Bez optimizacije vaš site 'ne postoji'

Današnji turist svoje putovanje najčešće započinje virtualnim obilaskom destinacije koja ga zanima. Prvi je korak na tom putu redovito upisivanje ključne riječi u formular tražilice, a onda slijedi odabir predstavljenih rezultata. Statistika pokazuje da se većina korisnika ne trudi proći više od dvije stranice rezultata te da dugirat.comsu odgovori s prve stranice najčešće i jedini koje korisnik prolazi tragajući za svojim upitima. No, statistike ponekad varaju te se može pretpostaviti da će turist gdjekad ipak biti malo marljiviji u istraživanju odabrane destinacije. Ipak, i dalje vrijedi - što je stranica bolje rangirana na tražilicama, veći su izgledi u "osvajanju" korisnika (gostiju). Stoga, ultimativni cilj svakog vlasnika web stranice jest biti među prvim rezultatima koje tražilice nude na određeni upit. SEO (Search engine optimization) tehnika je koja je u službi približavanja tome cilju, zbog čega s pravom privlači veliku pozornost, no učiniti svoju stranicu vidljivom na internetu, posebno onu koja promovira turistički sadržaj, nije jednostavan zadatak ...

INTERNETSKI MARKETING

Bez optimizacije vaš site 'ne postoji'

Ultimativni cilj svakog vlasnika web stranice jest biti među prvim rezultatima koje tražilice nude na određeni upit. SEO (Search engine optimization) tehnika je koja je u službi približavanja tome cilju, zbog čega s pravom privlači veliku pozornost

Piše: Robert Gabelić / PC Business
Izvor: PC Business

Današnji turist svoje putovanje najčešće započinje virtualnim obilaskom destinacije koja ga zanima. Prvi je korak na tom putu redovito upisivanje ključne riječi u formular tražilice, a onda slijedi odabir predstavljenih rezultata. Statistika pokazuje da se većina korisnika ne trudi proći više od dvije stranice rezultata te da su odgovori s prve stranice najčešće i jedini koje korisnik prolazi tragajući za svojim upitima.

No, statistike ponekad varaju te se može pretpostaviti da će turist gdjekad ipak biti malo marljiviji u istraživanju odabrane destinacije. Ipak, i dalje vrijedi - što je stranica bolje rangirana na tražilicama, veći su izgledi u "osvajanju" korisnika (gostiju).

Osim toga, biti među prvim rezultatima koji se odnose na neku turističku destinaciju potvrđuje ugled, a zna se da iza toga nužno stoji trud i znanje. Takvi argumenti dodatan su poticaj da turist razgleda ponuđene ponude s vrha i eventualno među njima odabere onu putem koje će rezervirati smještaj.


Kako učiniti stranicu vidljivom?

Učiniti svoju stranicu vidljivom na internetu, posebno onu koja promovira turistički sadržaj, nije jednostavan zadatak

Kolika je konkurencija na webu, to ne treba nikome posebno objašnjavati. Primjerice, pojam Dubrovnik obuhvaća više od 12 milijuna web stranica u Googleovoj bazi. Kako u tom mnoštvu svoju stranicu učiniti vidljivom?

Osim plaćanjem oglasa, to je moguće učiniti i SEO tehnikama, optimizacijom web sadržaja za popularne tražilice

Tko nije pri vrhu generiranih rezultata pretraživanja, nitko ga neće primijetiti ili će mu posjeti biti marginalni. Rješavanju takvog problema vrlo malo pomaže ime domene, a one najbolje ionako su već odavno zauzete.

Zbog toga se pristupa optimizaciji web sadržaja i njegovu prijavljivanju na što više siteova. Takva mjesta, naravno, moraju biti relevantna - prijavljivanje sadržaja u nepoznate tražilice, kojima se nitko ne koristi, sigurno neće pomoći prepoznatljivosti nekog web odredišta.


Način funkcioniranja tražilica

Da bismo bolje shvatili pretraživanje internetskih stranica, potrebno je upoznati način njihova indeksiranja, kako to čine Google i slični pretraživači. U biti, tražilice šalju softverske programčiće (softwerske robote) koji, putujući internetom, skupljaju sadržaj web stranica i stavljaju ga u bazu podataka.

Pretraživanje interneta nije ništa drugo nego pretraživanje baze podataka, koja je organizirana tako da nudi što bolje odgovore. Tražilice s boljim algoritmom za filtriranje relevantnih odgovora nužno su popularnije, a posao SEO stručnjaka jest što bolje upoznati njihov rad, shvatiti što tražilice „vole".

Tehnike optimiziranja sadržaja internetskih stranica obrađene su bezbroj puta i glavna su tema mnogobrojnih knjiga i web siteova. Zbog velike važnosti SEO-a u današnjem vremenu interneta, razvila se i specijalizirana vrsta tzv. SEO stručnjaka.

U Hrvatskoj je također moguće potražiti SEO usluge. Ugledne domaće tvrtke koje se bave izradom web stranica već su odavno svjesne važnosti optimiziranja sadržaja za tražilice, što i čine na svim stranicama koje izrađuju.

U tom području zapaženu ulogu ima Posluh Internet servis provider i web design studio, koji je potkraj prošle godine objavio i knjigu tema koje je SEO: "Optimizacija web sadržaja za tražilice". Autor je Krešimir Drvar, a knjiga je besplatna i za download dostupna svima koje to zanima.

Usto, nekoliko hrvatskih blogera trudi se savjetima i tekstovima ovu temu približiti svojim posjetiteljima. Među popularnijima su SEO & Internet Marketing Blog (http://www.seekan-dhit.com/blog/) i SEO.hr blog (http://www.seo.hr/blog/).

Google serveri


Budite zapaženi na Googleu

Prijavljivanje stranice najbolje je početi preko najpopularnijih i najposjećenijih tražilica kakve posjeduju Google, Yahoo i Microsoft. Nakon toga na red dolaze nacionalne tražilice, što je u hrvatskoj Pogodak.hr., a slijede ih tematske tražilice, usko profilirane na određeno područje, i direktoriji.

 

Povezani članci

Who's Online

We have 156 guests and no members online