Berlin: I ovu turističku sezonu obilježit će 'last minute'

Za cijenu turskog all inclusive paketa u hotelu s 5 zvjezdica i avio prijevozom, u Hrvatskoj se može dobiti eventualno hotel s 3 zvjezdice. Hrvatska se s takvom ponudom ne može boriti cijenama jer je utakmica unaprijed izgubljena. Stoga treba upravo isticati različitosti i specifičnosti vaše ponude, uz ostalo, i stoga jer u Njemačkoj ima i onih gostiju kojima je već dosta kilometarskih pješčanih plaža i ogromnih resorta u Turskoj ili na betoniranoj španjolskoj obali, rečeno je našim turističkim radnicima na najvećoj turističkoj burzi ITB u Berlinu. Predstavnici touroperatora su općenito zadovoljni bukingom za ovu godinu, iako su mnogi isticali prekratku sezonu, te potencijalno slabiju predsezonu. Situacija je, kažu, trenutno bolja nego lani u ovo doba godine, iako je do kraja 2009. buking bio gotovo stao. U TUI-ju navode kako će i ovu godinu obilježiti last-minute, kako su rezervacije, što se gostiju koji na odmor idu autom tiče, u porastu, za razliku od avio-gostiju ...


ITF BERLIN


Treba biti drukčiji od ostalih


Piše: Alenka Juričić / Novi List
Izvor: Novi List


Činjenica je da još uvijek postoji dijelom razmišljanje o Hrvatskoj kao jeftinoj destinaciji masovnog turizma što je relikt prošlih vremena, stoga trebamo jasno definirati koje su to prednosti koje imamo, kojim ciljnim skupinama se obraćamo i to iskomunicirati.


"Slogan »Mediteran kakav je nekad bio" je na dobrom tragu jer daje tu različitost koju traže gosti koji ne žele u Tursku ili Španjolsku.

Prava turistička bitka ove godine voditi će se za predsezonu, posebno problematičan bi mogao biti lipanj, jer nema blagdana, a u to se vrijeme održava i Svjetsko nogometno prvenstvo. Za srpanj i kolovoz ne treba brinuti.

Predstavnici njemačkih touroperatora su, uz ostalo, isticali potrebu produženja turističke sezone, jasno definiranih koristi ranog bukinga za goste, umjesto da se na kraju u last-minuteu daju povoljnije cijene, kao i posebne ponude za obitelji, odnosno popuste za djecu, a što je prema onome što je rečeno, gostima vrlo bitno.


Razvijati "pametni" turizam

Glavni tajnik UNWTO-a u četvrtak je posjetio i hrvatski štand na ITB-u gdje se susreo s hrvatskim ministrom turizma Damirom Bajsom. Tom je prilikom kazao kako je Hrvatska u turističkoj 2009. bila – vrlo uspješna.


Poručio je kako je za budućnost ključno razvijati "pametni" turizam, odnosno da je bitno biti "drugačiji od ostalih", a na čemu Hrvatska radi, i to uspješno, ustvrdio je Rifai nadodajući kako bi Hrvatska ove godine mogla biti među uspješnim turističkim zemljama.

Najviše šanse za rast turističkog prometa, dodaje, imaju na Mediteranu Turska, Egipat i Maroko.

Povezani članci

Who's Online

We have 461 guests and no members online