Turizam: Nadoknađujemo minus iz predsezone

dalmacijaTrend dolaska gostiju u posljednja tri vikenda mogao bi do kraja sezone nadoknaditi minus iz predsezone. U trećem vikendu srpnja u Hrvatskoj boravi oko 350 tisuća turista više nego u istom razdoblju prošle godine, rekao je ministar turizma Damir Bajs prilikom posjete turističkog naselja Zaton pored Zadra, kojem je Hrvatska turistička zajednica prošlog mjeseca uručila Godišnju turističku nagradu "Antun Štifanić" za 2009. godinu...

SEZONA

DAMIR BAJS:
Imamo 350 tisuća više turista nego u istom razdoblju prošle godine


Piše: Ivica Nevešćanin / Jutarnji List
Izvor: Jutarnji List


- Kamping turizam ove sezone u cijeloj Europi pada između 10 i 20 posto, a u Hrvatskoj bilježi rast za 3,7 posto u odnosu na prošlu godinu. U kampingu je dosad ostvareno 30 posto ukupnih noćenja tako da do kraja sezone očekujemo još bolje rezultate - rekao je ministar Bajs.

Ministar se osvrnuo nedavno u Splitu na nade premijerke Jadranke Kosor kako bi prihod od turizma mogao pokrpati proračunske rupe.

- Dosta tereta je na nama, mi ćemo to znati iznijeti, ali ne bih išao u one ocjene da li turizam može spasiti nešto. Moram napomenuti da turizam ipak čini 15 posto bruto nacionalnog dohotka, ali 15 posto teško može spasiti 85 posto, rekao je ministar turizma Duški Čolović, novinarki EPH.

- Hrvatska je u minusu što se tiče noćenja i dolazaka, pad iznosi između četiri i šest posto. Razlog vidimo u dvije stvari. Prestanak letenja za vrijeme vulkanskog oblaka nad Islandom i velike poplave na našim emitivnim tržištima kao što su Češka, Poljska i Mađarska.

Hrvatska mora nadoknaditi i minus domaćeg tržišta i tu smo mi jedna od rijetkih, ako ne i jedina država u Europi koja domaće goste nadomješta stranim, dodao je Bajs.

Povezani članci

Who's Online

We have 409 guests and one member online

  • admin