Zbog spore administracije ove godine ništa od 1.000 bazena

Vila s bazenom Pola godine trebalo je Ministarstvu graditeljstva da izmijeni tri kratke rečenice u Pravilniku o jednostavnim građevinama i radovima, zbog čega je odgođen važan projekt Ministarstva turizma "1000 bazena za hrvatski turizam", a umjesto bar tristo bazena uz najavljenu potporu države u ovoj godini nije izgrađen nijedan. Radi se o odredbi kojom se u prethodnoj verziji Pravilnika propisivalo da se bez građevinske dozvole može izgraditi bazen tlocrtne površine od 24 četvorna metra, a u izmijenjenom Pravilniku površina je povećana na 100 kvadrata tlocrta. Bez tih izmjena naime, nije se mogao realizirati program financijske potpore izgradnji 1000 bazena u turističke svrhe kojeg je u prosincu prošle godine najavilo Ministarstvo turizma ...

Zbog spore administracije ove godine ništa od 1.000 bazena

Piše: Marija Crnjak / Poslovni.hr
Izvor: Poslovni dnevnik


Naime, s obzirom na veliku potražnju smještajnih objekata s bazenom (u privatnom smještaju), u suradnji Ministarstva turizma i malog poduzetništva pokrenut je program bespovratnih potpora za izgradnju bazena u iznosu od 50 tisuća kuna, no minimalna tlocrtna površina za dobivanje potpore bila je 30 kvadrata.

Kako je do sad za takve bazene bilo potrebno ishođenje građevinske dozvole, što se investitorima ne bi isplatilo i usporilo bi čitav proces, a nekima i onemogućilo gradnju, od Ministarstva graditeljstva traženo je da se površina poveća na 100 kvadrata. Također, bazeni s tlocrtom od 24 kvadrata nisu niti atraktivni turistima.

vila s bazenom

Prilikom predstavljanja projekta investitorima je poslana poruka da će se uskoro izmijeniti Pravilnik i povećati kvadratura (tad se doduše govorilo o 50 četvornih metara tlocrtne površine).

U planu je bilo da se za bazene ukupno izdvoji bar 50 milijuna kuna, no ako bude više zahtjeva iznos bi se mogao i povećati, kazali su tad u Ministarstvu.

Brojni investitori su uzalud čekali izmjene Pravilnika koje bi im omogućile ulaganja već u ovoj godini, no državna administracija je tek sad uspjela odraditi simboličnu izmjenu, tako da su ulaganja u bazene odgođena za iduću sezonu.

O tome je li se ideja potpora u međuvremenu izmijenila saznat će se sutra na još jednoj konferenciji za novinare na temu bazena koju će održati ministar turizma Darko Lorencin.

S obzirom da se privatni iznajmljivači mogu prijaviti isključivo uz uvjet da se do predaje natječajne dokumentacije registriraju kao obrt, trgovačko društvo ili zadruga te imaju minimalno jednog zaposlenog, ministar Lorencin naglasio je kako je želja Ministarstva privatne iznajmljivače usmjeravati profesionaliziranom radu u turizmu.

Povezani članci

Who's Online

We have 198 guests and no members online