1. Kongres obiteljskog smještaja: Splitsko-dalmatinska županija ima najviše privatnih iznajmljivača

U hotelu Amphora u Splitu održao se 1. Kongres obiteljskog smještaja u organizaciji Turističke zajednice Splitsko-dalmatinske županije i Hrvatske udruge obiteljskog smještaja. Joško Stella kazao je kako je logično bilo održati ovakav tip kongresa s obzirom na to da u Splitsko-dalmatinska županija ima najveći udio privatnog smještaja u Hrvatskoj. S Institutom za turizam razvijamo jednu studiju privatnog smještaja kako bi vidjeli gdje on može biti u budućnosti, kako da mu pomognemo da se razvija i u kojem smjeru da bude održiv. Ciljamo na kvaliteti i da doprinosi ukupnom razvoju turizma, rekao je Omišanin.
Barbara Marković i Ana Brničević, predsjednica i tajnica Hrvatske udruge obiteljskog smještaja koji je suorganizator događaja, kazale su kako je svrha ovakvog kongresa povezivanje i udruživanje hrvatskih vlasnika obiteljskog smještaja u jednu konkretnu udrugu koja će zastupati i raditi na probitku kvalitete iznajmljivanja, piše Dalmatinski portal.
Među predavačima na kongresu bili su i Enrique Alcantara, predsjednik udruge apartmana Barcelone osnovane 2004. godine. Apartur je mlada i dinamična udruga koja spaja više od 260 tvrtki i profesionalaca i nude najveći broj registriranih apartmana u provinciji Barcelona; Branka Džoganović, osnivačica i direktorica izdavačkog smještaja Crne Gore sa sjedištem u Budvi; Jasenka Kranjčević, znanstvena savjetnica s Instituta za turizam Hrvatske, koja je predstavila prvu od tri izložbe nazvane 'Žena u promociji turizma do 1918.'; Renato Selimović, voditelj prodaje kroati.de, jedne od najvećih njemačkih tvrtki specijaliziranih za privatni smještaj koji u bazi podataka imaju preko 60 tisuća smještajnih jedinica u Hrvatskoj s kojima uspješno surađuju; Marko Mišulić, iz IT tvrtke Rentlio, koja sustavno radi na olakšanju poslovanja svim sudionicima u turizmu, s naglaskom na privatni smještaj...

1. KONGRES OBITELJSKOG SMJEŠTAJA

Splitsko-dalmatinska županija ima najviše privatnih iznajmljivača

Izvor: Dalmatinski portal

- Imamo 180 tisuća kreveta, što je oko 25 tisuća iznajmljivača, a kad to pomnožite s četiri, koliko prosječna obitelj ima članova, dođete do brojke od 100 tisuća ljudi u našoj županiji koji se bave privatnim smještajem. Iz navedenih brojki zaključili smo da nam je potreban jedan ovakav kongres, uz brojne edukacije koje smo kroz ovih deset godina radili i dalje provodimo. Do sada smo educirali preko osam tisuća privatnih iznajmljivača, smatramo da uvijek možemo više i bolje - mišljenja je direktor TZ Splitsko-dalmatinske županije koji je naglasio kako je zadovoljan odazivom.- Imamo preko stotinu prijavljenih sudionika koji imaju priliku čuti i razmijeniti iskustva s drugim zemljama. Volio bih da ovo druženje bude manje formalno i da naši privatni iznajmljivači imaju priliku postaviti pitanja te da nam daju informacije iz prve ruke kako bi im mogli u budućnosti pomoći i osigurati radionice koje ih zanimaju. Tu smo im kao velika podrška, a sve kako bi unaprijedili kvalitetu privatnog smještaja koji je jako bitan dio turizma. Napravili smo 40-ak radionica samo u ovoj godini i vjerujem kako su se svi dionici turizma spremni za još jednu, nadama se, uspješnu sezonu - zaključio je Stella koji je otkrio razliku između nas i Barcelone po pitanju privatnog smještaja.

- Razlika je u tome što je Airbnb u Barceloni ograničio broj smještaja koji može postojati na toj destinaciji, a ograničen je i vremenski period iznajmljivanja. Ali je u Barceloni prisutan gradski turizam, dok je našoj županiji raspoređen i po okolnim mjestima, otocima i Zagori. Upravo s Institutom za turizam razvijamo jednu studiju privatnog smještaja kako bi vidjeli gdje on može biti u budućnosti, kako da mu pomognemo da se razvija i u kojem smjeru da bude održiv. Ciljamo na kvaliteti i da doprinosi ukupnom razvoju turizma - otkrio nam je Stella.

Barbara Marković, predsjednica Hrvatske udruge obiteljskog smještaja koji je suorganizator događaja, kazala je kako su se odlučili za Split zato što broji preko 25 tisuća iznajmljivača u županiji, što nas čini najjačom županijom po broju.

- Svrha ovakvog kongresa jest povezivanje i udruživanje hrvatskih vlasnika obiteljskog smještaja u jednu konkretnu udrugu koja će zastupati i raditi na probitku kvalitete iznajmljivanja. Riječ je o međunarodnom kongresu jer su nam stigli i strani predavači. Veseli nas čuti neka nova znanja i vještine, s vjerujem da možemo i mi njima otkriti neka svoja jer iz godine u godinu napredujemo u ovom segmentu turizma. Zahvaljujem se gospodinu Stelli jer bez njega ovaj projekt ne bi bio moguć - poručila je Barbara.

PROČITAJTE VIŠE...

Povezani članci

Who's Online

We have 304 guests and no members online