Turizam izležavanja: Imamo sve više vjernih spavača

turizamŠto si u jednome danu možete priuštiti za 59 kuna? Malo, gotovo ništa, no upravo toliko iznosi dnevni šoping prosječnoga gosta koji se odmara u Hrvatskoj. Turisti se u Hrvatsku dolaze izležavati budući da je 75 posto ispitanih reklo da ih na dolazak na Jadran prije svega motivira pasivni odmor i opuštanje. S druge strane, smanjuje se potražnja za dodatnim aktivnostima u destinaciji ...


TURIZAM IZLEŽAVANJE

Imamo sve više vjernih spavača

Piše: Davor Verković / Vjesnik
Izvor: Vjesnik
 
Što si u jednome danu možete priuštiti za 59 kuna? Malo, gotovo ništa, no upravo toliko iznosi dnevni šoping prosječnoga gosta koji se odmara u Hrvatskoj. Tako barem pokazuje periodičko istraživanje Tomas Instituta za turizam, koje cijeni i struka, posvećeno analizi navika gostiju.

ljetoPosljednje (ovih dana prezentirano) napravljeno je u ljeto 2010. godine u svim primorskim županijama, tehnikom osobnog intervjua na uzorku od 4973 ispitanika iz 21 zemlje. "Tomas Ljeto 2010." stručnjacima bi trebao biti dokument za dugotrajnu analizu na kojoj će temeljiti sljedeće poteze.
 
Gotovo iz svakog podatka da se iščitati zašto naša država od turizma zarađuje dvostruko manje od stvarnih mogućnosti, zašto zarađujemo samo 7, a mogli bismo 14 ili 15 milijardi eura. Prosječna dnevna potrošnja po osobi iznosi ukupno 58 eura, što je, doduše, 4,5 posto više u odnosu na zadnje istraživanje 2007. godine. Međutim, na kreatorima turističke politike je da procijene je li to dovoljan pomak. Pogotovo jer 60 posto gostiju ima više ili visoko obrazovanje, dakle i viša primanja.

U razdoblju od 2007. do 2010. izdaci za ugostiteljske usluge porasli su 13 posto, a izdaci za kupnju pali 17 posto. Gastronomija se, recimo, pomalo diže na ljestvici motivatora za dolazak u našu državu, pa sada ovdašnja gastronomska scena privlači 22 posto gostiju, a prije tri godine 20 posto.
 
Prosječna osobna dnevna potrošnja hotelskih gostiju iznosi 100 eura, onih smještenih u turističkim naseljima 74 eura, u kampovima 47 i u privatnom smještaju 43 eura. Treba li napominjati da u ovdašnjoj smještajnoj ponudi apsolutno dominiraju kampovi i privatni smještaj?
 
Katastrofa je da kulturne znamenitosti, kao jedan od primarnih motiva dolazaka, privlači tek 7 posto gostiju, sport i rekreacija 8 posto, a zdravstveni turizam 5 posto.
 
Turisti se u Hrvatsku dolaze izležavati budući da je 75 posto ispitanih reklo da ih na dolazak na Jadran prije svega motivira pasivni odmor i opuštanje. S druge strane, smanjuje se potražnja za dodatnim aktivnostima u destinaciji.

na plažiU usporedbi s mediteranskom konkurencijom gosti kažu da je u odnosu na Hrvatsku Španjolska bolja u ponudi zabave, sporta, rekreacije i kupnje. Dakle, bolja je gotovo u svemu. Francuzi imaju bolji imidž od nas, prometno su dostupniji, imaju bolju smještajnu i ugostiteljsku ponudu i neusporedivo kvalitetnije destinacijske sadržaje. Italiji možemo pozavidjeti na mogućnostima za zabavu i šoping, Crnogorci također nude bolju zabavu, dok Grci plasiraju i bolju zabavu i šoping, ali i raznovrsnije restorane. Naravno, bolje prezentiraju i kulturnu baštinu. Turski aduti su zabava, šoping i dobro pogođena vrijednost za novac.

Naravno da i Hrvatska ima desetke svojih aduta. Gosti su najzadovoljniji ljepotom prirode i krajolika, pogodnostima za provođenje obiteljskog odmora, ukupnim boravkom, ljubaznošću osoblja u smještajnim objektima, kvalitetom hrane u smještajnim objektima i izvan njih, osobnom sigurnošću i gostoljubivošću lokalnog stanovništva.
 
Visokom ocjenom ocijenili su i čistoću plaža, vrijednost za novac gastronomske ponude i smještaja, komfor smještaja, ekološku očuvanost. Sve to dovodi do izvrsnog podatka: dominiraju vjerni gosti. Tako je čak 73 posto turista u Hrvatskoj bilo više od dva puta. Prije tri godine udio vjernih gostiju iznosio je 60 posto. S druge strane, prvi je put na našu obalu došlo 14 posto ispitanih, a najveći postotak novih gostiju čine Britanci (47 posto), Rusi (41 posto) i Francuzi (37 posto).

pivo na plaži

Predsjednik Uprave Porečke Rivijere i predsjednik Kamping udruge Hrvatske Veljko Ostojić smatra da je samo 14 posto novih gostiju pokazatelj tromosti hrvatskog turističkog sustava.
 
Istraživanje otkriva i da nam s članovima obitelji dolazi 52 posto ljudi, vlastitim autom njih 84 posto. Povećava se broj kraćih boravaka, od 4 do 7 noćenja, a smanjuju dulji odmori od 11 do 14 noćenja.

Povezani članci

Who's Online

We have 388 guests and no members online