Kriljanski jedrenjaci na trogirskom vezu

Kriljanski jedrenjak Pravedan izgrađen je još davne 1890. godine!Jedrenjaci su nekad bili glavna veza između otoka i kopna, škojima su donosili život, a s otoka odvozili vino, ulje i druge proizvode. Danas ti oldtimeri imaju sasvim drukčiju namjenu, a to je prijevoz turista na kružnim putovanjima. Svakog petka od polovice svibnja pa do kraj listopada 20-ak većinom Kriljanskih jedrenjaka doplovi u trogirski porat gdje se smjenjuju turisti koji preko nekoliko turističkih agencija iz Trogira kreću na sedmodnevno ili dvotjedno krstarenje Jadranom ...


TRADICIONALNI BRODOVI

Jedrenjaci na trogirskom vezu stari su 605 godina

Piše: J.Brešan / Slobodna Dalmacija
Izvor: Slobodna Dalmacija

Najbrojniji su jedrenjaci iz Krila Jesenica koji su u sastavu flote poznate muenchenske turističke agencije “ID Riva Tours“. Pod zastavom te agencije plovi 13 jedrenjaka koji zajedno imaju čak 605 godina pod provom.

Najstariji je “Pravedan”, izgrađen davne 1890., slijedi ga “Delija“ sa 105 godina života, a najmlađi je “Columbo“, koji ljubi more tek dvije godine.

Na trogirskom vezu nađe se i brod “Petrina”, koji je do prije dvije godine isto ugošćavao putnike “ID Riva Toursa”, ali barba Ante Ercegović ga je prodao i sada plovi pod novim vlasnikom. “Petrina” je izgrađen 1887. godine, u vrijeme kada su jedrenjaci vladali Jadranom.

Jedrenjak Otac Ivan
  Jedrenjak "Otac Ivan"

Povezani članci

Who's Online

We have 235 guests and no members online