Reklamirajmo hrvatski turizam na Facebooku i blogovima!

TuristiTuristička zajednica Australije je natječajem kojim traži čuvara otoka Hamiltona izazvala pravu medijsku pompu i time, naravno, osigurala besplatne medijsko-promotivne minute na TV postajama diljem svijeta, kao i u svim drugim medijima. A na kojim temeljima počiva hrvatska turistička kampanja u ovim recesijskim vremenima, odnosno u kojem bi smjeru trebala ići, pitanja su kojima se pozabavio Boris Ličina Borja, popularni bloger i kreativni direktor časopisa "Plan B", na svojoj internetskoj stranici u članku "Izlaz iz krize" (http://www.borja.org/brandman/izlaz-iz-krize). Borja zaključuje kako višak novca koji je preusmjeren u pojačano oglašavanje hrvatskih turističkih destinacija teško može polučiti neki veći uspjeh: rješenje, po njegovu mišljenju, leži u gotovo neograničenim internetskim potencijalima ...

BORIS LIČINA BORJA, POZNATI HRVATSKI BLOGER IMA ZANIMLJIVU MARKETINŠKU IDEJU KAKO GOTOVO BESPLATNO SPASITI NOVU TURISTIČKU SEZONU

Piše: S.Jović / Slobodna Dalmacija
Izvor: Slobodna Dalmacija

jadran, hrvatska- Prvo što mi je palo na pamet jest složiti site "why you should visit Croatia" na kojem će tona ekipe lijepo na nekom stranom jeziku, u kakvom videozapisu, objasniti potencijalnim turistima zašto trebaju doći (a razloga je dovoljno i za svakog ima nešto).

Taj bi site trebao imati sustav glasovanja, pa bi se vidjeli najpopularniji, najbolje ocijenjeni, štogod, a point je da pola milijuna domaćih korisnika interneta snimi video, što je jamstvo da če taj PR stunt završiti na CNN-u možda, a sigurno po internetu na čudo siteova, Facebooku, Twitteru i svim ostalim 2.0 servisima/blogovima.

turizamSite bi na jednom mjestu trebao okupljati sve akcije - grupa stranica na Facebooku, Twitter kanal, Flickr galeriju (već ima grupa s gomilom dobrih fotki), svjedočanstva turista koji su bili, isprike za sve kritike i obećanje da smo to riješili.

Naravno, sve bi trebalo biti u nekom šaljivom tonu. tipa - kriza je, treba nam lova, malo muljamo, ali ako dođete, bit će nam zakon... - nadahnuto zaključuje Borja.

Eto, rukavica je bačena, a budući da troškovi ovakve kampanje ne bi smjeli biti veliki, gotovo nikakvi, šteta bi bilo da ideja propadne.

Projekt, naravno, podrazumijeva zajednički trud domaće internetske zajednice.


--------------------------------------------------------------------


IZLAZ IZ KRIZE

Internet naravno :)

Piše: Boris Ličina Borja / Borja.org
Izvor: Borja.org
Link:
http://www.borja.org/brandman/izlaz-iz-krize#comments-container

Gledam na nekom Dnevniku, mislim da je bila NovaTV kako nas samo turistička sezona može spasiti. Kaže Novotny u komentaru da je višak love otišao za pojačano oglašavanje ali i kako je sve to preširoko i kako, otprilike, sumnja da će sve imati neki veći uspjeh.

turizamI ja nekako sumnjam da jača kampanja može utjecati na povećani dolazak turista i mislim da se na neku foru treba personalizirati, odnosno da trebamo uzeti stvar u svoje ruke, učiniti cijeli priču viralnom.

Prvo što mi je palo na pamet jest složiti site why you should visit croatia na kojem će tona ekipe lijepo na nekom stranom jeziku u kakvom video zapisu objasniti potencijalnim turistima zašto trebaju doći (a razloga je dovoljno i za svakog ima nešto).

Taj bi site trebao imati sustav glasanja pa bi se vidjeli najpopularniji, najbolje ocijenjeni, štogod, a point je da pola miljuna domaćih korisnika interneta snimi video što je garancija da će taj PR stunt završiti na CNN-u možda, a sigurno po internetu na čudo siteova, Facebooku, Twitteru i svim ostalim 2.0 servisima/blogovima.

Site bi na jednom mjestu trebao okupljati sve akcije - grupa/stranica na Facebooku, Twitter kanal, Flickr galerija (već ima grupa s gomilom dobrih fotki), svjedočanstva turista koji su bili, isprike za sve kritike i obećanje da smo to riješili ;)

Naravno, sve bi trebalo biti u nekom šaljivom tonu, tipa kriza je, treba nam lova, malo muljamo ali ako dođete bit će nam zakon.

turizamOvakva akcija košta par sto kuna (video je embedan i ok nije baš 100 ali...), a mogla bi imati efekt kakav službena kampanja sigurno neće postići nikada. Također, sve bi vjerojatno bilo simpatično pa bi suzbili dio negativnog PR-a koji se stvorio sa slučajem Britt Laptorne.

I ne vidim zašto se domaći korisnici ne bi uključili u tu akciju. OK, znam, sto će se hejtera javiti da ih je baš briga i da vlada, hdz, bla bla, lokalna samouprava bla bla, divlja gradnja truć trać, SDP, porezi, korupcija, nek propadne sve...:)

Problem je i ako netko napravi anti kampanju zašto ne posjetiti i što nema garancije da će se itko odazvati odnosno što ne znaš što će ljudi reći ;)

turizamI posljednja stvar, opet to netko sve treba odraditi, početi, angažirati se.

Ali ovako na prvu, kad bi se to složno odradilo, uspjeh na internetu je zagarantiran. I u nekom brend smislu, vjerojatno bi bio to mali plus.

Siguran sam ih se ovakvih malih internetsko viralnih ideja može skupiti barem 100, iako ne mogu 100% reći koliko bi to turista dovelo.

Ali u ovom trenutku i +1 je uspjeh ;)

 

Boris Ličina Borja / Borja.org

 

Povezani članci

Who's Online

We have 463 guests and no members online