Priča s Hvara: Kako upropastiti turizam na otoku

Hvar"Premijeru, rastanite ugovore s Orco Grupom! Obraćamo Vam se zbog afere 'Sunčani Hvar - Orco´ i tražimo da hitno raskinete sve protuzakonite, protuustavne i za državu, za Grad Hvar i za sve građane grada i otoka Hvara, štetne ugovore koje ste sklopili Vi i Vaša Vlada, te HFP s Orco Grupom, zbog mnogih nezakonitih radnji. Orco nije ispunio najvažnije točke iz ugovora, a dodatno je svojim nesavjesnim, megalomanskim i neprofesionalnim poslovanjem doveo tvrtku u katastrofalno stanje, tako da su je u posljednje četiri godine besramno zadužili za čak 400 milijuna kuna, više nego što je njezina sadašnja tržišna vrijednost", stoji u otvorenom pismu koje su u utorak navečer na adresu premijera Ive Sanadera uputili skupina građana, Udruga izvornih vlasnika "Forani", bivši i sadašnji zaposlenici "Sunčanog Hvara", te Udruga "Eko Sunčani otoci" iz Hvara. Pismo je upućeno i na 24 druge adrese u Hrvatskoj ...

OTVOREMO PISMO HVARANA PREDSJEDNIKU VLADE IVI SANADERU, OD KOJEGA TRAŽE SPAS ZA TVRTKU 'SUNČANI HVAR'
 
Premijeru, raskinite ugovore s 'Orcom'

 
Piše: Mirko Crnčević / Slobodna Dalmacija
Izvor: Slobodna Dalmacija

 
Orco je, kako se dalje navodi, zadužio i nekretnine "Sunčanog Hvara" uzimajući kod banaka velike kredite u za sada nepoznatim milijunskim iznosima, što je sve zajedno neprocjenjivo oštetilo hvarsku hotelsku kuću, a time i cjelokupan turizam na škoju, državni proračun za najmanje 570 milijuna kuna, Grad Hvar, izvorne vlasnike nekretnina, zaposlenike, kao i sve građane grada i otoka Hvara.


Stoga se od Sanadera traži da se sve vrati na početno stanje, na status prije sklapanja ugovora o tobožnjem JPP-u s Orcom.
 
Poslovodstvu "Sunčanog Hvara" spočitava se da je u srpnju 2008. imalo tek 50-postotnu popunjenost kapaciteta, a da je u posljednje dvije godine u hotelima ostvareno 257.000 noćenja manje nego prije.
 
Za doček Nove godine cijela Istra i Dubrovnik bili su puni gostiju, dok je Hvar zjapio prazan.
 
Adresati također spominju da su u studenom Državnom odvjetništvu podnijeli kaznene prijave protiv Vlade, HFP-a i Orco Grupe zbog protuzakonitih radnji, nepoštovanja ljudskih prava, te privatne, gradske i crkvene imovine, isto tako utemeljene sumnje u mito, korupciju i pranje novca, što je obrazloženo u čak 16 točaka.
 
Također izražavaju sumnju da Orco planira rasprodaju hotela i druge Hotel Dalmacija na Hvaruimovine, pri čemu se pozivaju na nekoliko medijskih izvora.
 
"Mi tražimo da se Orco Grupi zabrani bilo kakva prodaja hvarske imovine, a da Vlada nakon vraćanja stvari na početno stanje Gradu Hvaru dodijeli 25 posto + 1 dionicu, te da se s daljnjih 24 posto dionica obeštete izvorni vlasnici nekretnina, Crkva i bivši djelatnici. Ostatak bi, pak, trebalo podijeliti građanima Hvara koji su sudjelovali u izgradnji gradske infrastrukture", pišu Hvarani.
 
Hvarani su se modernizirali i na Facebooku oformili grupu "SunčaniHvar afera Orco", dok predsjedniku Vlade s ogorčenjem predbacuju dodatno zaduživanje Hrvatske za dodatnih 16 milijardi eura u samo pet godina, megalomanske projekte, izražavajući strah da ukupno zaduženje Hrvatske nećemo moći vratiti ni mi ni naša djeca.

Povezani članci

Who's Online

We have 512 guests and no members online