'Putovanje za dušu' novi turistički trend

gusarska bitkaSvjetska istraživanja i najave govore da će u idućih petnaest, dvadeset godina, turizam biti najisplativija gospodarska grana, ali ne turizam kakav smo imali do sada, nego novi proizvodi koji će biti upakiran u dobru priču i koji će pružati doživljaj za dušu. U našem turizmu nedovoljno koristimo priču, a imamo ih na svakom koraku. Osmisliti zanimljiv program, brendirati segment ponude neke destinacije moguće je upravo kroz priče i lokalne posebnosti, a njih će nam ih reći svaki stanovnik nekog područja. Rijetke su sredine spremne iskoračiti iz ustaljenih klišea u ponudi i kreirati nov i drukčiji turistički sadržaj. Svi govore: trebamo nove ideje, moramo mijenjati, ali rijetki su to stvarno spremni i učiniti. Pritom je važna suradnja svih u lokalnoj zajednici, od vlasti, gospodarstva, udruga, do poduzetnika. Kriza ne može biti izgovor, naprotiv, krizu treba iskoristiti kao prekretnicu koja će ubrzati pozitivnu promjenu i rezultirati novim idejama i njihovom uspješnom provedbom ...


SANA VITAS O NEDOSTACIMA I PERSPEKTIVAMA TURISTIĆKE PONUDE

"Putovanje za dušu" novi turistički trend

Svjetska istraživanja i najave govore da će u idućih petnaest, dvadeset godina, turizam biti najisplativija gospodarska grana, ali ne turizam kakav smo imali do sada, nego novi proizvodi koji će biti upakiran u dobru priču i koji će pružati doživljaj za dušu

Piše: Ira Cupać Marković / Novi List
Izvor: Novi List


sana vitasSpoznaja počinje putovanjem, moto je studija »Luna« za istraživanje i promociju kulture putovanja čije je kreativna voditeljica Sana Vitas, sociologinja, koja se nakon deset godina rada u novinarstvu odlučila za promjenu posla te se okrenula turizmu i kreiranju sadržaja i projekata na nov način.

U suradnji sa lošinjskom Turističkom zajednicom kreirala je projekt »Lošinjskim jedrima oko svijeta« koji je upravo nagrađen od županijske TZ u sklopu akcije »Plavi cvijet«. Trenutno izrađuje projekte za turističke zajednice Labina i Fužina, a creskoj TZ ponudila je turističko-kulturni projekt gdje bi se priča o Cresu razrađivala kroz srce kao simbol koji se provlači u mnogim otočnim detaljima.

Već je postavljena izložba u prostoru Grupe Ruta, pod nazivom Cres>Srce, gdje je Sana Vitas izložila 15 fotografija na kojima su u oku kamere zadržani srcoliki oblici koje je autorica šečući otokom i mjestom uočavala, među kojima srce na orlečkoj nošnji, ovčje runo u obliku srca, kamen-srce na otočnoj stazi, srca u kovanim ogradama, srcoliki kaktus.

Da priča o creskom srcu nije slučajna, dodatno potkrepljuje podatak da je anagram riječi Cres – srce, a sve to Sana Vitas vidi kao idealnu podlogu za turističku priču, jer kaže, priča danas najbolje prodaje turistički proizvod.


Atraktivni sadržaji

gusarska bitka – U našem turizmu nedovoljno koristimo priču, a imamo ih na svakom koraku. Osmisliti zanimljiv program, brendirati segment ponude neke destinacije moguće je upravo kroz priče, a njih će nam ih reći svaki stanovnik nekog područja. Sjednemo li uz nonicu i nonića na cresku rivu, doznat ćemo toliko zanimljivih detalja o otoku koje se mogu pretočiti u atraktivne sadržaje s kojima će svaki otočni turist sigurno biti oduševljen.

Rijetke su sredine spremne iskoračiti iz ustaljenih klišea u ponudi i kreirati nov i drukčiji turistički sadržaj. Jedna od takvih koja pokazuje spremnost za promjenu i koja ponudu usklađuje s potrebama turista i hvata korak s novim trendovima je TZ Malog Lošinja, uz njih taj proaktivni pristup pokazuje Gorski kotar, Međimurje, Gornja i Donja Stubica, ali zamjetno je da počinje »buđenje« i u drugim sredinama, navodi Sana Vitas te pojašnjava:

– Svi govore: trebamo nove ideje, moramo mijenjati, ali rijetki su to stvarno spremni i učiniti. Pritom je važna suradnja svih u lokalnoj zajednici, od vlasti, gospodarstva, udruga, do poduzetnika. Kriza ne može biti izgovor, naprotiv, krizu treba iskoristiti kao prekretnicu koja će ubrzati pozitivnu promjenu i rezultirati novim idejama i njihovom uspješnom provedbom.

Svjetska istraživanja govore da će u idućih petnaest ili dvadeset godina turizam biti najisplativija gospodarska grana, ali ne turizam kakav smo imali do sada, nego novi proizvodi koji će biti upakirani u dobru priču i koji će pružati doživljaj za dušu. Novi trend u svijetu je upravo tzv. »putovanje za dušu«.

Turistima se nudi duhovni relax, opuštanje, otvaranje vrata osobnih spoznaja i to kroz bajke, legende, čarobnjake, vilenjake, kroz energiju prirode, koja čovjeku pomaže da se osjeća dobro.

Upravo na takvim sadržajima sada intenzivno rade mnoge svjetske destinacije. I dok se svijet mijenja, ulaže znanje i kreativnost u kreiranje promjene, kod nas, imam osjećaj, da se nikako ne možemo i ne znamo maknuti od modela masovnog turizma.

Sezona nam ovisi o vremenskim uvjetima, i dalje traje isuviše kratko, a s postojećim resursima imamo sve preduvjete za cjelogodišnji turizam i intenzivno povezivanje svih regija u našoj zemlji. Došlo je vrijeme suradnje, a ne konkurencije, vrijeme u kojem ćemo objediniti najbolje i predstaviti ga u najboljem svjetlu. Zajednički možemo predstaviti najbolje od svakog tko se u tom zajedništvu poveže.

Već imamo dobre primjere, upravo u ovoj regiji i na otocima, a to je zajedničko predstavljanje Krka, Lošinja i Raba na turističkim sajmovima, ističe Sana Vitas te komentirajući otočne specifičnosti kaže:


Udaljeni satima vožnje

– Otoci su i dalje nepotrebno skupi i time sami sebi čine štetu. Nema osnove da creska trešnja košta 30, a u Malom Lošinju i 50 kuna. Povezanost otoka je poboljšana, trajekti su znatno većih kapaciteta, ali još uvijek nema pomaka u kvalitetnijem međusobnom povezivanju otoka. I dalje su posve bliski otoci međusobno udaljeni satima vožnje, što je velika šteta jer bi baš povezivanje otoka međusobno mogao biti jedan od naših atraktivnih turističkih programa.

Otoci imaju idealne, ali nažalost još posve neiskorištene resurse kroz seoski turizam, obnavljanje zapuštenih otočnih sela. Cres je primjer nedovoljno iskorištenih nevjerojatnih prirodnih resursa. To je otok koji bi, s obzirom na svoje prirodne karakteristike i položaj, jer blizu je Istri, Rijeci, Krku te najbliži otok zapadnoj Europi, mogao biti cjelogodišnja turistička meka koja će turistima napuniti emocionalne, duhovne, fizičke baterije i pritom afirmirati svoje izvorne djelatnosti, ovčarstvo, maslinarstvo, ljekovito i aromatično bilje, navodi Sana Vitas, a s obzirom da je posljednjih deset godina najviše putovala i na svojim putovanjima obišla mnoge svjetske destinacije, pitamo koja je najznačajnija razlika između našeg i turizma u drugim dijelovima svijeta:

– Najveća je razlika u pristupu poslu. Turistički djelatnici u kvalitetnim destinacijama svijeta na prvom mjestu imaju kvalitetu usluge, sadržaj, doživljaj, a zarada je posljedica takvog pristupa, ona dolazi poslije. Mi smo to okrenuli i na prvo mjesto stavili zaradu i to uz logiku – kako je ostvariti s najmanje moguće truda i ulaganja.

Taj instant pristup u kojem se zanemaruje kvaliteta, dugoročno je najgori mogući put i krajnji je čas da to promijenimo, zaključuje Sana Vitas.

Povezani članci

Who's Online

We have 190 guests and no members online