90 godina NK Omiš: Od krpaša na Punti do tri reprezentativca

Omiš - Hajduk 3:0NK Omiš 1951Od starog krpaša koji se zakotrljao Puntom davne 1919. pa sve do današnjih dana kada se omiški trećeligaš s pravom diči bogatom sportskom povješću, te prisjeća niza nogometnih legendi ovog kraja koji su ponikli u nekadašnjoj Komiti, Iskri, Omišu, s pravom se može reći da je nogomet obilježio sportski život drevnog grada na ušću Cetine. Na svečanoj skupštini NK Omiša održanoj povodom 90. obljetnice kluba plakete NK Omiš, rad akademskog kipara Kažimira Hraste, posmrtno su dobili Jozo Sovulj Glibo, Petar Novaković Pješo, te Ante Kuvačić Kuva. Najveća priznanja kluba uručena su i Stipi Mimici, Dujmu Baučiću, NK "Hajduk" i Gradu Omišu. Fešta se nastavila, kako je to i red - dobrim nogometom. U 15 sati na teren su istrčali nogometaši Omiša i druga momčad Hajduka ...


90 GODINA NK OMIŠ


Pred Gusarima pao Hajduk


NK OMIŠ - HNK HAJDUK  3:0 (2:0)


Omiš, 21. veljače
Stadion "Anđelko Marušić Ferata"
Revijalna prijateljska utakmica

Sudac: Damir Mladin (Omiš)

Strijelci: 1:0 Plešnar u 13 min, 2:0 Knezović u 25. minuti, 3:0 Škarica u 85. minuti
Najbolji igrač: NK Omiš


NK OMIŠ:

Baučić (6,5) (od 86 Vuković -), Pivčević (7), Bešlić (6,5), Juričić (6,5), Knezović (7) (od 55. Jurčević 6,5), Rogošić (6,5), Tomić (7) (od 65. Nemčić 6), Bašić (6,5), Plešnar (7) (od 80. Škarica 6,5), Žilić (7) (od 40. Barulović 6,5), Šarić (7) (od 70. Radić 6)

Trener: Slobodan Škorić


HNK HAJDUK II:

Amižić (6,5), Pelaić (7), Smoje (6), Veić (6,5), Aračić (6,5) (od 72. Peričić 6), Šerić (6,5), Buljat (6,5), Čavar (6), Perić (6), Samardžić (6), Jelavić (6)

Trener: Željko Mijač


Nakon Mije Mimice, predsjednika kluba, skupštinarima se obratio Paško Viđak ispred županijskog nogometnog saveza, Fredi Fiorentini, nekadašnji igrač i trener NK Omiš, ispred HNK Hajduk i HNS, te dožupan Vicko Haladić. Svi su oni uručili slavljeniku prigodne poklone za ovaj značajan sportski jubilej.

Fešta se nastavila, kako je to i red - dobrim nogometom. U 15 sati na teren su istrčali nogometaši Omiša i druga momčad Hajduka.


Hajduk - Omiš


Prvu priliku na utakmici imao je Omiš. Nakon prodora Žilića, Šarić je bio neprecizan. U 13 minuti slavljenik je poveo. Iz sredine je sjevnula odlična dubinska lopta za Plešnara koji je pobjegao stoperima Hajduka, izbio pred Amižića i vješto ga prebacio za slavlje na prepunim tribinama.

Hajduk je imao inicijativu, napadao, ali nije uspio stvoriti konkretnije prilike, a Omišani su prijetili iz brzih kontri. Iz takve jedne prigode, nakon prodora po desnoj strani, Bašić je u šesnaestercu Hajduka dobro pronašao natrčalog Šarića koji je neometan poslao loptu preko gola.

Obrana Omiša, a pogotovo stoperi neutralizirali su nastojanja za poravanjem druge momčadi Hajduka.

Da je Omiš opasan iz prekida, a Jure Žilić još uvijek prava napast u šesnaestercu protivnika uvjerili su se splićani u 25 minuti.

Nakon kornera kojim je Amižić spriječio lukav udarac Žilića, Knezović je u pravom karambolu u petercu Hajduka bio najprisebniji ugurati loptu u gol. Omiš vodi 2:0!

Do kraja poluvremena gledali smo dopadljivu utakmicu u kojoj je borbeni domaćin spriječio sva nastojanja gostiju za preokretom, te opet u par navrata priprijetio splićanima.

U otvorenoj i ravnopravnoj igri u nastavku izdvajamo dobro ubacivanje Šarića na drugu stativu gdje je Plešnar bio glavom neprecizan, te nekoliko pokušaja Hajduka koje je otklonila obrana domaćih.

Pomlađeni Hajduk napada, pokušava zabiti barem počasni pogodak, no obrana Omiša je danas koncentrirana i uspjeva održati svoju mrežu netaknutom.

U 85. minuti Omiš je s(p)retno zabio i treći gol pomlađenom Hajduku. Dobro proigravanje napadača Omiša, lopta je došla do mladog Škarice čiji udarac je stoper Hajduka blokirao, no lopta je u visokom luku preletjela sve, pa i Amižića, te se zakoprcala u golu Hajduka.

Lijepi poklon svojim navijačima za 90-i rođendan priredili su tako i nogometaši Omiša, kluba koji po svojoj prošlosti, uspjesima i brojnim sportašima koje je iznjedrio, zaslužuje i u današnjici stabilnije i bolje organizirano vodstvo, te bolje rezultate od ovih kakve ostvaruje u posljednjih nekoliko sezona.

Slavlje generacija balunjera sa Punte, Prika, Ribnjaka u tijeku je u kampu "Galeb", a ako je suditi po popodnevu, feštati će se do dugo u noć.

 

Povezani članci

Who's Online

We have 458 guests and no members online