Jesenička flota

Otac LukaZnamenita jesenička flota do ranog ljeta je na vezu u matičnim lukama (Krilo, Sumpetar, Bajnice) na zasluženom zimskom odmoru ili se već polako priprema i dotjeruje za novu sezonu u nekom od dalmatinskih škverova. Izdvajamo ovdje nasumce fotografije nekoliko brodova (od tko zna koliko) kako bi Vas još jednom podsjetili na neprocjenjivo blago koje, protkano tradicijom, svakoga ljeta uljepšava jadranski akvatorij.

U trenutku dok vi budete čitali ove retke znamenita jesenička flota polako će odrađivati svoje posljednje tjedne đite pripremajući se za povratak u matičnu luku (hoće li to opet biti utrka tko će prije do sigurnijega veza?) i zasluženi zimski odmor.

S obzirom da smo ograničeni prostorom Kronika Duća izdvojila je nasumce fotografije nekoliko brodova (njih jedanaest od tko zna koliko) kako bi još jednom podsjetila na neprocjenjivo blago koje, protkano tradicijom, svakoga ljeta uljepšava jadranski akvatorij.

Možemo tako vidjeti najstarije brodove, “Knežu” i “Rogač” koji su s kalafatskih ruku bili pušteni moru prije više od 120 godina te se uvjeriti kako ti “stari pržinari” nimalo ne zaostaju za svojom mlađom braćom koji su s navoza namjenski porinuti kako bi uloženo vraćalo kroz turizam.

a raspravu, naravno, uvijek ima mjesta. Koji je brod ljepši, očuvaniji, komforniji, koji se više oslanja na baštinu jeseničkih otaca, a koji je pokleknuo pred zahtjevima suvremenosti.

No, koliko god teškim argumentima raspolagali, ta rasprava nikada neće doći do svoga kraja jer će svatko, baš kako to i inače biva, pronaći svog favorita, svog miljenika.

I taman kada ste pomislili kako ste se definitivno odlučili u portu vas dočeka novo iznenađenje, novi drveni ljepotan ili ljepotica s nebesko visokim jarbolima. Jer tako je to na Krilu i ostalim jeseničkim “odjeljcima”, da bi se plovilo, graditi se mora.

Posade pak na ljetnim turama nose svaka svoju priču, svaka svoju anegdotu koja traje sve tamo negdje do travnja ili svibnja iduće godine, kada valja nanovo odriješiti cimu. No, tom segmentu “jeseničke bajke” posvetit ćemo se u idućem broju.

Otac Duje

Petrina Kneža Kažimir Rogač Sagena

Povezani članci

Who's Online

We have 444 guests and no members online