Turistički minus samo jedan posto

Pad fizičkih pokazatelja u turizmu, odnosno broj noćenja i dolazaka gostiju, u ovoj turističkoj sezoni mogao bi biti tek oko jedan posto manji nego u prošloj godini. Još u proljeće ove godine prognozirao se pad turizma od najmanje 15 pa do crnih prognoza od 25 posto. Međutim, već krajem srpnja pokazalo se da se neće ostvariti katastrofične najave koje su prijetile turizmu, a posredno i državnom proračunu koji je umnogome ovisio o tome kakva će biti sezona. - Bez obzira na ove dobre procjene treba imati na umu da je jedna četvrtina sezone još uvijek ispred nas. Moramo se truditi kroz aktivne mjere da u tom razdoblju ne dođe do produbljivanja minusa već da posezona bude dio koji će poboljšati naš turistički  rezultat, rekao je ministar Bajs. ...

STIGLA POSEZONA

Turistički minus samo jedan posto
 

Sredinom prošlog mjeseca govorilo se o minusu od 3 posto, a dobar kolovoz najvjerojatnije donosi bolje rezultate.


Izvor: Novi List
 

Pad fizičkih pokazatelja u turizmu, odnosno broj Damir Bajs, ministar turizmanoćenja i dolazaka gostiju, u ovoj turističkoj sezoni mogao bi biti tek oko jedan posto manji nego u prošloj godini.

Rezultat je to na kojeg upućuju prikupljeni podaci, tvrde izvori iz Vlade, i iznad svih je očekivanja i prognoza koje su se davale u travnju ili lipnju ove godine.

Još u proljeće ove godine prognozirao se pad turizma od najmanje 15 pa do crnih prognoza od 25 posto. Međutim, već krajem srpnja pokazalo se da se neće ostvariti katastrofične najave koje su prijetile turizmu, a posredno i državnom proračunu koji je umnogome ovisio o tome kakva će biti sezona.

Već tada se počelo govoriti o padu fizičkih pokazatelja od tri ili pet posto, a naši izvori iz Vlade tvrde da bi objava službenih pokazatelja za razdoblje od početka godine do kraja kolovoza mogla pokazati da će zbrajanje noćenja i dolazaka turista u Hrvatsku pasti za jedan ili nešto više od jedan posto.

Kakvi će biti financijski učinci turističe sezone u kojoj je država, što nije nevažno, cijeli kolovoz ubirala za jedan postotni poen veći PDV nitko od sugovornika iz Vlade ne želi prognozirati. Tek se ističe kako će rezultati u turizmu svakako popraviti gospodarsku aktivnost u trećem kvartalu.

Najodgovorniji čovjek za turizam, resorni ministar Damir Bajs ne želi govoriti o tome je li moguće da na kraju pad u turizmu bude oko jedan posto, te najavljuje da će sve biti jasno nakon što se objave i svi službeni podaci o broju dolazaka u Hrvatsku i broju noćenja.

Ipak, i Bajs očekuje da će pad u turizmu od tri posto, o čemu se govorilo sredinom mjeseca, biti dodatno smanjen kad se uključe podaci za kolovoz.

Bajs je jučer izjavio da je ovogodišnji kolovoz zabilježio pet uzastopnih vikenda koji su bili rekordni na graničnim prijelazima i autocestama.

- Međutim ne mogu još dati podatke za kolovoz, kao ni za prvih osam mjeseci. To će biti moguće tek idući tjedan kada nam sve županijske turističke zajednice dostave svoje podatke.

Kao ministar na temelju procjena koje imamo mogu reći da očekujem da će minus od tri posto biti još smanjen. Istra i Kvarner bi trebali zadržati svoje snažne pozicije, Dalmacija će se poboljšati, posebice Dubrovnik i Zadar, rekao je Bajs. 

Dodao je da je hrvatski turizam čak poboljšao svoje pozicije na njemačkom i austrijskom tržištu, zadržao pozicije na talijanskom i slovenskom, dok je podbačaj na mađarskom i češkom nadoknađen prodorom na ukrajinsko i srpsko tržište.

- Međutim, bez obzira na ove dobre procjene treba imati na umu da je jedna četvrtina sezone još uvijek ispred nas. Moramo se truditi kroz aktivne mjere da u tom razdoblju ne dođe do produbljivanja minusa već da posezona bude dio koji će poboljšati naš rezultat. Stoga smo isplatili drugi dio poticaja touroperatorima i produžili kampanju na internetu, rekao je Bajs.

Povezani članci

Who's Online

We have 430 guests and one member online

  • admin