Turiste poslužuju mehaničari i limari

Svaki četvrti zaposleni koji će usluživati 11 milijuna turista na Jadranu bit će bez odgovarajućeg obrazovanja, a u njihovim “rukama” je milijarda eura zarade. Ove godine će tako turiste na Jadranu posluživati tisuće mehaničara, limara, građevinara, frizera, ekonomista, tehničara, dok će istovremeno ugostitelji raditi neke sasvim druge poslove jer nisu zainteresirani za rad u struci! - Godinama se već upozorava na kadrove kao usko grlo razvitka našeg turizma, ali ništa se konkretno nije dogodilo. Goste poslužuju neobrazovani i nestručni ljudi, privatni vlasnici uštede u poslovanju prave baš na kadrovima, uzimaju najjeftinije i bez stručne spreme i to je dugoročno propast za turizam – kaže Eduard Andrić, predsjednik SSUTH ...

A gdje su nam stručni konobari?
 
Piše: Ružica Mikačić / Slobodna Dalmacija
 
U “rukama” oko 80 tisuća ugostiteljsko-turističkih radnika te još oko 24 tisuće priučenih sezonaca u turizmu naći će se više od milijarda eura zarade od smještaja i ugostiteljstva u turističkoj sezoni 2008. godine! To praktično znači da će svaki četvrti zaposleni koji će usluživati oko 11 milijuna očekivanih turista na Jadranu biti bez odgovarajućeg obrazovanja i stručnog znanja.

              
 
Ove godine će tako turiste na Jadranu posluživati tisuće mehaničara, limara, građevinara, frizera, ekonomista, tehničara, dok će istovremeno ugostitelji raditi neke sasvim druge poslove jer nisu zainteresirani za rad u struci!
 
Kako će ove godine potrebe za sezoncima biti veće od lanjskih zbog smanjenja broja stalno zaposlenih u 2007. godini, u Sindikatu ugostiteljstva i turizma Hrvatske (SSUTH) upozoravaju da bi ovogodišnja sezona mogla do kraja ogoliti problem ugostiteljskog kadra kao onaj koji bi mogao ugroziti budućnost turizma na Jadranu.
 
 
Kadrovi kao usko grlo razvitka turizma
 
- Godinama se već upozorava na kadrove kao usko grlo razvitka našeg turizma, ali ništa se konkretno nije dogodilo. Goste poslužuju neobrazovani i nestručni ljudi, privatni vlasnici uštede u poslovanju prave baš na kadrovima, uzimaju najjeftinije i bez stručne spreme i to je dugoročno propast za turizam – kaže Eduard Andrić, predsjednik SSUTH.
 
U ovogodišnju turističku sezonu koja na velika vrata kuca u više od stotinjak otvorenih hotela na Jadranu u objekte i infrastrukturu investiralo se oko 1,8 milijardi eura, no u stručno usavršavanje ugostiteljsko-turističkog kadra jedva po koja kuna, i to prije svega zahvaljujući cehovima ugostitelja, obrtničkim komorama koje organiziraju predsezonske seminare za usvajanje novih znanja u struci.
 
Nije čudno stoga da je prije 1990. godine u turizmu i ugostiteljstvu radilo 180 tisuća zaposlenih, a danas niti polovica tog broja, a oni već desetljećima primaju oko 16 posto nižu plaću od hrvatskog prosjeka.
 

Traži se 5000 sobarica
 
Prema sadašnjim procjenama, ove godine će se tražiti oko pet tisuća sobarica, tisuću pomoćnih i sezonskih kuhara, nekoliko stotina pizza majstora, oko šest tisuća konobara, četiri tisuće spremačica, uz niz drugih zanimanja u uslužnim djelatnostima.
 
Prema informacijama koje su prikupljene u desetak regija koje su ovih dana održale poslovne razgovore, čini se da će i ove godine najveći broj sezonaca (po četiri tisuće) biti u Splitsko-dalmatinskoj županiji i Istri, oko tri tisuće sezonaca posao bi moglo naći na Kvarneru, Dubrovačko-neretvanska županija bi trebala zaposliti oko 2,5 tisuće sezonaca, Zadarska i Šibenska oko tisuću...
 
Radi se o potrebama za sezoncima u velikim hotelsko-turističkim poduzećima, dok se broj onih koji će privremeni posao naći kod privatnih ugostitelja, iznajmljivača, agencija ili posrednika još ne zna.

Povezani članci

Who's Online

We have 392 guests and no members online