni drugi!

O porastu navijačkog fenomena na našim prostorima nekada je najbolje svjedočila statistika časopisa 'Ćao tifo' koji je dosegao nevjerojatnu prodaju od 70.000 primjeraka krajem osamdesetih godina 20. stoljeća.


Sveto pravilo huliganstva

navijački nerediNajviše u cijeloj priči ispaštaju navijači, dok 'navijači' na utakmice idu zbog drugih razloga. Radi li se kod potonjih o nekakvim osobnim frustracijama, željama da dokažu svoju snagu ili o sasvim trećim elementima – ne može se znati. Takva vrsta navijača nerijetko dobije zabrane dolaska na utakmica.

No, čemu vrijedi zabrana, kada se dvije skupine mogu dogovoriti za sukob izvan nogometnog stadiona, na livadi ili bilo gdje.

Sveto pravilo huliganstva, kojega se sve manje navijača pridržava, glasi: Kada je čovjek na podu i bez svijesti, treba ga ostaviti. Ovdje se radi o navijačima sa znakom navoda.

Huliganski pokret predstavlja sve veće probleme i pitanje je kako ga iskorijeniti. Nažalost, doći će do slučajeva da će huligani postati toliko jaki da ih se neće moći iskorijeniti.

Policijska tlačenja, makar i zbog najvećih sitnica, nešto su što navijače ipak najviše pogađa. Smatram da je samo pitanje vremena kada će u Hrvatskoj nastradati jedan od pripadnika policije. Nažalost, to je realnost, ali vrhovni organi toga još uvijek nisu svjesni. Zapravo, prave se da nisu svjesni.


Volim(o) nogomet

Za ubuduće preporučam svima, kada će pisati o hrvatskim navijača da vrlo dobro promisle o tome koliko vjerodostojne konstatacije mogu biti da su hrvatski navijači 'najopasniji'.

Stoga pročitajte knjigu 'Nogometno nasilje u Europi' za shvaćanje problematike i dublji ulazak u samu temu. Vjerujte mi, puno toga će biti jasnije.

Na HTV-u se emitira emisija 'Volim nogomet', pa samo preostaje reći da ime emisije svima mora biti najbolja vodilja za budućnost.


navijačice
Volim nogomet!!

 

Povezani članci

Who's Online

We have 245 guests and no members online