Dolazi šest posto više organiziranih gostiju

Mogućnost izravnog internetskog bukinga ne samo da nije u većoj mjeri naštetila hrvatskim agencijama, nego najnoviji podaci Državnog zavoda za statistiku pokazuju kako je domaćih gostiju koji su se odmarali putem agencija lani bilo šest posto više nego godinu prije, ukupno 605.600. Internet nije "ubio" agenciju iako je to prije nekoliko godina postojalo kao realna mogućnost. Postoji nekoliko razloga za to što putnici smatraju da im je bolje putovati s agencijom nego u vlastitu aranžmanu. Hotelijeri će vjerojatno uspjeti popuniti krevete uz ostalo i zato što ih imaju tek 118.000. No pitanje je što će bit s 442.000 postelja u privatnom vlasništvu, godišnje punih četrdesetak dana. I oni bi trebali primijeniti isti recept nižih cijena ...

 Dolazi šest posto više organiziranih gostiju
 
Rezervacije putem interneta nisu naštetile domaćim agencijama. Hrvatska je jedna od rijetkih europskih zemalja u kojima putničke agencije nude beskamatno plaćanje odmora na 12 rata, ističe Puškar
 
Piše: Davor Verković / Vjesnik
Izvor: Vjesnik

 
Mogućnost izravnog internetskog bukinga ne samo da nije u većoj mjeri naštetila hrvatskim agencijama, nego najnoviji podaci Državnog zavoda za statistiku pokazuju kako je domaćih gostiju koji su se odmarali putem agencija lani bilo šest posto više nego godinu prije, ukupno 605.600.
 
Internet nije »ubio« agenciju iako je to prije nekoliko godina postojalo kao realna mogućnost. Postoji nekoliko razloga za to što putnici smatraju da im je bolje putovati s agencijom nego u vlastitu aranžmanu.
 
"Hrvatska je jedna od rijetkih europskih zemalja, možda i jedina, u kojima putničke agencije nude mogućnost beskamatnog plaćanja odmora na 12 rata. To je naša prednost koju prepoznaju i naši putnici", kaže nam Ivan Pukšar, predsjednik Udruge hrvatskih putničkih agencija (UHPA).
 
Ljetni se odmori u pravilu prodaju na kreditne kartice, na rate. Na njih se odnosi oko 80 posto svih uplata. Da bi se formirala (krajnjem kupcu) privlačna cijena, dijela zarade odrekle su se kartičarske kuće, a dijela organizatori putovanja.


 
Domaće tržište pokazat će se jako važnim u 2009. godini, kada cijeli svijet trese gospodarska kriza. U takvim vremenima domaći gosti znaju odigrati presudnu ulogu u uspjehu ili neuspjehu turističke sezone.
 
Ako bi se, dakle, buking s inozemnih tržišta pokazao nedostatnim, domaći hotelijeri poslat će signal turističkim agencijama da se kapaciteti po sniženim cijenama, ponude domaćim gostima.
 
Prednosti za domaće putnike višestruke su; u takvim situacijama ne samo da plaćaju niže cijene ljetovanja, nego im se nudi i odmor u destinacijama do kojih inače teško dolaze jer ih prije njih popune stranci. Takva je Makarska rivijera.
 
Dobitnici su svi - hoteli nisu prazni (prazan krevet je najskuplji krevet), agencije okreću novac, a domaći ljudi ljetuju povoljnije nego u "normalnim" sezonama.
 
Istina, i u mirnim sezonama hotelijeri i agencije povremeno nude akcije da bi popunili sporne termine. Ove bi godine, na radost domaćeg puka, akcija moglo bit znatno više. Hotelijeri će vjerojatno uspjeti popuniti krevete uz ostalo i zato što ih imaju tek 118.000.
 
No pitanje je što će bit s 442.000 postelja u privatnom vlasništvu, godišnje punih četrdesetak dana. I oni bi trebali primijeniti isti recept nižih cijena.

Budući da cjenovno često prate hotelijere, premda su kvalitetom na nižoj razini, bilo bi dobro da predstojeće ljeto i privatni iznajmljivači korigiraju cijene. Ovaj put prema dolje. U protivnom bismo se mogli suočiti s vrlo sušnom sezonom.

 

Rast organiziranih dolazaka
 
Prema podacima Državnog zavoda za statistiku, od 57,1 milijun lanjskih noćenja njih 63,5 posto odnosi se na noćenja individualnih gostiju.

Od 11,26 milijuna posjetitelja u 2008., njih 7,35 milijuna bili su individualci, što je na razini 2007. godine, dok je organizirano u Hrvatsku došlo 3,9 milijuna ljudi, dva posto više nego godinu prije.

Povezani članci

Who's Online

We have 303 guests and no members online