Dobra sezona pod šatorima na Jadranu

KampoviKampovi će, po svemu sudeći, najmanje osjetiti posljedice recesije i manjeg broja putovanja, pri čemu upravo kampovi u Hrvatskoj i sjevernoj Italiji trenutno najbolje stoje na europskom kamping-tržištu, rečeno je proteklih dana na sastanku Europske udruge kampista. Takvom statusu očigledno nije naškodila ni vrlo nepovoljna informacija o tome kako su naši kampovi u 2009. godini “skočili” za jedno mjesto na ljestvici najskupljih u Europi, pa su sada na visokom četvrtom mjestu, umjesto lanjskog petog koje smo imali. Skuplji od naših su jedino kampovi u Italiji, Španjolskoj i Danskoj ...

KAMPOVI U HRVATSKOJ I SJEVERNOJ ITALIJI NAJTRAŽENIJI NA TRŽIŠTU

Dobra sezona pod šatorima na Jadranu

Iako su naši kampovi skuplji od drugih, ove godine bilježe dobar buking, uložili su i u podizanje kvalitete, pa se čini da u tom vidu turizma recesija neće uzeti preveliki danak


Piše: Ružica Mikačić / Slobodna Dalmacija
Izvor: Slobodna Dalmacija


Odličan početak za Uskrs

No, odlično započeta sezona u hrvatskim kampovima za Uskrs, kada je samo u Istri boravilo oko 10 tisuća kampista, mogla bi ove godine rezultirati s oko 13 milijuna turističkih noćenja u kamp-kućicama i pod šatorima na Jadranu, procjenjuju u Kamping udruzi Hrvatske.

34,8 eura je dnevna cijena boravka u hrvatskom kampu za tročlanu obitelj

Time bi kamping i u 2009. godini zadržao dosadašnju razinu turističkog prometa kod nas s minimalnim padom od svega nekoliko postotaka, što je rijetko dobra vijest u turističkim krugovima posljednjih mjeseci.

U nekim istarskim kampovima trenutno je booking i do 25 posto bolji nego lani, što jest mali uzorak, ali ipak pokazuje da bi sezona “pod šatorima” mogla biti dobra, a najviše gostiju očekujemo iz Njemačke, Italije, Slovenije i Nizozemske – kaže Adriano Palman, direktor Kamping udruženja Hrvatske.


Dalmacija pravo otkriće

Iako je polovica ukupnih kapaciteta u kampovima Hrvatske smještena u Istri, Dalmacija je posljednjih godina za europske kampere pravo otkriće, tvrdi Jerko Sladoljev, član Uprave Europske federacije kamping-udruga – EFCO, a daleko ispred svih je kamp “Zaton” kod Nina u vlasništvu “Turisthotela” iz Zadra koji je nositelj svih najvećih kamping priznanja ADAC-a i jedan od lidera u Europi.

Jednostavno, Dalmacija je izvrsno krenula u ulaganja i podizanje kvalitete u kampovima i to je tržište prepoznalo. Kamp Vira na Hvaru ima četiri zvjezdice, koliko i kamp “Nevio na Pelješcu koji iduće godine Kamp Zatonplanira ići na pet kamperskih zvjezdica kao znak najveće svjetske kvalitete usluge.

Kamp “Soline” u Biogradu napravio je lani tržišni skok s 50 posto većim prometom u samo jednoj godini, slično je i s kampom “Šimuni” na Pagu – kaže Sladoljev.

300 klubova kampista sa svih kontinenata okupit će se početkom lipnja u Zatonu na skupu Svjetske kamping organizacije

Upravo zbog iskoraka dalmatinskih kampova u ovoj godini, Svjetska kamping organizacija FICC izabrala je Zaton za mjesto Svjetskog skupa kampista početkom lipnja, gdje će se naći predstavnici više od 300 klubova kampista sa svih kontinenata, dok će “Solaris” kod Šibenika u isto vrijeme biti domaćin Svjetskoj federaciji nudista.


Nijemci prvi

U Hrvatskoj ima 224 tisuće mjesta u kampovima, od čega najviše u Istri – 113 tisuća, na Kvarneru 40 tisuća, dok je u Dalmaciji daleko ispred svih ostalih po broju kampova Zadarska županija sa 27.898 kamp-mjesta, dok je u Splitsko-dalmatinskoj županiji 13 tisuća kamp-mjesta. Trećinu svih noćenja u našim kampovima naprave Nijemci, dok su na drugom mjestu Slovenci, pa Nizozemci i Talijani.


Popunjeni 61 dan godišnje

Iako se kampovi kod nas još uvijek tretiraju kao “nadopuna” smještaju u čvrstim objektima, podaci govore kako u njima sezona traje duže nego u privatnim apartmanima i sobama. Naime, prosječna popunjenost kampova je 61 dan godišnje, dok je privatnih soba tek 41 dan, a nautičkih luka 23 dana godišnje. Hoteli su, pak, prosječno popunjeni 129 dana godišnje.

Povezani članci

Who's Online

We have 353 guests and no members online