Turizam: 'Last minute' jaki adut za Hrvatsku

turistituristicaEuropski su turisti ove godine najviše spremni štedjeti na tretmanima ljepote, wellnessu i shoppingu. O odredištu će se informirati internetom, iako će, ako već putuju u inozemstvo, odmor će najčešće platiti na klasični način, posredstvom agencije. Unatoč moćnom internetu, prosječan europski putnik ne mijenja ustaljene navike iz prošlog stoljeća, pa je 58 posto ispitanih reklo da zemlju bira na osnovi preporuka rodbine ili prijatelja, a kao primarni motiv provođenja godišnjeg odmora 37 posto anketiranih ističe odmor i rekreaciju. Njih 19 posto privući će sunce i more. Hrvatska se na većini glavnih emitivnih tržišta prodaje solidno, ali se gotovo svi europski turoperatori žale na nedostatak letova niskotarifnih kompanija. Istodobno su neki hrvatski jadranski aerodromi neiskorišteni i prazni. Zaista, nevjerojatno je da ne možemo potaknuti dolazak tih kompanija ...


TURIZAM


'Last minute' jaki adut za Hrvatsku


Piše: Davor Verković / Vjesnik
Izvor: Vjesnik


odmorGallupovo "Istraživanje stavova Europljana prema turizmu" napravljeno je na uzorku od 30.000 ispitanika iz svih zemalja Europske unije s dodatkom anketiranih iz Hrvatske, Turske, Makedonije i Islanda.
Uglavnom, 28 posto ispitanih još nije odlučilo hoće li ove godine uopće nekamo putovati, a kao glavni razlog neodlučnosti ističu financije.

No, 49 posto Europljana, sigurnih da će realizirat odmorišno putovanje, u najvećem će se broju odlučiti za aranžman od četiri do 13 noćenja. Tek 15 posto planira odmor duži od dva tjedna. Trećina ispitanih kani ljetovati u vlastitoj zemlji.

Prema anketi, 39 posto Europljana pretpostavlja da će morati dodatno štedjeti za godišnji odmor. Većina ispitanika sklona je tradicionalnim turističkim odredištima.

Prilikom donošenja važne odluke - kamo s obitelji na odmor - trećinu ispitanika privlači atraktivnost odredišta, četvrtinu kulturno nasljeđe, a 16 posto ponuda zabave.

Polovica anketiranih samostalno će organizirati odmor, otprilike isti postotak na put će svojim autom. Petina ispitanika namjerava u neki all inclusive objekt, dakle daleko od Hrvatske, jer mi uglavnom nemamo tih objekata.

Naši hotelijeri pak najavljuju solidan posjet u travnju i svibnju, težak lipanj, prepun rupa, a špica bi se, valjda, trebala popunit sama od sebe kao i dosad

Prodaja posezone zasad bolje stoji od bukinga za srpanj i kolovoz. Uspjeh glavnih mjeseci ovisit će o last minuteu, hotelijeri se uglavnom zaklinju da neće spuštati cijene, ali na kraju popuste. Ako prodaja ne krene planiranim tijekom, agencije će u lipnju prodavati aranžmane za Jadran i do 30 posto jeftinije nego sada.

odmorNa europskom tržištu i ove se godine najbolje prodaje Turska, jer ima vrhunske hotele koje turoperatorima (gostima) nude za bagatelu. Radi se o all inclusive objektima, gdje je pomiješan njemački i ruski kapital.

Istina, Turska nam najvećim dijelom nije izravan turistički konkurent, jer se radi o drukčijoj ponudi. Dok se u Turskoj uglavnom živi u hotelskim kompleksima, kod nas se živi na ulicama.

Naši hotelski i ini turistički radnici nisu dovoljno plaćeni, ali nisu ni bijelo roblje koje stranci maksimalno iskorištavaju, što se osjeća i u njihovu odnosu prema gostima.

Stotine tisuća stranih turista uživa u hrvatskom privatnom smještaju, jer su naši ljudi u pravilu neposredni i ugodni, dobri domaćini

Direktori predstavništava Hrvatske turističke zajednice (HTZ) u inozemstvu ističu da će se najviše toga događati u last minuteu, ali da općenito ne stojimo loše.

Kao najveći problem i ovogodišnje sezone navodi se nedostatak letova low cost kompanija

Zaista, nevjerojatno je da ne možemo potaknuti dolazak tih kompanija na kojima se, recimo, gradio španjolski turizam. Godinama se nedovoljno radi na poboljšanju poslovanja ovdašnjih priobalnih zračnih luka na koje avioni slijeću iznimno rijetko (iznimka su Split i Dubrovnik, u posljednje se vrijeme budi Zadar).

Britanski se turoperatori, recimo, žale da im nedostaje aviolinija prema Hrvatskoj, osobito prema Istri. Thomsonu, britanskom gigantu, zasad najbolje idu Indija, Turska i Maroko. Ostali turoperatori koji prodaju odredišta u Hrvatskoj tvrde da je buking na lanjskoj razini.

hotelŠpanjolska diše u ritmu Mediterana kakav je nekad bio i kod njih (dok ga nisu devastirali). Svake nas godine posjeti sve više Španjolaca, dobro im je ovdje, jer imamo sličan životni stil, sličan stav prema životu i zabavi, samo što oni imaju više novca, pa su i opušteniji. Dobro je to što od ove godine, uz sve postojeće letove, Spanair pokreće liniju Barcelona - Dubrovnik.

Ako je, međutim, uvijek nešto jasno kao dan, ako negdje nema nepoznanica, to je slučaj sa Slovencima. Za razliku od ostalih europskih tržišta, Slovenci i sada punom parom bukiraju Hrvatsku, okrećući leđa ostalim mediteranskim odredištima.

Nije, međutim, sve idealno. Zbog cijene goriva, cestarina, trajekata i ostalih putnih troškova, Slovenci se radije zadržavaju na njima bližim područjima Istre i Kvarnera, pa bi turistički djelatnici iz Dalmacije, predlaže Goran Blažić, direktor predstavništva HTZ-a u Ljubljani, morali pronalaziti načine da im nadoknade viskoke putne troškove.


Dalmacija mora redefinirati svoju politiku cijena

Dalmacija, smatra, mora redefinirati svoju politiku cijena.
Turska je trenutno pobjednik i u Skandinaviji, a Skandinavcima se vraća i ljubav prema Mallorci. Šveđani se žale da na Jadranu nema dovoljno all inclusive hotela.

Prodaja hrvatskih ljetovališta ipak nije u padu, očekuje se jaki last minute, a dosta će putnika doći posredstvom triju low cost kompanija - Norwegian, Blue1 i Ryanair (Ryanair počinje letjeti iz Osla za Zadar). U odnosu na lani, mnogo više optimizma stiže iz Rusije.

turisticaRuski se rubalj oporavlja, broj zakupljenih čarter mjesta u zrakoplovima prema Hrvatskoj 20 je posto veći nego lani. Hrvatska vlada je na vrijeme suspendirala vizni režim s Ruskom Federacijom, hrvatskom turizmu iznimno važnom zemljom, a valjda su i hotelijeri postali malo fleksibilniji. Uglavnom, siromašniji Rus ljetuje u Turskoj, a malo imućniji u Hrvatskoj. To se ni ove godine neće mijenjati.

I mađarski turoperatori spominju blagi porast zanimanja za odmorom u Hrvatskoj. Dok Mađari stagniraju, poljsko gospodarstvo napreduje snažnim koracima, a valuta im jača u odnosu i na euro i na dolar.
"Zanimanje za kupnju aranžmana za Hrvatsku nadmašuje sva očekivanja", tvrdi Bojan Baketa, direktor predstavništva HTZ-a u Varšavi.

Dobre vibracije lansiraju i dva najveća njemačka turoperatora, TUI i Thomas Cook. Buking je dobar i na avio i na autoprogramima, a ne treba napominjati što Njemačka znači za hrvatski turizam.

U istom su rangu Talijani. Zanimanje individualnih gostiju zasad je na lanjskoj razini, a individualci će, kada dođe vrijeme, presuditi sezoni.

Talijani se, unatoč krizi, nerado odriču godišnjeg odmora, smatrajući ga nekim vidom nadoknade za sve probleme kroz koje prolaze.


Još 10 milijuna Japanaca pakira Kovčege

Japanska vlada lansirala je kampanju za povećanje svog outgoinga, koja bi idućih godina trebala ostvariti 10 milijuna novih odlazaka Japanaca u inozemstvo. Hoćemo li i mi doći do svog dijela japanskog kolača?

Francuski se organizatori putovanja također žele na nedostatak letova niskotarifnih kompanija prema Jadranu. Kažu i da Hrvatska spada u skuplja odredišta, jer je prosječna cijena ljetovanja 809 eura, a na ostatku Mediterana 780. Tvrde da naši hotelijeri nisu dovoljno fleksibilni u kriznim razdobljima.

No, aranžmane za Hrvatsku počeo je prodavati Novasol, novi turoperator za iznajmljivanje vila i apartmana, ponudivši katalog od 600 stranica

managerPonudu naših odredišta jača i Promovacances, Look Voyages lansira novi proizvod krstarenja našom obalom, a tri nova proizvoda u vezi s Jadranom ima i Comptoir des Voyages.

Čehe bi na turistička putovanja također mogla potaknuti činjenica da im je kruna u odnosu na euro ojačala 12 posto u odnosu na isto razdoblje lani.

Jedno pak austrijsko istraživanje je Hrvatsku stavilo na treće mjesto najtraženijih turističkih odredišta: iza Italije i Grčke, a ispred Španjolske.

 

Povezani članci

Who's Online

We have 337 guests and no members online