Turizam: Uskrsni praznici - uz financije, vrijeme od presudne važnosti

Lani smo za Uskrs imali kišu i brojke su bile slabe. Uz loše vrijeme i ove bi godine posjet mogao biti slabiji, pribojavaju se hotelijeri. Ovogodišnji Uskrs bit će rani test, odnosno indikator dolaska individualaca tijekom cijeloga ljeta, procjenjuje Mili Razović, direktor Turističke zajednice Splitsko-dalmatinske županije. Uskrs će dijelu turističkih djelatnika poslužiti za osluškivanje stranih tržišta, taj bi blagdan mogao trasirati put kojim će ići ovogodišnja sezona. Prednost ovogodišnjeg Uskrsa Razović vidi u tome što pada 12. travnja, kada srednju Dalmaciju već griju proljetne temperature. To bi, po njemu, mogao biti presudan faktor za dolaske na taj dio Jadrana ...

  TURIZAM
 
Uskrsni praznici: Uz financije, vrijeme od presudne važnosti
 
Lani smo za Uskrs imali kišu i brojke su bile slabe. Uz loše vrijeme i ove bi godine posjet mogao biti slabiji, pribojavaju se hotelijeri
 
Piše: Davor Verković / Vjesnik
Izvor: Vjesnik

 
Pretpostavlja kako će gotovo svi hoteli biti otvoreni za Uskrs, tradicionalni početak turističke sezone.

Tomislav Popović, direktor Turističke zajednice Istarske županije, smatra kako se ne može usporediti Uskrs i ostatak sezone.
 
"Za Uskrs nam uglavnom dolaze gosti iz najbližih zemalja, a najviše je Slovenaca i Talijana. Na trećem su mjestu Austrijanci. Budući da je riječ o nama najbližim tržištima, mnogo će toga ovisiti o lijepom vremenu. Dobro je što Uskrs pada dosta kasno, sredinom travnja, pa bi i to moglo ostaviti traga na dolascima. Lani smo imali kišu i brojke su nam bile slabe. Tako bi moglo biti i ove godine: uz loše vrijeme i posjet će biti slabiji, ako, međutim, grane sunce, i turisti će masovnije krenuti prema Istri", ističe Popović.

Ranijih su godina sezonu otvarali i Britanci i Nijemci, no i kod tih se tržišta, tvrdi sugovornik, osjeća oprez nametnut globalnom ekonomskom krizom.
 
Dobru dijagnozu potencijalnih događanja u vrijeme Uskrsa dao nam je Franco Palma, predsjednik Izvršnog odbora Hrvatske udruge hotelijera. On ističe kako bi zbog financijske krize obitelji, koje tradicionalno gravitiraju prema našem dijelu obale, mogle otkazati jedno putovanje u godini.
 
Naime, velik dio obitelji na odmor je odlazio dva puta godišnje - tijekom Uskrsa ili Duhova, te na glavni godišnji odmor. Pretpostavlja da se nitko neće odreći glavnoga ljetnog odmora, no da bi zbog manje novca mogli odbaciti sekundarni odmor. Tvrdi i kako će na hrvatskoj obali za Uskrs biti otvoreno manje hotela nego ranijih godina.

Uskrs će dijelu turističkih djelatnika poslužiti za osluškivanje stranih tržišta

 
"Situacija je teška, ali ne treba se predavati. Tržište postoji i treba ga obraditi, a ne čekati da se gosti sami pojave. O našoj umješnosti ovisit će i posjet za Uskrs", zaključuje Franco Palma.

Povezani članci

Who's Online

We have 390 guests and no members online