Treba početi zaboravljati sve što smo dosad radili u turizmu i krenuti dalje

kulturizamSve što je bilo dobro u 2010. neće biti dobro i za 2011., rečeno je u jednom trenutku na stručnom skupu tijekom netom održanih Dana hrvatskog turizma u Rovinju. Ili da dodamo, sve što je bilo dobro proteklih godina mora se mijenjati u idućih nekoliko sezona ako ne želimo da nas pojede konkurencija koja se, istina, bavi sličnim problemima. Hotelijeri su, recimo, usprkos dobroj sezoni već pesimistični, pa Franco Palma, član Izvršnog odbora hrvatskih hotelijera, kaže da će hotelijerstvu - turističkoj lokomotivi - i iduće godine izostati investicije. Situacija je sve teža, povoljnih kredita sve je manje, a porezi i svi ostali nameti, kaže Palma, ubijaju normalno poslovanje. Sandra Weber Čorak, ravnateljica Instituta za turizam, navodi da prosječna potrošnja turista raste, ali i da je problem u strukturi te potrošnje. "Gosti u izvanpansionskoj ponudi troše 11 eura dnevno", tvrdi te dodaje da je kod nas sezonalnost znatno prisutnija nego u, primjerice, Grčkoj i Španjolskoj. Mnogima nije jasno da turističko putovanje nije trošak, nego je to ulaganje u sebe. S druge strane, pomalo napredujemo u marketingu i promociji, ali postavlja se pitanje imamo li snage i znanja za veći iskorak. Kako dalje? Postoji, naravno, dobar put, ali on je teže izvediv u ekonomski nestabilnim vremenima ...

TURIZAM 2011.

Treba početi zaboravljati sve što smo dosad radili u turizmu

Sve što je bilo dobro za 2010. neće biti dobro i za 2011., sve što je bilo dobro u proteklih desetak godina neće biti zadovoljavajuće u vrlo bliskoj budućnosti

Piše: Davor Verković / Vjesnik
Izvor: Vjesnik

 
turizamHrvatski bi se problem, rečeno je u Rovinju, mogao riješiti brojnijim javno-javnim, javno-privatnim i privatno-privatnim investicijama. Bitne stvari zapostavljamo, poput cjelogodišnjeg obrazovanja koje je kod nas u povojima, za razliku od inozemstva gdje su vrlo ozbiljno shvatili da bez stalnog ulaganja u sebe nema napretka.

Ministar turizma Damir Bajs kaže da nam je turizam najkonkurentniji dio gospodarstva, što je činjenica jer u ukupnoj strukturi imamo više od 90 posto stranih noćenja. Dodao je da je svjestan moguće problematike kako "nije ključ samo u 2011. nego i u 2020., pa na tome treba poraditi".

Iako se na rovinjskim turističkim danima nisu postavili glavni ciljevi za 2011. godinu vezani uz promet, odnosno zaradu, rečeno je da će se iduće godine pokušati sačuvati postignuti udio na međunarodnom tržištu, privući goste iz dalekih zemalja (što se ove godine pokazalo dobitnom kombinacijom jer je oslabljeni vizni režim i otvoren poziv gostima iz udaljenih zemalja dao rezultat), ali i prije svega toga pokušati vratiti domaćega gosta.

Turističkoj 2011. oprezno i s puno pozornosti pristupa i Europska unija. Za sljedeću je godinu tako pripremljena nova turistička politika koja uključuje 21 mjeru, a sve će zemlje Unije nastaviti s trendom poticanja domaćega gosta na odmoru u vlastitoj zemlji, što bi moglo biti opasno za naše poslovanje s obzirom na to, kako smo naveli, da nam 90 posto noćenja ostvaruju stranci.

turizam

Hrvatska za 2011. planira proširiti broj zemalja iz kojih nam dolaze turisti, što znači i jače pozicioniranje na novim europskim i izvaneuropskim tržištima. Provest će se i snažnija promocija na ključnim zapadnim tržištima. Kada je domaće, vrlo posustalo, tržište u pitanju, nastojat će se nizom mjera, uz ostalo i boljom promocijom, također poticati domaće ljude na ljetovanje u vlastitoj zemlji te jačati turistički promet u pred i posezoni. Nastavlja se i ulaganje u turistički nedovoljno razvijena područja Hrvatske.
 
I dalje se promoviramo kao kvalitetno odredište stila, vrhunske hrane i dobrih vina

I u 2011. nastavit će se neke mjere koje su započete prošlih sezona, pa će se Hrvatska i dalje nastojati pozicionirati kao kvalitetno odredište životnog stila, kao jedna od vodećih turističkih zemalja Sredozemlja s naglaskom na ekologiju i očuvanost prostora.

Produljit će se i aktivnosti na afirmaciji enološke i gastronomske ponude, mjera koje su, nakon dugogodišnjeg zapostavljanja, počele tek ove godine.

spiza

Povezani članci

Who's Online

We have 434 guests and one member online

  • admin