Bepo: 'Eh, da mi je bilijar zaigrati na Olimpijadi'

BepoDa se bilijar ikad odigrao na Olimpijadi, Robert Sudić iz Dugog Rata vjerojatno bi bio olimpijski prvak. No, budući da – apsurdno, ali istinito – ovaj sport, koji ima status olimpijskoga, nikad nije dobio priliku na tom najzvučnijem natjecanju, Sudić je bio "samo" pedesetak puta prvak Hrvatske, te jednom treći u Europi. Gdje je to "loptica zapela" - upitali smo domaćeg velemajstora. - Zaista, bilijar je jako star sport, igrali su ga još tibetanski svećenici u trenucima dokolice da im moždane vijuge ne zahrđaju, a Svjetska federacija nije se do dandanas uspjela dogovoriti oko kategorije koja bi na Olimpijadi bila natjecateljska. Zbog toga ga na Olimpijadi, eto, nema. Na prošloj je, doduše, trebao biti pokazni sport, ali je i ta intencija propala – veli Bepo, ne bez gorčine ...


DUGORAĆANIN ROBERT SUDIĆ BEPO PEDESETAK JE PUTA BIO PRVAK HRVATSKE


‘Eh, da mi je bilijar zaigrati na Olimpijadi’


Piše: Lenka Gospodnetić / Slobodna Dalmacija
Izvor: Slobodna Dalmacija
Foto: Joško Ponoš / Cropix

Robert Sudić Bepo Bilijar je jako star sport, igrali su ga još tibetanski svećenici u trenucima dokolice da im moždane vijuge ne zahrđaju, a Svjetska federacija nije se do dandanas uspjela dogovoriti oko kategorije koja bi na Olimpijadi bila natjecateljska. Zbog toga ga na Olimpijadi, eto, nema. Na prošloj je, doduše, trebao biti pokazni sport, ali je i ta intencija propala.


Naime, u bilijaru postoje tri osnovne discipline: karabmol, snooker i pool. Potonja, koja je Sudiću najdraža, ima još četiri podvrste: osmica, devetka, desetka i streight.

Osmica je, pak, ono što većina hobista najčešće igra u kafićima i na sličnim mjestima, pojašnjava Sudić, koji svoje znanje prenosi i polaznicima privatne škole, a aktivan je i u Bilijar klubu Split - Guliver Energija.

Za vrhunske, pak, rezultate sugerira početak najkasnije s petnaestak godina, dok je preporučljiva donja granica deset godina. Gornje nema.

- Budući da je najbolji svjetski bilijarist, Filipinac Efren Rayes, pedesetsedmogodišnjak, nije čudno da ja, s 41 godinom života, još osvajam medalje – smije se prvak, kojega još uvijek ne muče ni – leđa.

Uz šah, bilijar je sport u kojemu najviše radi mozak, ali ni tjelesnu spremu ne treba podcijeniti.

- Nakon petnaestak godina saginjanja u bilijar-pozu, koliko je kod mene slučaj, tijelo svakako trpi. A kondicija, mirna ruka i centimetar prostora mogu značiti dobiven ili izgubljen meč – napominje naš sugovornik, kod kojega valja istaknuti još jednu zanimljivost.

Najtrofejniji hrvatski bilijarist, naime, postao je potpuno samouk, a profesionalno ga je počeo igrati tek s 25 godina.

- Kao i većina drugih, zaigrao sam iz zezancije, po dugoratskim kafićima, jer u vrijeme mojih početaka nije bilo ni škola, pa ni turnira. Kamo sreće da jest; što bi tek onda od mene bilo – sjetno će nesuđeni pomorac koji se, eto, “odao” bilijaru. I postao majstor.

Povezani članci

Who's Online

We have 351 guests and no members online