Turizam: Pripreme za iduće ljeto

guštanje u ljetuLjeto je gotovo. Živjelo ljeto! Cilj sljedeće turističke sezone je povećati broj dolazaka za dva, a broj noćenja za tri posto te time ostvariti povećanje prihoda od tri posto, odnosno prihode od 7,31 milijardu eura, najavljuje Niko Bulić, direktor Hrvatske turističke zajednice. U raspravi čelnika hrvatskog turizma upozorava se na utjecaje ekonomske krize na tri najznačajnija emitivna tržišta hrvatskog turizma. Već ove godine čak dvije trećine Nijemaca razmišljalo je o jeftinijem ili kraćem odmoru ili čak o odustajanju. Talijani, tvrdi Bulić, zbog velike krize više sebi ne mogu priuštiti duga ljetovanja u skupim aranžmanima... Istaknut je problem profitabilnosti hotelskog sektora, a govorilo se i o potrebi države da omogući subvencioniranje letova u destinacije na obali poput Splita i Dubrovnika, iz najjačih emitivnih tržišta ...

TURIZAM
 
Bulić: Zbog globalne recesije morati ćemo snižavati cijene

 
Niko Bulić: 'Nismo konkurentni s cijenama u predsezoni i posezoni. Tržište Velike Britanije trebamo spasiti, čak i žrtvom cijene'
 
Piše: Marina Šunjerga / SeeBiz
 
'Talijane se i kroz brojne marketinške akcije potiče da svoje ljetovanje provedu doma. Podbačaj Talijana od 6 posto osjetio se u kolovozu, a može se očekivati i sljedeće sezone', kaže Bulić, upozoravajući da je Velika Britanija, najrazvijenije tržište organiziranih odmora, u velikoj recesiji, a pad funte u odnosu na euro dodatno utječe na nepovoljnu situaciju.


Nismo konkurentni
 
'Nismo konkurentni s cijenama u predsezoni i posezoni. Tržište Velike Britanije trebamo spasiti, čak i žrtvom cijene', zaključio je Bulić.
 
Ministar Damir Bajs navodi da se očekuje da će biti ostvaren cilj od 7,1 milijardi eura prihoda od turizma u 2008. Zabilježen je, ponovlja ministar, rast broja turista od tri posto, a u Hrvatskoj je bilo najviše Nijemaca, Slovenaca i Talijana.
 
Japansko tržište zabilježilo je najveći porast. Zabilježeno je gotovo 100 tisuća dolazaka, što je porast od 96 posto te 135 tisuća noćenja što je više za 77 posto nego lani.
 
Brojke iz Poljske također su vrlo pozitivne i govore o rastu za 34 posto u dolascima i čak 41 posto u ostvarenim noćenjima.
 
Nizozemci imaju najdulje odmore provedene u Hrvatskoj koji prosječno traju 8,5 noćenja i pripadaju gostima koji se najčešće vraćaju u istu destinaciju.

Podrumi Dioklecijanove palače
 

Velike investicije u hotelski sektor
 
Bajs naglašava i velike investicije u pripremnom dijelu sezone u iznosu od 6,1 milijardu kuna, koje su usmjerene u unaprjeđenje strukture te čak 5,5 milijardu kuna u hotelski sektor.
 
'Tijekom prvih šest mjeseci 2008. hotelski je sektor prijavio rast prihoda od 6 posto, odnosno imamo veći broj gostiju i noćenja u bitno kvalitetnijim krevetima', kaže Bajs.
 
U raspravi je istaknut problem profitabilnosti hotelskog sektora. Hotelijeri kao glavni razlog naglašavaju visoke troškove poslovanja, uzrokovane rastom cijene energenata i hrane, a naročito opterećene stopom PDV-a i jakim tečajem kune.
 

Subvencioniranje turističkih letova
 
Ponovno se govorilo i o potrebi države da omogući subvencioniranje letova u destinacije na obali poput Dubrovnika i Splita, iz najjačih emitivnih tržišta.
 

Povezani članci

Who's Online

We have 470 guests and one member online

  • admin