Najbolji kampovi ne trebaju strahovati za goste

kampoviU globalno kriznoj godini kampovi su tako ostvarili fantastičan rezultat, dobrim dijelom zahvaljujući i obilju sunca. Kada hoteli stagniraju, dobro se pune jeftinije vrste smještaja. Tako bi moglo biti i ove godine: globalna se financijska situacija nije do kraja stabilizirala i ako vrijeme posluži, kampovi bi mogli raditi dobro. No kombinacija recesije i neizglasovanoga zakona o zemljištu usporila je ovogodišnje investicije u kampinškom turizmu. Investicija, osim onih najnužnijih za pripremu sezone, gotovo da neće biti, kažu čelnici udruga koje okupljaju najbolje hrvatske kampove ...


TURIZAM

Najbolji kampovi ne trebaju strahovati za goste


Kombinacija recesije i neizglasovanoga zakona o zemljištu usporila je ovogodišnje investicije u kampinškom turizmu


kamping turizamPiše: Davor Verković / Vjesnik
Izvor: Vjesnik


Kombinacija recesije i neizglasovanoga zakona o zemljištu usporila je ovogodišnje investicije u kampinškom turizmu. Investicija, osim onih najnužnijih za pripremu sezone, gotovo da neće biti, slažu se i Adriano Palman, direktor Ureda Kamping udruge Hrvatske, i Jerko Sladoljev, predsjednik Top camping poola, udruge koja okuplja najbolje hrvatske kampove.

Kampovi i privatni smještaj najbolje su radili u 2009. Kampove je posjetilo nešto više od dva milijuna gostiju, što je bio rast od pet posto u odnosu na godinu ranije, odnosno ostvareno je više od 13,7 milijuna noćenja te rast od tri posto.

U globalno kriznoj godini kampovi su tako ostvarili fantastičan rezultat, dobrim dijelom zahvaljujući i obilju sunca. Kada hoteli stagniraju, dobro se pune jeftinije vrste smještaja.

Tako bi moglo biti i ove godine: globalna se financijska situacija nije do kraja stabilizirala i ako vrijeme posluži, kampovi bi mogli raditi dobro.

"Investirat će se u nužno održavanje pogona, a velikih investicija neće biti zbog gospodarske krize te još neizglasanoga zakona o zemljištu. Sada se, istina, jako 'koketira' s donošenjem tog zakona pa vlasnici možda čekaju da se to napokon riješi i da krenu s većim ulaganjima", kaže Palman.


kamping turizam


Jerko Sladoljev, međutim, smatra da zakon o zemljištu nije usporio investicije jer, kako kaže, zakona nije bilo ni prije, pa se ipak mnogo investiralo. Smatra da je financijska kriza jedini i glavni razlog izostanku investiranja u kampinški sektor.

Ipak, i Sladoljev se slaže s tim da bi donošenje zakona o zemljištu oslobodilo veliki val investicija u kampove i da bi se sadašnja situacija brzo ispravila.

Dva čelna čovjeka hrvatskoga kampinškog turizma ne slažu se ni u tome jesu li ovdašnji kampovi poskupjeli za ovu godinu.

Palman tvrdi da su kampovi u prosjeku poskupjeli za jedan do dva posto, manje od stope inflacije, Sladoljev kaže da su najbolji kampovi za sezonu 2010. u prosjeku skuplji za četiri posto, a oni nižih kategorija od 10 do 15 posto.

Adriano Palman ističe da još nema kvalitetne pokazatelje ovogodišnjeg bukinga jer će se bukirati u zadnji trenutak, pred sam početak sezone, a većina će kampista doći individualno, Jerko Sladoljev s druge ukazuje na odličan buking u najboljim kampovima.

"Buking nam je čak i bolji nego lani i vrlo je realno da ćemo u najboljim kampovima zadržati lanjske brojke. Potvrđuje se pravilo: gdje je kvaliteta veća i potražnja je veća", smatra Sladoljev. Kada je riječ o svim kampovima, zadržavanje lanjskih rezultata i jedan i drugi ocijenili bi uspjehom.


Slovenci grade kućice na vodi, nas koči 'papirologija'

Ovih se dana u Čatežu u Sloveniji na jezero iza vanjskih bazena postavljaju drvene kućice.

kampiranjeIako ideja nije nova i nepoznata, bitna je provedba, pa će gosti Čateža u ponudi uskoro imati i spavanje na vodi.

"Probajte to napraviti u Poreču", kaže Sladoljev i dodaje: "I mi smo razmišljali o nečem sličnom, ali se uspostavilo da bi svaka kućica, iako u nju jedva stanu dva kreveta, morala imali i lokacijsku i građevinsku dozvolu, svu silu 'papirologije', pa se od takvih zahvata odustaje već na početku".


Gosti troše manje

Vlasnike hrvatskih kampova brine potrošnja gostiju. Najkvalitetniji ovdašnji kampovi, ujedinjeni u Top camping pool, lani su imali 10 posto više gostiju u odnosu na 2008. koji su potrošili 10 posto manje novca.

"Ljudi štede. Moramo mijenjati sadržaje, promijeniti pristup gostu. Više se nitko ne razbacuje novcem. To bi moralo biti jasno i vlasnicima kampova naviklima na dobru zaradu bez puno muke. Sada će se za svaki euro morati namučiti dvostruko više", riječi su Jerka Sladoljeva.

 

Povezani članci

Who's Online

We have 454 guests and one member online

  • admin