Na mini kruzeru 'President' sve je hrvatsko: projekt, interijer i 22-godišnji kapetan Špiro Rakuljić

kapetan Špiro RakuljićElegantni bijeli ljepotan, mini kruzer "President", ponos kriljanske flote, dug je 47 metara, a širok devet metara, mami uzdahe jer više sliči luksuznoj jahti nego komercijalnom brodu za kružna putovanja, iako mu je namjena upravo ta - omogućiti uživanje gostima u uvalama i lukama Jadrana, a pri tome im osigurati komfor i uslugu hotela s pet zvjezdica. Dok su se na njegovim palubama, zavaljeni u ugodne ležaljke i naslonjače, odmarali i uživali u pogledu na Split britanski gosti, Ružica Mikačić, novinarka Slobodne Dalmacije, iskoristila je priliku razgovarati s njima i čuti prve dojmove o najnovijem hrvatskom mini kruzeru na Jadranu ...

KRILO

NAJLUKSUZNIJI DOMAĆI BROD ZA KRSTARENJA, KRILJANSKI MS "PRESIDENT"

Na mini kruzeru sve je hrvatsko: projekt, interijer i 22-godišnji kapetan Špiro Rakuljić

Piše: Ružica Mikačić / Slobodna Dalmacija
Foto: Jakov Prkić / Cropix
Izvor: Slobodna Dalmacija

Kada se je u sunčano subotnje jutro, prvi put nakon sedmodnevnog krstarenja po Dalmaciji, privezao za gat splitske rive luksuzni mini kruzer "President", malo tko je od brojnih putnika u Gradskoj luci, ali i šetača, prošao kraj njega bez zaustavljanja.

mini kruzer President, ponos kriljanske flote

Taj elegantni bijeli ljepotan, dug 47 metara, a širok devet metara, mami uzdahe jer više sliči luksuznoj jahti nego komercijalnom brodu za kružna putovanja, iako mu je namjena upravo ta - omogućiti uživanje gostima u uvalama i lukama Jadrana, a pri tome im osigurati komfor i uslugu hotela s pet zvjezdica.

Dok su se na njegovim palubama, zavaljeni u ugodne ležaljke i naslonjače, odmarali i uživali u pogledu na Split britanski gosti, iskoristili smo priliku razgovarati s njima i čuti prve dojmove o najnovijem hrvatskom mini kruzeru na Jadranu.


Kruna flote

No, osim izrazite elegancije bijelog trupa s drvenim detaljima, ono što zaslužuje posebno divljenje kod toga mini kruzera koji je upravo započeo ploviti u floti brodova za kružna putovanja agencije "Katarina line", jest nevjerojatna činjenica daje MS "President" od početka do kraja jedinstven i u cijelosti hrvatski turistički i pomorski proizvod. Na njemu je doslovno sve hrvatsko.

Vlasnici broda su obitelj Božene i Ante Rakuljića iz Krila i u floti osim ovoga imaju još tri jedrenjaka za krstarenje, dva drvena i jedan željezni. "President" je kruna u toj floti i na njega su posebno ponosni.

Naime, brod su proizveli hrvatski brodograditelji i meštri, stolariju su radili naši meštri, oprema je u cijelosti hrvatska, brod je projektirala tvrtka "Promar design" iz Kaštel Novog, a interijer je djelo dizajnerice Akuline Čović.

Gradnja trupa MS "Presidenta" subvencionirana je od strane Ministarstva pomorstva preko programa sufinanciranja male brodogradnje i obitelj Rakuljić dobila je devet posto od ukupne vrijednosti broda kao nepovratnu subvenciju, dok su ostala sredstva za taj nekoliko milijuna eura vrijedan proizvod, osigurali kreditima.


Kapetan gošće goste obara s nogu

No, sve nabrojeno tek je uvod u priču čiji glavni lik je kapetan "Presidenta" Špiro Rakuljić, 22-godišnji student Pomorskog fakulteta iz Splita, koji je doslovno "oborio s nogu" svih 40 britanskih gostiju zrelije dobi koji su proteklih tjedan dana uživali u ugodnim krstarenjima, ali i sigurnom i stručnom uplovljavanju u svaku od niza luka na Jadranu.

Taj mladi simpatični sin obitelji Rakuljić za kormilom je najluksuznijeg malog hrvatskog kruzera i taj posao radi bez straha, ali s puno odgovornosti i ozbiljnosti.

mini kruzer President, ponos kriljanske flote

- Gostima je bilo malo čudno kad su se ukrcali i kada smo se upoznali, pa su mi u šali kazali da se nadaju da nisam Talijan i zapovjednik "Concordije". Ali, od prvih koraka sam na brodu i uz brodove, cijelo naše mjesto Krilo Jesenice živi od brodarskog posla, pa je i zapovijedanje "Presidentom" stiglo kao logičan nastavak moje karijere.

Ovo mi je četvrta godina za kormilom broda na krstarenjima i trenutno sam najmlađi kapetan u floti od 40 brodova agencije "Katarina line" - kazuje simpatični i skromni Špiro, koji, osim brodom, upravlja i sa sedam članova posade na njemu.

Osim što je do sada pokazao da je dobar kapetan, Špiro je odličan i u komunikaciji s gostima na odličnom engleskom jeziku, a među turistima uvijek bude i onih koji dolaze iz pomorske struke, pa ih zanima komandni most, stroj, tehnika, pa Špiro strpljivo odgovara na sva pitanja vremešnih Britanaca.

A oni, odmarajući se na palubama zavaljeni u ugodne ležaljke i naslonjače, uživali su u pogledu na Split kojega su cijeli dan obilazili, razgledavali, bili na večeri u restoranima, kupovali...

Iskoristili smo priliku razgovarati s njima i čuti prve dojmove o hrvatskom mini kruzeru na Jadranu, koji u svojim komfornim klimatiziranim kabinama ima tuš i WC, minibar, televiziju, sef, otvoreni bazen na jednoj od paluba, restoran.

- Mi smo u Hrvatsku stigli sada nakon 40 godina i ne možemo povjerovati koliko se toga promijenilo. Nismo mogli ni pretpostaviti da je sve tako lijepo i čisto. Ono što nas je najviše oduševilo jesu vaši ljudi. Pa ovdje svi govore engleski, osoblje je ljubazno ali istu dobrodošlicu osjetili srno i u svim mjestima gdje smo izlazili na večere. Posebno su nas se dojmili vaši mladi ljudi kako su pristojni i susretljivi.

Znate, mi u Engleskoj baš i nismo navikli na to, naši su agresivni, znaju biti bezobrazni i klonimo se mjesta gdje su mladi. Ali, ovdje je sve drugačije, svi su lijepi i simpatični, svi hoće pomoći. Baš ste topla i srdačna zemlja, vratit ćemo se sigurno s prijateljima već na jesen budemo li mogli - iznijeli su nam svoje dojmove Virginia i Sam Pole iz Velike Britanije, ne skrivajući posebno oduševljenje kapetanom i činjenicom da u Hrvatskoj, unatoč ekonomskim problemima, postoje poduzetničke obitelji koje ulazu u tako dobre proizvode.

kapetan špiro rakuljić

"President" će sve do kraja listopada krstariti za "Katarinu line" s britanskim gostima Jadranom na različitim turama, a ovaj put obišli su, osim Splita, i Hvar, Zlarin, Skradin, Krku, Korčulu, Bol i Makarsku i vidjeli svu raznolikost Mediterana koju ne bi mogli na velikom kruzeru, a osim toga, hrvatski mini kruzer "President" osigurava im ugodu kao da su na vlastitoj jahti.

Povezani članci

Who's Online

We have 344 guests and no members online