Gastroturizam: Polupansion za goste

kuhariNa domaćem turističkom stolu, što je izvoz bez izvoza, imamo gotovo dovoljno mesa, mlijeka, ribe, posebno vina i piva, a kronično nedostaje voća i povrća. No, cijene hrane određuje ponuda i potražnja na tržištu, što domaće goste, koji su obično na 'polupansionu', stavlja u neravnopravan položaj u odnosu na strance, koji mogu dublje potegnuti u džep. No, kako se ne očekuje pomanjkanje mesa, nije za očekivati da će poskupjeti usred turističke sezone, koja je prilika da se nešto zaradi i u domaćoj industriji hrane, a već trpi smanjenu potrošnju, posebno skupljih proizvoda. Riba, ali i drugi morski plodovi, posebna je priča. No, kao i uvijek, riba je definitivno preskupa. To važi i za domaća vina, koja posebno u restoranima, ne bi treba biti skuplja od cijeloga obroka ...


GASTRO-TURIZAM


Polupansion za goste


Teško je razumljivo, osim trgovcima, da je čak i domaće voće, kao što je grožđe, u sezoni skuplje na obali, a ne samo na otocima, nego u unutrašnjosti zemlje


Piše: Marinko Petković / Vjesnik
Izvor: Vjesnik


Cijene mesa u svijetu rastu, što bi se moglo negativno odraziti na domaću proizvodnju, koja je previše oslonjena na uvoz. Naravno da turističke kuće, bile one u domaćem ili stranom vlasništvu, nitko ne može natjerati da kupuju proizvode 'Made in Croatia'. Ali potrošači nigdje, a posebno ne na odmoru, ne bi smjeli plaćati skuplje za manju kvalitetu.

Na muci su i domaći proizvođači voća i povrća, koji čak ne mogu osigurati dovoljne količine sezonskih salata za hotele, a tržište im je tu »ispred nosa«.

Teško je razumljivo, osim trgovcima, da je čak i domaće voće, kao što je grožđe, u sezoni skuplje na obali, a ne samo na otocima, nego u unutrašnjosti zemlje.

Riba, ali i drugi morski plodovi, posebna je priča. No, kao i uvijek, riba je definitivno preskupa. To važi i za domaća vina, koja posebno u restoranima, ne bi treba biti skuplja od cijeloga obroka.