Bajs: Hrvatska spremno dočekuje glavni dio sezone

Hrvatska spremno dočekuje glavni dio ovogodišnje turističke sezone, kazao je ministar turizma Damir Bajs. Bajs je istaknuo kako su poduzete sve mjere i aktivnosti kako bi Hrvatska na međunarodnom turističkom tržištu zadržala svoju visoku reputaciju sigurne, privlačne, gostoljubive i ekološki osviještene zemlje s prepoznatljivim turističkim proizvodom. Pozvao je sve jedinice lokalne samouprave, turističke djelatnike i sve koji mogu pridonijeti podizanju kvalitete hrvatskog turizma da se uključe u pripremu sezone kako bi bila na visokoj razini ...

Izvor: HINA, Poslovni dnevnik

Hrvatska ove godine, kazao je Bajs, očekuje dolazak oko 12 milijuna turista, što je za 2 posto više nego lani te 57 milijuna noćenja što je za 3 posto više.

BajsKada je riječ o dohotku ostvarenom od turizma očekuje se da ove godine prijeđe dosadašnjih 7 milijardi eura, odnosno da bude za 5 posto veći nego prošle godine.

Bez obzira na gospodarsku krizu i visoke cijene benzina s kojom se suočava cijeli svijet, Hrvatska s optimizmom dočekuje sezonu, naglasio je ministar.

Iako prva četiri mjeseca ove godine bilježe minus od 2 posto u turističkim dolascima, prvosvibanjski je vikend bio izuzetno dobar, što je, smatra, i dobar uvod u glavni dio sezone.

Osim broja gostiju i noćenja Bajs je važnim ocijenio dohodovnu stranu hrvatskog turizma te dodao da i ove godine očekujemo turiste koji više troše, koji su zahtjevniji i kojima se mora pružiti kvalitetnija ponuda.

Podsjetio je da Ministarstvo nizom akcija i poticajnih mjera nastoji poboljšati kvalitetu usluga u turizmu. Istaknuo je i kako se najveći broj smještajnih kapaciteta u Hrvatskoj odnosi na privatni smještaj, a cilj je Ministarstva da se zbog veće konkurentnosti potiče osnivanje malih obiteljskih hotela koji nude kvalitetnije usluge i koji u prosjeku rade 180 dana u godini i zapošljavaju pet ljudi.

Bajs je kazao i kako se i za ovu turističku sezonu posebna pozornost posvećuje sigurnosti turista, a zdravstvena skrb je na visokoj razini o čemu turisti jako vode računa pri odabiru turističke destinacije.

Ove sezone Jadrolinija uvodi tri nova trajekta na linijama Valbiska-Merag, Split-Supetar i Split-Vela Luka-Lastovo. Boljoj povezanosti Hrvatske pridonijet će i Croatia Airlines uvođenje ljetnih letova za Podgoricu, Prištinu, Duesseldorf i Kopenhagen, a bit će povećan i broj letova na linijama Zuerich-Dubrovnik i Muenchen-Split. U Hrvatskim željeznicama pak najavljuju puštanje u promet 7 vagona s ležajevima, a bit će završena i modernizacija 15 putničkih vagona.

U promet će biti puštene i nove dionice auto cesta, a na istarskom ipsilonu bit će nabavljeno i novo tehničko vatrogasno vozilo za tunel Učku.

Državni inspektorat i ove će godine pojačano nadzirati kvalitetu turističkih usluga i smještaja, hrane i pića, te raditi na suzbijanju rada na crno.

Povezani članci

Who's Online

We have 417 guests and no members online