Hajdučka pretvorba: Barcelona kao uzor

Slavko iza rešetakaPaškoHajdukovi navijači već će za nekoliko tjedana moći kupovati dionice kluba, potvrdio je za Slobodnu dopredsjednik Hajdukove skupštine Mirko Klarić. Kampanja za kupnju dionica započet će u ponedjeljak, a svi zainteresirani imat će na raspolaganju 50% klupskih dionica kojima će cijena ovisiti o potražnji. Očekuje se da će se tim potezom, koje se predstavlja kao najbolje rješenje, namiriti i dugovi kluba... Pročitajte više u nastavku ...

MIRKO KLARIĆ, DOPREDSJEDNIK SKUPŠTINE SPLITSKOG PRVOLIGAŠA, NAJAVLJUJE OZDRAVLJENJE KLUBA

Počinje prodaja dionica Hajduka

Za nekoliko tjedana, kad se utvrdi temeljni kapital kluba, navijači će moći kupiti do 50 posto dionica kluba

Piše: Vinko Vuković / Slobodna Dalmacija

mirko klarićHajdukovi navijači već će za nekoliko tjedana biti u prilici kupovati dionice kluba s Poljuda! Informacija je to koju nam je jučer potvrdio dopredsjednik Hajdukove skupštine Mirko Klarić dodajući kako od ponedjeljka kreće velika kampanja kojom će se pozivati navijači i svi ostali građani na kupnju dionica najstarijega hrvatskoga nogometnoga prvoligaša.

- U suradnji sa stručnjacima Ministarstva prosvjete, znanosti i sporta sljedećega tjedna očekujemo početak izrade elaborata koji bi trebao biti gotov za dvadesetak dana, nakon čega bismo krenuli s upisom članova koji žele postati mali dioničari - nastavio je Klarić pojašnjavajući kako će navijačima/članovima biti omogućena kupovina do 50 posto klupskih dionica.

Prema Klarićevim riječima, Hajdukovu tržišnu vrijednost trenutačno je nemoguće procijeniti, ona će, uostalom, ovisiti i o navijačkoj potražnji za dionicama.

Nema rasprodaje igrača

- Sve će se znati kada elaborat bude gotov i kada stručnjaci iz ministarstva, u suradnji s ljudima iz kluba, utvrde temeljni kapital. Sve ostalo su najobičnije špekulacije. Sada nam je najvažnije educirati javnost kako je ovo jedini pravi put ka konačnome spasu Hajduka. Kad preoblikovanje bude gotovo, a to će biti najkasnije do 15. lipnja, neće biti potrebe za prodajom najboljih igrača - najavio je dopredsjednik poljudske skupštine.

Ukoliko zanimanje navijača bude prema očekivanjima, onda će i dug(ovi) prema vjerovnicima zaista biti “peace of cake”.

- Tih famoznih 50 milijuna kuna zapravo je knjigovodstveni dug, dok on u kešu zapravo iznosi oko 25 milijuna kuna. To ćemo lako otplatiti kada navijači postanu suvlasnici - objasnio je Klarić.

Još se jednom osvrnuo i na stečaj postupak na kojemu je inzistirao Željko Jerkov.

- Jerkov je kazao kako je Zakon o sportu, koji omogućuje ovakvo preoblikovanje, nedorečen i loš. Pozadina svega je želja da se spriječi prodaja dionica navijačima te na taj način i Hajdukovo ozdravljenje. A da je proglašen stečajni postupak, milijardu posto sam siguran da bi “bijeli” već u lipnju završili u Trećoj ligi! Dalje ne bismo mogli sve dok i posljednja kuna duga ne bi bila vraćena - tvrdi Klarić.


5 krugova privatizacije

Paško1. krug: grad upisuje dionice putem vlasništva nad objektom, ali ima i mogućnost uplate novca

2. krug: članovi kluba upisuju dionice

3. krug: članovi kluba opet imaju priliku upisati dionice, maksimalno u iznosu koliko su upisali u drugome stupu

4. krug: svi zainteresirani građani u Hrvatskoj i inozemstvu (postotak je ograničen zbog petoga kruga), uz stroge mehanizme zaštite

5. krug: vjerovnici (oni koji su pristali dug pretvoriti u dionice) i država

Povezani članci

Who's Online

We have 258 guests and no members online