'Guzonje' u Beču, navijači u domovini

Što je to – nogomet? Je li to ona šarmantna igra u kojoj se dvije momčadi nadmeću vještinama baratanja loptom? Nogomet je odavno prevladao to romantično razdoblje. To više nije sport u kojemu su siromašni dječaci uveseljavali siromašnu raju. Čak su i Brazilci imali pravilo: Ne možeš biti dobar nogometaš ako nisi rođen u faveli! Najegzaktniji je primjer hrvatskih navijača i EURA. Takozvani 'obični navijači’ bili su izloženi internetskoj lutriji. Svega osam posto ulaznica HNS je namjenio njima. Ostalo je pripalo 'guzonjama’. HNS nudi naizgled racionalno objašnjenje: I oni su navijači hrvatske nogometne reprezentacije! Postaje li nogomet sve više sport za odabrane?... pita se i Mladen Bariša u izvrsnom tekstu objavljenom u Slobodnoj ...

Postaje li nogomet sve više sport za odabrane?
 
Piše: Mladen Bariša / Epeha
Izvor: Slobodna Dalmacija

 
Što je to – nogomet? Je li to ona šarmantna igra u kojoj se dvije momčadi nadmeću vještinama baratanja loptom? Nogomet je odavno prevladao to romantično razdoblje. To više nije sport u kojemu su siromašni dječaci uveseljavali siromašnu raju. Čak su i Brazilci imali pravilo: Ne možeš biti dobar nogometaš ako nisi rođen u faveli!


 
Evolucijom popularnosti najmasovnijeg sporta modernog doba nogo-loptanje se prometnulo u predstavu tijekom koje dobro plaćeni virtuozi odrađuju posao za navijačka plemena. Nogomet je postao business, industrija novca. Klubovi su neumitno počeli gubiti nacionalni predznak i nekadašnju prepoznatljivost. I najvjerniji navijači doživljavali su sindrom otuđenja (primjer slavnog londonskog Arsenala u čijem sastavu nije bilo nijednog Engleza).
 
Aktualni Euro navješćuje novu epohu nogometne povijesti. Osim nezaustavljivog trenda globalizacije kojemu su podložne sve reprezentacije (s naturaliziranim ili posvojenim igračima) nogomet postaje elitistički sport. Nažalost, na tribinama austrijskih i švicarskih gradova pojavljuju se ponajprije snalažljivi i – privilegirani.
 
Najegzaktniji je primjer hrvatskih navijača. Takozvani 'obični navijači’ bili su izloženi internetskoj lutriji. Svega osam posto ulaznica HNS je namjenio njima. Ostalo je pripalo 'guzonjama’ (kako se kolokvijalno tretiraju tipovi koji su vezama i privilegijama došli do vrijednosnih papirića). HNS nudi naizgled racionalno objašnjenje: I oni su navijači hrvatske nogometne reprezentacije!
 
Hrvatsku nacionalnu momčad najviše u Austriji prate sponzori HNS-a, političari i tzv. prijatelji. S aspekta digniteta to je čak i prihvatljivo. Takvi obično ne kradu 'cugu’ po samoposluživanjima, ne pale bengalke i ne skidaju se goli na tribinama stadiona. Oni ne prodaju ulaznice poput navijača-klošara, jer njima je dolazak u Klagenfurt i Beč jednostavno – 'in’. No, dešavaju se nonsensi druge vrste. Nakon Runjine obrane protiv Poljske hrvatski navijači skandiraju: Stipe, Stipe!


 
Englezi su konstatirali kako današnji nogomet više nije igra koju su oni patentirali prije 150 godina. Gnušaju se spoznaje da najveće engleske nogometne bastione kupuju ruski tajkuni i ostali svjetski hohštapleri novcem sumnjivog podrijetla. Euro u Aušvicu (Austriji i Švicarskoj) samo je potvrdio tezu: Nogomet postaje sport za odabrane!
 
Mada ga s većom strašću doživljavaju – svi ostali.

Povezani članci

Who's Online

We have 230 guests and no members online