Turističko zemljište samo u koncesiju

obalaVlada će do kraja godine konačno u Sabor poslati Zakon o turističkom zemljištu kojim bi se trebao riješiti status najvrijednije državne imovine, piše Glas Istre. Riječ je o sto milijuna četvornih metara turističkog zemljišta oko hotelskih kompleksa i kampova, izuzetog od privatizacije kad su privatizirane tvrtke koje su ga koristile. Turističko zemljište postat će imovina od nacionalnog interesa i neće biti moguća njegova prodaja, a hotelska poduzeća dobit će bez ikakve naknade teren koji se nalazi ispod i oko njihovih objekata ...

A GDJE SU BILI DOSAD

Turističko zemljište neće se moći prodavati

Piše: Jagoda Marić / Glas Istre
Izvor: Glas Istre

Zakon, doznajemo, štiti turističko i građevinsko zemljište od prodaje i omogućava samo koncesiju, s time da će hotelska poduzeća dobiti bez naknade teren koji se nalazi ispod njihovih objekata, a uz to će moći kupiti određeni (uporabni) dio koji im je potreban za pristup zgradi.


Koncesije umjesto prodaje

No, privatni vlasnik ništa više od toga neće moći kupiti, a ostatak zemljišta davat će se u koncesiju. Izvori iz Vlade tvrde da će ono pripasti lokalnim vlastima, a dobit od koncesije na tri će jednaka dijela biti raspoređena između države, županije i lokalne zajednice, odnosno grada ili općine.

Međutim, nije isključeno da na kraju turističko zemljište u potpunosti pripadne državi, s obzirom na to da je od nacionalnog interesa, a takve su promjene moguće kroz raspravu u Vladinim koordinacijama.


Sedam godina obećavali donošenje zakona

I Račanova i Sanaderova Vlada su više od sedam godina obećavale donošenje zakona, a to je izazivalo veliki otpor poduzetnika u turizmu koji su u vremenu dok ne postoji jasna zakonska regulativa nastojali uknjižiti što više tog zemljišta u vlasništvo svojih poduzeća.

Procjenjuje se da je na taj način država ostala bez imovine vrijedne i do četiri milijarde kuna. Uz to, turističke kompanije zalagale su se i za to da se lokalnim zajednicama u zakonu omogući prodaja zemljišta, a takvi su signali stizali i iz Europske unije, za što su bile zainteresirane tvrtke iz zemalja članica.

Što se tiče više od 20 milijuna četvornih metara zemljišta u kampovima, ono će pripasti državi, koja će najvjerojatnije u punom iznosu ubirati i koncesiju. Jednako će se regulirati i građevinsko zemljište. Ono bi navodno išlo u koncesiju na 30 godina, uz mogućnost prava građenja.


Prihodi od koncesija lokalnoj samoupravi

Ako zemljište u hotelskim i turističkim naseljima pripadne lokalnoj samoupravi, tj. županijama, općinama i gradovima, a ono u kampovima državi, mi smo za to da se prihodi od njega, bilo da je riječ o konesijama ili pravu građenja, u oba slučaja dijele na trećine - državi, Županiji te općini/gradu, veli IDS-ov saborski zastupnik Damir Kajin.

Turističko zemljište postaje imovina od nacionalnog interesa i neće biti moguća njegova prodaja


Vlasništvo nad zemljištem - cilj lobija krupnog kapitala

Kajin nije siguran da će zakon s oštrim restrikcijama oko prodaje biti donesen i upozorava da su lobiji krupnog kapitala i velikih kompanija koje posluju i u turizmu prilično utjecajni i kroz stranke na vlasti i kroz opoziciju, a njihov je prvenstveni cilj da se domognu vlasništva nad zemljištem koje sada imaju u posjedu.


 Clanak  PROČITAJ VIŠE ...

 

Povezani članci

Who's Online

We have 122 guests and no members online