Turistički raj u kamenu

Program poticanja obnove raseljenih i zapuštenih sela "Etno-eko" radi proširenja turističke ponude pokrenula je Splitsko-dalmatinska županija za 20 naselja, među kojima su i naša stara sela Duće i Jesenice, Topići iznad Baške Vode. te ostala... Bit projekta etno-eko sela je ujedinjenje potreba za očuvanjem naše kulturne baštine, povratka domicilnog stanovništva u ruralne dijelove županije te stvaranje jedinstvenog i visokokvalitetnog turističkog proizvoda "Mediteran kakav je nekad bio". Na svjetskom tržištu je hit potražnja za turističkim proizvodima koji odražavaju našu kulturu i običaje kraja. Ujedno će se kroz program valorizirati tradicionalni obrti i gastronomski proizvodi karakteristični za dalmatinsko podneblje, objasnio je Joško Stella, v.d. pročelnika UO za turizam Splitsko-dalmatinske županije ...

U ŽUPANIJI 20 IZABRANIH SELA

Turistički raj u kamenu

Nekoliko kuća je istrgnuto iz ruševina, bijele se krovovi od kamenih ploča premazani bijelim krečom i u donedavno sasvim napušteni zaselak vratilo se pet-šest obitelji. Kada se sve uredi stizat će i odabrana turistička klijentela

Piše: Ana Dragičević / slobodna Dalmacija

kamena kućaVeć dvije godine Željko Topić svakodnevno sa svojim sinom oblikuje kamen i ugrađuje ga u ruševnu djedovu kuću u zaseoku Topići, zaštićenom etno-eko selu na padini Biokova iznad Baške Vode.

Još je nekoliko kuća istrgnuto iz ruševina, ponovno se bijele krovovi od kamenih ploča premazani bijelim krečem. Najdalje je s obnovom stigao Tonći Topić, vlasnik turističke agencije "Bonavia", koji osim komforne kuće iznutra, a kamene izvana, ima u blizini i posebnu konobu s kominom, drvenim stolom i mnogim zaboravljenim kuhinjskim sitnicama poput muzejskih rekvizita.


Niti jedna kuća nije prodana

Frane Topić bi također obnovio staru kuću, ali čeka kredit, dok Mišo Topić, umirovljeni branitelj, stalno živi u selu, u obitelji su podijelili ostavinu i već pred očima gleda kako bi malu kućicu proširio u nešto veću. Ali bez kredita ne ide.

Topići su lanjskoga rujna dobili tekuću vodu tako da sada u zaseoku živi pet-šest obitelji. Godinama već u središtu mjesta radi konoba "Panorama" koja strancima, što pogledom, što ponudom, predstavlja pravu atrakciju.

Kao i cijeli zaselak relativno očuvan, s naglaskom da niti jedna kuća nije prodana, iako interes turista raste

Traže se kuće dalje od mora gdje gužva i masovnost umanjuju vrijednost izvornosti. Topići su u tome pravo vrelo pripitomljene divljine. Svakim danom su sve brojniji upiti planinara za mogućnost smještaja zbog privlačne planine. Zimi bi dolaziti i lovci.


Raščišćavanje vlasničkih odnosa

Predsjednik Općinskog vijeća Baške Vode Ivan Topić "gura" ovaj projekt. Neke su pripreme, poput geodetske podloge, već napravljene, tako da će se uskoro moći raščistiti vlasnički odnosi nad nekretninama i upisati 1/1, na temelju čega će se moći dobiti i poticajni krediti, a do tada se ide u izradu prostorne dokumentacije.

Zaselak su posjetili i konzervatori koji moraju napraviti elaborat zaštite kako se ne bi dogodilo da obnovljena stara kamena kuća dobije plastične otvore

Vlasnici starina "zagrijali" su se za program obnove i ponudu bi svakako željeli obogatiti, međutim, kažu kako sve s pomoći sa strane ide jako sporo.

Tako je Željko Topić podigao dva komercijalna bankovna kredita uglavnom za nabavu materijala, jer ostali građevinski radovi spadaju u 'kućnu radinost'. Osim toga ne zna kako bi kuća morala izgledati da zadovolji kriterije izvornosti.

Frane Topić pak napominje kako se boji sa svoje 54 godine upustiti u podizanje nepovoljnih bankovnih kredita, unatoč velikoj želji za obnovom djedovine.

Ono u čemu su podijeljeni u mišljenju mještani Topića i Basta jest nova cesta od Tunela "Sv. Ilija".

Mnogi misle da jedinstvenu dolinu Iznad Baškog Polja nije trebalo oskvrnuti bušotinom kroz Biokovo, nego sačuvati kao raj na zemlji, dok drugi smatraju da će veći promet turistički uzdići i njihova blokovska sela.


U županiji 20 izabranih sela

Program poticanja obnove raseljenih i zapuštenih sela "Etno-eko" radi proširenja turističke ponude pokrenula je Splitsko-dalmatinska županija za 20 naselja, među kojima su i naša stara sela Duće i Jesenice.

Bit projekta etno-eko sela je ujedinjenje potreba za očuvanjem naše kulturne baštine, povratka domicilnog stanovništva u ruralne dijelove županije te stvaranje jedinstvenog i visokokvalitetnog turističkog proizvoda "Mediteran kakav je nekad bio".

Na svjetskom tržištu je hit potražnja za turističkim proizvodima koji odražavaju našu kulturu i običaje kraja. Ujedno će se kroz program valorizirati tradicionalni obrti i gastronomski proizvodi karakteristični za dalmatinsko podneblje, objasnio je Joško Stella, v.d. pročelnika UO za turizam Splitsko-dalmatinske županije.

Povezani članci

Who's Online

We have 172 guests and no members online